Yayınevi danışmanlığı almak size ne sağlar?
Yazar adaylarının en zorlandığı konulardan biri kitaplarını basabilecek bir yayınevi bulabilmektir. Her yazar adayı kitabı en iyi yayınevinden çıksın ister ve bunun için adını bildiği yayınevlerine başvurur. Peki iyi olduğunu düşündüğünüz yayınevlerinin okurlarıyla sizin yazdığınız kitabın okuru aynı kişiler mi?
Yayınevi seçimi yaparken pek çok soru ile karşılaşırız.
- Türk yazar basıyor mu?
- Popüler yayınevleri sizin için doğru seçim mi?
- Kitap dosyanızı gönderdiğiniz yayınevi yazdığınız türde kitap basıyor mu?
- Basıyorsa kitabınız bu yayınevinin beklentilerini veya kriterlerini karşılıyor mu?
- Size hak ettiğiniz telifi ödeyecekler mi veya kitabınızın tanıtımını, dağıtımını doğru şekilde yapabilecekler mi?
- Yayınevi ile yapacağınız sözleşmede haklarınızı nasıl korursunuz?
Yazar adayları çoğunlukla adını bildiği yayınevlerine kitabını gönderiyor ve aylarca bekliyor. Çoğu yanıt alamıyor veya aylar sonra olumsuz yanıt alıyorlar. Yayınevleri kitabı reddetme gerekçelerini belirtmez. Bu bekleme süreci hem yazar adaylarına büyük zaman kaybı yaratıyor hem de kitaplarının reddedilme gerekçesini bilmedikleri için hatalarını düzeltme şansları olmuyor.
Zaman kaybetmek istemeyen yazar adayları bu kez destekli kitap basan yayınevlerine yöneliyor. Bu durumda da prestiji olmayan, kitabı sattıramayan, dağıtamayan yayınevleriyle çalışıyorlar ve çoğu ölü yatırıma dönüşüyor. 5-6 kitap çıkarttığı hâlde hiç ivme kaydedememiş pek çok yazarla karşılaşıyoruz.
Hangi kitabın ücretli hangisinin ücretsiz bastırılması gerektiğini bilmek, hangi yayınevinin dağıtım veya tanıtım gücü olduğunu, telif ödemesi yaptığını bilmek ayrı bir sektörel deneyim gerektiriyor.
Yayınevi danışmanlığı aldığınızda kitabınızı yıllarca pek çok farklı yayınevine göndermek ve olumlu yanıt gelmesini beklemek zorunda kalmazsınız. Yayınevi danışmanlığında kitabınız için önce lektörlük raporu hazırlanır. Bu rapora göre kitabınızda varsa eksikler tespit edilir ve size bildirilir. Eksiksiz bir kitap dosyası ise kitabınızı ücretli mi yoksa ücretsiz mi bastırmanız gerektiği raporda belirtilir.
Kitabınızın türüne, hedef kitlesine, beklentilerinize göre belli yayınevleri seçilir ve bu yayınevlerinin kuralları çerçevesinde kitap başvurusu ve takibi yapılır. Kitap kabul aldıktan sonra ise yazarın yayıneviyle doğru sözleşme yapabilmesi önem taşır. Uzun yıllara dayalı yayıncılık sözleşmelerinin her iki tarafı da gözetmesi ve iki tarafın da beklentilerini karşılaması gerekir.
Her yayınevinin okur kitlesi, tanıtım ve dağıtım becerisi farklıdır. Yayınevi danışmanlığı kitabınızın yazımını tamamladıktan sonra okura ulaşma sürecinde kritik rol oynar.
Eğer siz de kitabınızı yayımlatmayı düşünüyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.