Makalelerinizi yayınlayabileceğiniz online siteler uzmanı olduğunuz konularda yazarak bunu meslektaşlarınız ya da takipçilerinizle paylaşabilmenizi sağlarken aynı zamanda bunun üzerinden para kazanmanıza da olanak tanıyor.
Hem okur hem de yazar olarak yararlanabileceğiniz pek çok platform var. Bu platformlarda gerçekten işinin uzmanlarından faydalı makaleleri okuyabilir ya da yazarlardan biri siz olabilirsiniz. Takipçi sayısı fazla olanlar, çok alkış alanlar üyelik tipine göre kazanç da sağlayabiliyor. Bu platformlar üzerinden her türlü içeriğinizi okurlarınıza yada müşterilerinize sunabilirsiniz. İşte son dönemlerde en popüler olan siteler;
Hubpages
Sağlık, tasarım, sanat, moda, güzellik, politika, edebiyat, bilim ve teknoloji alanlarından birinde İngilizce yazabiliyorsanız Hubpages sizin için uygun bir platform. Yazdıklarınızla para kazanabileceğiniz bu site, kazandığınız parayı tahsil edebilmeniz için üç farklı seçenek sunuyor. Birincisi Google Adsense üzerinden: Hubpages, kullanıcıların sayfalarında çıkan reklam gelirinin yüzde 60’ını kullanıcılara geri ödüyor. İkincisi yazınızla birlikte yayınladığınız reklam gelirlerinin yüzde 60’ını, satış ortaklığı hesabınızdan giriş yaparak tahsil edebilirsiniz. Üçüncü seçenekse, satış trafiği yönlendirmesi. Hesabınızda yapacağınız ayarlarla birlikte, yazınız üzerinden Hubpages’deki diğer kullanıcıların yazılarına yönlendirme yapabiliyorsunuz, kullanıcının bir satış ortaklığı bulunuyorsa gelirin yüzde 12’sini, bulunmuyorsa yüzde 9’unu alabiliyorsunuz.
Steemit
Dünya üzerinde bir milyonu aşan kullanıcı sayısına sahip Steemit’e Türk kullanıcıların da ilgisi büyük. Hatta 2018 verilerine göre Türkler, Steemit’ten bir yıl içerisinde yaklaşık 3 – 4 milyon lira gelir sağladı. Steemit’e üye olduğunuzda ilk yapmanız gereken şey, kendinizi tanıtmak ve seçtiğiniz alanlara göre yazılarınızı paylaşmak. Yazılarınızda dikkat etmeniz gereken şeyler, en başta özgün içerikler yayınlıyor olmanız ve kullandığınız başlıkla etiketlerinizin uyumlu olması. Bu platformda sadece yazılarınızı paylaşmanız yeterli değil. Steemit, insan etkileşimlerinden oluştuğu için insanların sizi ve sizin de onları oylamanız gerekiyor. Gelelim Steem’de oldukça fazla önem taşıyan tag kullanma konusuna. Steemit Türkiye kullanıcılarına göre Türkçe içeriklerin başına “tr” koymanız etkileşimleri arttırıyor. Yasaklı tag ise “kuşadası”. Yazdıklarınızın geliri paylaşımınızdan yedi gün sonra kesinleşiyor. Bu gelirin yüzde 25’i sizi oylayan kişilere paylaştırılıyor. Geri kalan yüzde 75’lik kısmın yarısı SBD (Steem Parası), yarısı Steem Power olarak hesabınıza yatırılıyor. Steem/SBD parası, Türk borsalarında işlem göremeyen bir kripto para birimi. Lira’ya çevirebilmeniz için kazandığınız SBD’yi bu tarz kripto paraların geçerli olabildiği yabancı borsalarda satıp, Türk borsalarındaki bir kripto paraya çevirebilirsiniz. Daha sonra Kripto paranızı liraya çevirebilirsiniz.
Medium
Kültür, sanat, politika, tasarım, teknoloji, sağlık, yeni girişimcilere tavsiyeler gibi konu başlıklarında Medium’a içerik üretebilirsiniz. Ücretsiz bir şekilde makaleleri okuyabilirsiniz. Sistemi ücretli kullanmanın ise bazı avantajları var. Bu şekilde kullandığınızda limitsiz ve reklamsız sitede her yazıya ulaşabiliyorsunuz ve ayda beş dolar ödüyorsunuz. Sitede beğenme butonu benzeri bir clap (alkış) uygulaması var. Yazılarınızda aldığınız clap başına ve sizi clap’leyen kullanıcının Medium’daki popülaritesine göre, 0.01 dolardan 1-2 dolar aralığına para kazanabilirsiniz. Medium Türkçe yayınlar da yapıyor. Burada Türkçe veya başka dillerde de yazılarınızı yayınlayabilirsiniz.
Patreon
Yazarlar, podcast oyuncuları, müzisyenler, webcomic sanatçılar, Youtube içerik sanatçıları ve düzenli olarak çevrimiçi yayın yapan içerik üreticilerinin, bağış sistemiyle finansal destek de alabildikleri bir platform. Patreon’da kendi profilinizi öne çıkarmanızı ve daha çok okur çekmenizi sağlayacak birkaç önerimiz var. Bunlardan ilki kendinizi anlatırken yalın, kısa ve sevimli olmanız. Diğeri de takipçilerinizin işlerinizi görebilmeleri için, onları sürekli başka web sitelerinin linklerine boğmamanız. Patreon’dan onları bir şekilde dışarı çıkarmak onların size ve siteye olan ilgilerini kaybettirir. Profilinizde, “Destek olun”, “Bağış yapın”, “Yardım edin” gibi cümleler yazmamaya dikkat edin. Böyle bir dil müşterilerinize size bir iyilik yapıyorlarmış hissi uyandırır. Bunun yerine, sizin topluluğunuzun ve ürettiklerinizin özel olduğuna onları ikna edebilecek şekilde konuşmanız gerekiyor.