sile

Adını halk arasında mercanköşk olarak bilinen mevsimlik çiçekli bir bitkiden alan Şile’nin yüzde 97’si ormanlarla kaplı! Buradaki vadiler, tepeler, şelaleler ve burada yetişen endemik bitkiler keşfedilmeyi bekliyor.

İstanbul Life Dergisi’nde yayınlanmıştır. Telif hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir.

Şile’nin tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Frig, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı İmparatorlukları tarafından yerleşim yeri olarak kullanılan Şile, yeni açılan karayolunun getirdiği ulaşım kolaylığı ile şimdi İstanbul’a daha da yakın. Özel aracı tercih etmeyenler için ise Üsküdar’dan kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. Şile, kilometrelerce uzunlukta doğal plajlardan, yumuşak tepelerden, akarsulardan ve ormanlardan oluşan ve doğal güzellikleri ile öne çıkan bir bölge. İlçenin büyük kısmı kestane, kayın, meşe, kızılağaç ve akçaağaç ormanı. Sayısız akarsu ve gölün varlığı verimli tarım havzaları yaratmış. Doğal göllerin dışında Ömerli ve Darlık baraj gölleri, Kervansaray, Karamandere ve Oruçoğlu göletleri içme suyu ve sulama amaçlı kullanılıyor. Şile’ye bağlı 57 köyün yüzde 80’i orman köyü, geri kalanlar da sahile ve ovaya serpiştirilmiş tarım köyleri. 50 yıldır yapılması planlanan Sungurlu ve Osmangazi barajlarının bu yıl içerisinde inşaatına başlanması öngörülüyor. Yaklaşık 600 yıllık tarihe sahip olan Şile köylerinin bazıları baraj projesiyle sular altında kalacak.

Şelale sularıyla arının! Buraya geldiğinizde hava şartları müsaitse Değirmençayırı ve Hacıllı şelalelerini ziyaret edebilir, buralarda piknik yapabilirsiniz.

Gölleri keşfedin! Hacıllı Köyü’nün yakınındaki Onbir göller vadisi görülmeye değer güzellikte… Köydeki su değirmeninden doğuya doğru gittiğinizde Değirmendere Vadisini geçerek birinci göle ulaşabilir, vadinin devamında da diğer gölleri görebilirsiniz.

Tarih merakınızı giderin! Cenevizlilerden kalma limanda yer alan Ocaklı Kale’yi ya da Şile Kalesi’ne uğrayın. 150 yaşındaki Şile Feneri de dünyanın aktif görev yapan ikinci büyük feneri…

Şile evlerini görün! Şile’nin kent dokusunda genelde yapı malzemesi olarak ahşap kullanılmış. Bu yüzden kentte genellikle iki katlı ahşap evler göreceksiniz. Bir kısmı hala kullanılan evlerin çoğu koruma altında. Bu evleri görmek için Bali Bey ve Hacı Kasım mahallelerine uğrayabilirsiniz.

Ağlayan Kayalar’ı ziyaret edin! Akış biçimi ağlayan bir insanın göz yaşlarına benzetildiği için Ağlayan Kayalar da görülmeye değer.

Kestane balı alın! Kestane balı, Şile yöresinin doğal bitki örtüsünde olan kestane ağacının çiçek özlerinin toplanmasıyla oluşturulan, özellikle iyileştirici ve antiseptik bir bal, buradan ayrılmadan almayı ihmal etmeyin.

Tadına bakın! Erikli çorba, mındıllı çorba, kazayağı salatası, su mancarı salatası, kabaklı börek, malgadın mantarlı börek, üzerli sarma (kaymaklı dolma), maydanozlu palamut köftesi, yumurta dolması, öre, boncuk helvası ve sirke tatlısı buranın yerel yemekleri.

Nerede kalınır?
Casa Lavanda Boutique Hotel
İşletmenin sahiplerinden Emre Şen’in aşçılık merakı yüzünden ailenin yazlığı restoran ve otele dönüşmüş. Lavanda Butik Otel Türkiye’nin en güzel balayı otellerinden biri. Otelin her biri birbirinden farklı büyükte dağ, orman ve gölet manzaralı dokuz delüks odası var. 13 odası ve uzman terapistlerin bulunduğu SPA’sı ile hizmet veren Lavanda’nın mutfağı da Akdeniz mutfağında iddialı. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli 1200 lira.
Tel: 0216 736 56 40

Fener Motel
Mavi bayraklı Ağlayan Kaya plajının hemen yanında. Büyük de bir havuzu olan otelin çocuk oyun alanı da var. Gün batımına karşı romantik yürüyüşler yapabilirsiniz. Sürekli taze balık ikram edilen restoran dışarıdan gelen konuklara da açık. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli 320 lira.
Tel: 0216 711 28 24

Best Western Şile Gardens
Best Western Şile Gardens odaları deniz ve orman manzaralı. Otelin havuzları, saunası ve Türk hamamı var. Spor severler ATV, paintball, futbol gibi grup sporlardan tenis ve biniciliğe kadar pek çok alternatifi tek mekanda bulabiliyor. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli 330 lira.
Tel: 0216 712 24 24

Kurfal Tatil Köyü
Orman içindeki tatil köyü, havuz ve güneşlenme alanlarıyla Şile’nin en gözde adreslerinden biri. Yemekler açık büfe. Kurfal’ın değişik ihtiyaçları karşılayabilen 32 adet odası var. Ücretsiz gazete, 24 saat açık resepsiyon, oda servisi, ek yatak, plaj havlusu servisi, ücretsiz internet erişimi konforu arttıran hizmetler arasında… Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli 350 lira. Cumartesi günü canlı müzik eşliğinde açık büfe mevcut.
Tel: 0216 721 84 93

Ne yenir?
Massha Şile Balıkçısı
Şile’de deniz kenarında muhteşem bir manzaraya sahip olan Massha Şile Balıkçısı taze balıklarıyla lezzet sevenlerin gönlünü fethetmiş. Ahtapot salata 30, kalamar tava 25 lira. Servis de müzikler de iyi.
Tel: 0534 663 46 46

Fusa Restaurant
Şile’de güneşin denizden doğup denizden battığını izleyebileceğiniz tek adres. Aynalı kebap ve İtalyan pastalarını tatmalısınız. 35 lirayazengin bir serpme kahvaltı sunuyorlar.
Tel: 0216 711 4238

Façiba Deha Restaurant
Şile girişi Ahmetli Köyü Sortullu Mevkiinde hizmet veren Façiba, iki dönüm alan üstüne kurulmuş. Şile Deresi kıyısında 20’ye yakın meyve çeşidinin bulunduğu ağaçlarla kaplı doğa harikası bir yer. Serpme kahvaltı yanı sıra et, ızgara ve balık çeşitleri de var. Kahvaltı kişi başı 30 lira.
Tel: 0216 712 03 40

Kasaba.works Digital Agency