Tommy Hilfiger

Hızla değişen moda baş döndürücü bir ivme kazanınca sığınılacak liman ‘stil’ ve ‘zamansızlık’ oldu. Artık pek çok marka zamansız tabir edilen modeller tasarlamayı ve çağın dinamizmine ayak uyduran kumaşlar kullanmayı tercih ediyor.


Forbes Dergisi’nin Forbes Men ekinde yayınlanmıştır. Telif hakları Turkuvaz Dergi Grubu’na aittir.

Dedesi terzi olan, babası ise kendi adıyla hazır giyim markası yaratan Güneş Güner Işık, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV’yi bitirdi ama aklı hep moda sektöründeydi. Üniversite yıllarında bir erkek giyim markasına tasarım asistanı olarak girdi, okul bitince İtalya’da iki yıl moda tasarımı okudu. Trussardi ve Bikkembergs gibi markalarda staj yaptı. Masha Rahmani’yle Dubaili kadınları hedefledikleri ‘Güner Rahmani’ markasını yarattı, bir dönem İstanbul-Boston-Dubai arasında yaşadı. Dubai’ye yerleşmek istemeyince markayı ortağı farklı bir isimle devam ettirirken o ülkesine döndü. 2003’e kadar Güneş Güner Tasarım Ofisi’nde hem ihracat markalarına hem de üretimi Türkiye’de yapan yabancı markalara koleksiyon hazırladı. 2006 itibarı ile bir Türk markasının koleksiyonlarını hazırlamanın yanısıra uluslararası pazarlamasını da yönetti. GQ’nun kurucu moda direktörü olarak çalıştıktan sonra, şu an koleksiyon ve stil danışmanlığı hizmeti veriyor. Kendisine 2016 yılının giyim trendlerini sorduk!  

Zamanı hiç geçmeyen giyim önerileri neler?

Zamansız olmak, stil önerisi olarak tüm markaların tercihi. Trend popüler olandan çok gardıroplarda sürekliliğini koruyacak parçalara döndü. Tüketim alışkanlıkları da bu yöne kaydı. Bunların içinde tabii klasikler var.
Mesela lacivert, çok iyi kesimli, iki düğme, hafif bele oturan bir blazer ceket. Bu ceket daha önce kalıbı ve kumaşıyla daha formaldi. 2016’nın zamanı geçmeyecek ceketi ise triko ya da örme kumaşlardan, jarselerden hem hafif hem uçak yolculuklarında deforme olmayan kumaştan üretiliyor. Konfor ve esneklik sağlıyor. Lacivert ceket olmazsa olmaz ama sezona ait triko-örme koyu yeşil, gülkurusu ya da gece mavisi ceketler de revaçta.

[bctt tweet=”Trend popüler olandan çok gardıroplarda sürekliliğini koruyacak parçalara döndü.” username=”murselsezen”]

Pamuklu, kese kağıdı ya da kum rengi tonlarındaki Çino pantolonlar da markaların koleksiyonundan eksik etmediği parçalar. Bu pantolonlar 18 santimlik dar paçalarla yepyeni bir forma büründüler, hava alıyor, kırışmıyor ve kir tutmuyorlar.

Beyaz gömlek de hiç eskimiyor. İyi kalıplı, 5-6 santimlik yakalarla tasarlanmış, dokusu belirgin,  petek görüntüsünde -biz Oxford kumaş- diyoruz, beyaz gömlekler hep moda. Bu gömleklerle toplantı, hafta sonu yemeği, akşamüstü içkisi gibi her şeye uyum sağlayabilecek bir görüntü yakalanabilir.

 

Ceket, mont, kaban bir erkeğin üstünde nasıl durmalı?

Ceket formu tarihsel gelişimini ait olduğu coğrafyanın vücut formları etrafında tamamlamış. Aslında üç ana ülkeye göre farklılık kazanan bir durum bu. İngiliz, Amerikan ve İtalyan kesimi 1800’lü yıllardan 1900’lü yıllara gelirken oluşmuş kalıplar. İngiliz kalıbı daha net ve köşeli. Kuzey Avrupalılar için uygun. İtalyan kalıbı daha yuvarlak hatlı fiziğe sahip olanlar için ideal ve konforlu. Amerikan kalıbı da çuval denilen oldukça geniş bir form. Bugünün erkeğinin tercih ettiği, gözümüzün alıştığı form; ise dar silüetler. Darlık da bir trend haline dönüştü, bazen aşırı dar ceketler ve gömlekler giyildiğini görüyoruz. Darlık, ceketlerin arkasında ve omuz dönüşlerinde enine katlanmalar olarak kendini gösterir. Özellikle ön düğme kapandığında düğme kenar kumaşı da enine doğru katlanır. Bu görünümler ceketin size küçük geldiğinin net kanıtı.

Ceket boyunun ideal ölçülerde olup olmadığının da test edilmesinin ideal yolları var. Modern kesimde ceket eteğinin her erkeğin başparmağıyla elinin birleştiği noktada olması ideal. Ceket kol boyu için ise, klasik kesimde tam başparmak ve el birleşimi, modern kesimlerde, el ile el bileğinin birleştiği nokta ideal ölçü için esas alınabilir.  

Doğru ceket kalıbı bel bölgesini vücut formunda sıkmadan sarar. Omuz dönüşü, tam omuz çizgisinin bittiği yerde kırışmadan ve potluk yapmadan kolu kavrar. Arka bedende yaka altında katlanma ya da potluk yaratmaz. Omuz ölçüsü dar gelen ceketlerde arka bedende yaka altında potluklar görülebilir. Ceket bedeni kişinin bedenine büyük ise, omuz bitiminde çökmeler yaratabilir.

[bctt tweet=”Ceket, mont, kaban bir erkeğin üstünde nasıl durmalı?” username=”murselsezen”]

Kusursuz ceket kalıbı ve formu için kumaş da bir diğer önemli nokta. Mesela kişinin hatları daha yuvarlak ve yapısı minyonsa kalın kumaşlar ve iri ekoselerden kaçınmalı. İnce dokulu ve düz ya da mikro desenli kumaşlara yönelmeli. Köşeli hatları ve iri yapısı olanlar ise set ve kalın dokulu kumaşlara yönelebilirler.

Her bireyin sırt kavisi ve omuz ölçüleri farklılık gösterdiğinden özel dikim ile fizik yapılarına uyum sağlayacak kalıp ve kumaşı seçerek verimli sonuçlar alınabilir.

 

Kravat seçimi nasıl olmalı?

Kravatın kullanım alanı azalırken, fark yaratmak isteyenler papyona da yönelebiliyor. İdeal kravat seçiminin iki önemli noktası var; yüz-boyun yapısı. Kişinin yüz ve boyun yapısına paralel olarak kravat kumaşı ve bağlama şekilleri tercih etmekte fayda var. Eğer erkeğin boynu genişse ve kısaysa her ne kadar trendleri iyi takip etse de, ince kravatlardan uzak durmasında fayda var. Klasik, altı buçuk, yedi santim genişliğinde, ince dokulu ipekli kravatlar bu yüz yapısı için ideal tercihler. Dört ya da beş santimlik ince kravatlar, ince ve uzun boyunlu yapılar için daha uygun. Sezon trendlerinde rastladığımız kalın ve doğal kumaşlar da ince boyunlarda daha iyi görünür. Yüzü uzun ince, uzun boyunlu bir kişi geniş kravat ve geniş bağlama tercih ettiğinde yüzü daha da ince ve uzun algılanır.
Doğru kravat kullanımı için öncelikle yüz formuna göre, ince ve uzun boyunlular ortalama beş-altı santim geometrik ya da çizgili desenleri tercih edebilir. Daha geniş boyunlular 6-8 santim arasında kravatlara yönelmeli. Kişinin vücut yapısı iri ise daha iri desenleri, minyon ise mikro desenleri tercih edebilir.
Parlak dokular trendlerde yerini kaybetti. Cilalı ve “ben buradayım” diye bağıran tavırlar artık tercih edilmiyor.  
Yazın pamuk, ipek mat dokulu kravatlar ya da ipek, pamuk triko kravatlar revaçta. Trikolarda renge renk jakarların yanı sıra, küçük puanlar, kareler ve çiçek desenleri de oldukça popüler. Bunlar hemen hemen her kıyafet kombinasyonuna eşlik edebiliyor.

[bctt tweet=”Kravat seçimi nasıl olmalı?” username=”murselsezen”]

 

2016’nın trend gömlekleri neler?

Gömlekte en önemli iki unsur kullanım kolaylığı ve rahatlık. Kırışmayan, geniş olmadan rahat ettiren gömlekler revaçta.

Bu sebeple esneklik özelliği bulunmayan modeller ürün isterse çok iyi görünsün kolay kolay tercih edilmiyor. Günümüz erkeği çok seyahat ediyor, sürekli araba ve uçak yolculukları sebebiyle konfordan vazgeçmeden her daim iyi görünebilmek istiyor. Esnek kumaş yüksek teknoloji sayesinde içerisinde sentetik ya da elastan barındırmadan, ipliğin çokça bükülmesi sayesinde doğal olarak esneyebiliyor.

Pamuk elyaf olarak çok popüler, pamuk ipliğinin incelik, kalınlık olarak farklı dereceleri var. 80 numara inceltilmiş pamuklu kumaşlar daha ince ve akışkan bir dokuya sahip. 40 ya da 50 numara iplik kalınlığına sahip kumaşlarda biraz daha kalın ve sert bir dokuya sahip oluyorlar. Bu kumaşlar daha çok hafta sonu giyilen gömleklerde tercih ediliyor. Bu gömleklerin düğmeleri kimi boynuz ya da kemik karışımlı bej tonlarında kullanılarak daha sportif tavır kazandırılmış olabilir. Formal ve resmi kullanımlar içinse 80 ya da 100 numara ipliklerden dokunmuş kumaşlara yönelmek daha uygun. Bu kumaşların düz versiyonlarının yanı sıra,  renge renk geometrik ya da farklı desenlerle oluşturulmuş jakarlı alternatifleri de olabilir.

Gömlek yakalarında büyük ve sert yakalar geride kaldı. Bu tip yakaları sadece smokin ceketlerinin içerisinde kullanmak doğru olur. Dört ya da beş santim genişliğinde ince telalar kullanarak üretilmiş yumuşak yakalı gömlekler daha güncel bir görünüm yaratır.

 

Trendlerde rastladığımız küçük yakalı gömlekler Türk erkekleri için uygun mu?

Kimilerine göre değil elbet. İçerisinde bulunduğumuz coğrafyanın insanı genelde geniş yüz ve boyun yapısına sahip. Geniş yüz ve boyun yapısında küçük yaka yüzün daha da geniş görünmesine neden oluyor. Tabii trend takibi sebebiyle modellere giydirdikleri, çekimlerde kullandıkları ya da vitrine taşıdıkları gömlekler dar ve ince yakalı gömlekler. Her ne kadar trendler belli bir formu işaret etse de, markaların içerisinde en az üç farklı boyutta yaka alternatifi bulabilmek mümkün. Bu alternatiflerin içerisinde iki farklı yaka modeli oldukça popüler. Yaka uçları birbirinden daha uzak olan İtalyan kesimli yakalar ya da daha sivri uçlu ve yaka uçları birbirine daha yakın olan sivri kesim yakalardan bahsediyorum.

 

Çorap seçimi nasıl olmalı?

Klasik giyinenler pantolonla çorap uyumundan vazgeçemez. Pantolonla renk olarak birbirini yakalayacak çorabın peşine düşerler. Burada büyük bir ikilem var. Çorap ayakkabıyla mı pantolonla mı uyumlu olmalı? Şimdilerde birbirinden tezat, kontrast ya da her ikisinin birbirine çizgilendiği, tamamlandığı herhangi bir erkek mağazasına girdiğinde en az 16-20 desenli çorap bulabileceğiniz yerler var. Çok da çılgın desenler olmak zorunda değil. Griyle bordo gibi 0,5 santime 0,5 santim çizgiler ya da mikro puanlar. Markanın kendi içinde geliştirdiği desenlerin oluşturduğu çoraplar giyilebilir.
Çorap biraz da cesaret işi, kişinin tavrı ve yeri geldiğinde espri anlayışıyla ilgili ipucu veriyor. Kimisi süper klasik bir takım elbisenin altına çok kontrast cart bir rengi ya da oldukça iddialı bir deseni seçebiliyor. Çorap konusunda doğru ve yanlışın kaldığını düşünmüyorum. Tek olamayacak durum bej, bizon, kahverengi gibi sıkıcı renklerle kahverengiyi kombinlemek. Artık kahverengi ayakkabı da çok acı kahve değilse trend olarak yavaş yavaş yok oluyor.

 

Cüzdan seçimi nasıl olmalı?

Cüzdan kullanımı kişinin gün içinde ihtiyaçlarıyla doğru orantılı. Gece dışarı çıkıyorsa ince bir kartlık yeterli olur. Üzerinde ceket taşıyorsa ve cüzdan cebi varsa ki -yeni tasarlanan ceketler multi fonksiyonel olduğu için farklı cepleri var- o zaman dikdörtgen şeklinde hem de kartlığı olan cüzdanlar kullanılabilir. Cüzdanlara son iki sezonda bir sürü renk ve desen seçeneği geldi. Turkuazdan yeşile, bordodan kırmızıya birçok seçenek var.

 

Ayakkabı ve kemer seçimi nasıl olmalı?

Ayakkabılarda kuralsızlık baş gösterdi. Konfor işin içine girince en klasik ayakkabılarda bile spor taban görüyoruz. Bu spor taban beş senedir kullanımda. Klasik ayakkabının altına kullanılan bu tabanlar günü rahat geçirmenizi sağlayabiliyor. Çok klasik sevenler için ise el yapımı klasik ayakkabılar var.
Spor ayakkabı rahatlığına alışanlar kösele ayakkabı kullanımını azalttı. Klasik takımların altında spor ayakkabılar görmeye başladık. Bu da şaşırtıcı değil. Kemer de yerini gitgide kaybediyor. Bazı pantolonlarda çok ince kemerler yapmaya başladık. Sık seyahat edenler için sık takıp çıkarmak kullanışlılığını ortadan kaldırıyor. O yüzden yazları pamuk, lastik kemerler tercih edilir oldu. Tokaları dönen kemerlerin tüketimleri yükseliyor. Kemer ayakkabı uyumunda da rengin bire bir uyumu kalmadı. Yeter ki renkler arası uyum olsun.

 

Ortama göre giyinme önerileri

KARAR TOPLANTILARINDA: Aslında kılık kıyafet erkeklerde iş yönetiminde vereceği mesajlara bile etki edebilir. Ortamdan çok ortamda vereceğiniz etkiye göre giyinebilirsiniz. Mesela bir şirket patronu bir toplantıda son sözü söyleyecek olsun. Otoriteyi temsil edeceği ortamlarda formal görüntüyü kontrast renklerle arttırabilir. Antrasit bir takım, beyaz bir gömlek, bordo bir kravat otoriteyi destekler.   
MOTİVASYON VE BASIN TOPLANTILARINDA: Basın toplantısı ya da çalışanlarınızı motive etmeniz gereken bir toplantıya katılacaksanız lacivert ya da gri takım elbisenizin içerisine beyaz gömlek yerine mavi bir gömlek ve mavi tonlarında bir kravatla daha samimi bir tavır yaratabilirsiniz.
AKŞAMA YEMEĞİNDE: Konforlu ceketleri gün içinde formal toplantılarda gömlek, lofer ayakkabıyla destekleyip kullanılabilirsiniz. Yanınızda taşıyacağınız bir t-shirtle gömleği çıkarıp tişört ve ceket eşleştirmesi yaparak akşam yemeğine devam edebilirsiniz. Kravat taktığınız zaman mendili takmayabilirsiniz. T-shirt ve ceket kombinasyonunda minik fark yaratmak istiyorsanız, pamuk düz bir mendil kullanabilir ya da desenli bir mendille bir espri kazandırabilirsiniz. Gün içerisinde klasik bir kemeriniz varsa akşama spor ayakkabı ve kemersiz devam edebilirsiniz. Yani son dönemde trendler kişiselleştirilen aksesuarlarla ortama uyum sağlama yönünde…

 

PANTOLON SEÇERKEN
Pantolonlarda mikro desen baskı ve/veya jakarlara genişçe yer veriliyor, elbette herkese yakışacak deseni bulmanın ipuçları mevcut.

  • Mikro geometrik desenler bu sezonun lideri.
  • İri ve uzun boylular, daha büyük desenlere yönelebilir.
  • Dikkat çekmeyi sevmeyenler, mikro desenli indigo pantolonları deneyebilir.
  • Minyon yapılı erkekler iri ekose de karelerden kaçınmalı.

Bir yanıt yazın

Kasaba.works Digital Agency