Bir yayıneviyle çalışmak yerine kendi kitabınızın bireysel yayıncısı olmanız ve kitabınızı bastırmanız mümkün. Bu yöntemle iki kitap çıkarmış olan Serdar Büyüközer, bu sürecin tüm aşamalarını youtube kanalımda anlattı.
Serdar Büyüközer, Yeni Başlayanlar için Homeopati ve Homeopatik İlk Yardım ve Homeopatinin Bakış Açısıyla Tıbbın Özü, Felsefesi ve Hastalıkların Tedavisi kitaplarının yazarı ve bireysel yayıncılık yapıyor. Youtube kanalımda kendisini konuk ederek bireysel yayıncılık serüvenini anlatmasını istedim.
Bireysel yayıncılık kitabın tüm aşamalarının bir yayınevi tarafından değil yazarın kendisi tarafından takip edilmesi anlamına geliyor. Yazar kitabın yazılmasından editörlüğüne, tasarımından yayıncılık başvurularının yapılmasına, matbaasından satışına kadar her aşama ile kendisi ilgileniyor.
Bireysel yayıncılıkta izlenilmesi gereken prosedürleri Büyüközer şöyle özetliyor, “Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde bireysel yayıncı olmanın yolu, bir yayınevi kurmaktan geçmiyor. Yani bireysel yayıncılık diye bir kimlik var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaat edip bireysel yayıncı olma isteğinin iletilmesiyle süreç başlıyor. Özellikle Türk vatandaşı olanlar için e-devlet sistemi üzerinden bu işlemler başlatılabiliyor.”
Büyüközer’in belirttiğine göre başvurular, yazar tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün internet adresine yapılıyor, “Kişiler yazar, yayıncı, gerçek kişi olmak istiyorum linki üzerinden ilerliyor. Islak imzalı form doldurma süreciyle devam ediyor. Bu süreçlerin sonunda verilen bilgilerin doğruluğu tespit edilip onaylandıktan sonra yayıncı sertifikası ediniliyor. Yani bireysel olarak ve şirket kurmaya gerek kalmadan bu sertifikayı almak mümkün.”
Bu bireysel yayıncı olmanın ilk adımı. Yayıncı olduktan sonra kişiler kitap basabilir hale geliyor, “Bahsedilen nokta yazar olmak değil, yayıncı olmak. Yani kitap yayınlayabiliyor olmak demek. Bu kimliği aldıktan sonra, nasıl bir kitap yazıyorum, kitabın adı ne, sayfalarının ebadı ne, kaç gram kâğıda basılacak, kapağının kalınlığı ne gibi bilgilere yazarın sahip olması gerekiyor. Bu bilgilerin de siteye yüklenmesiyle ISBN alınıyor.”
Kitap bir ayda basılmalı
Büyüközer bu işlemlerden sonra bir ay içinde kitabı fiilen basmak gerektiğini, kitap bu sürede basılmadığı takdirde sistemin kaydı sildiğini söylüyor, “Bu yüzden formu doldurmadan önce matbaayı bulup, fiyat anlaşması yapmakta fayda var. Ayrıca kitabın tamamlanmış olması gerekir. Bu işlemler sırasıyla yapıldıktan sonra matbaaya gidip baskı işlemi başlatılıyor. Matbaa işlem sonrasında bir yazı veriyor. Bu yazıyı da ancak sertifikalı bir matbaa verebilir. Kendi sertifikasını, imzasını, kaşesini basıyor. Örneğin belli bir tarihte şu kadar adet basacağım, diyor. O tarihte kitabı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne götürüp, istenilen dosyayı ve bandrol ücretlerini ödemiş olarak başvuru süreci başlamış oluyor. Aynı gün bandrolü almak mümkün. Yani öğleden önce başvuru yapıldıysa öğleden sonra bandrol alınmış oluyor. Bandrol başına cüzi bir ücret ödeniyor. Bandrol alındıktan sonra kitaba bandrol yapıştırıldığında kitaplar hazır hale geliyor.”
En zor aşama dağıtım
Bürokratik işlemler bireysel yayıncıları uğraştırsa da kitap çıkartmanın en zor olduğu aşama dağıtım aşaması, “Şu ana kadar bireysel olarak gerçekleştiren sürecin bu aşamadan sonra tek başına gerçekleştirilmesi mümkün değil. Yayınevleri kendi basmadıkları kitap için dağıtım aşamasında destek vermiyor. Dolayısıyla kitabı dağıtacak yayınevi bulmakta zorlanılıyor.”
Serdar Büyüközer Hiperlink yayıneviyle anlaşma sağlayarak kitabını Türkiye’nin tüm elektronik kitap dağıtım sitelerinde satışa çıkarmış, “Fiilen girilemeyen tek yer kitabevinin rafı. Kitabevlerinin belli şartlarının olması bu süreci zorlaştırıyor. Hiperlink ile anlaşmam sosyal ilişkilerim sayesinde oldu. Engele takılmadık. İyi anlaştık. Yeni baskıyı yine onlarla yaptım. Başka projelerimiz de var, ilişkimiz devam ediyor.”
Büyüközer Hiperlink’e danışmak isteyen kişiler için, kitabın konusunun, baskı detaylarının belirleyici olduğunu söylüyor.
Bu yöntemle kitap bastırmak isteyenler için müracaat etmeleri gereken linkler şöyle,
Yayımcı olmak ve ISBN almak için:
www.ekygm.gov.tr
Bandrol almak için:
www.online.telifhaklari.gov.tr
Bireysel yayıncılık için bilgi linkleri:
www.yaybir.org.tr
www.kultur.gov.tr
Mürsel Çavuş Kanalına tıklayarak abone olabilirsiniz.