ABD, bir ülkede kurulan komünist bir rejimin komşu devletlere de yayılmasını önlemek için demokrasi ideallerinden ne kadar uzak olursa olsun, anti-kominist rejimleri desteklemekten çekinmiyordu. Amerika ikiye bölünmüş olan Vietnam’da Güney Vietnam’ı desteledi ve savaşa girdi; ama hiç ummadığı bir yenilgiye uğradı.

Vietnam’ın birleşmesini öngören Cenevre Antlaşmaları (20 Temmuz 1954), ABD tarafından da Güney Vietnam tarafından da imzalanmadı. Başında komünist Ho Chi Minh’in bulunduğu Vietnam Demokratik Cumhuriyeti ile daha 1955’te başında Ngo Dinh Diem’in bulunduğu milliyetçi bir cumhuriyet ilan eden Güney Vietnam arasında, 17. paralelin her iki yanında kalıcı bir paylaşıma gitmek zorunlu görünüyordu.

Diem, uluslararası denetim altında yapılacak genel seçimleri ve Cenevre Konferansı’nda öngörülen maddeleri reddetti. Amerikalıların desteğiyle baskıcı bir rejim kuruldu. ABD bir ülkede kurulan komünist bir rejimin komşu devletlere de yayılmasını önlemek için, demokrasi ideallerinden ne kadar uzak olursa olsun, anti-kominist rejimleri desteklemekten çekinmiyordu.

1956’dan itibaren Amerikan “askeri danışmanları” ve dolarları Güney Vietnam’a akmaya başladı. Ancak üst üste yapılan yanlışlar etnik ve dini azınlığın, özellikle de köylü yığınlarının Diem’den uzaklaşmasına neden oldu. Diem, Fransızlara  savaş boyunca Vietminh tarafından köylülere dağıtılan milyonlarca hektar toprağı geri aldı. Eski Vietminh’li militanlar buna silahlı mücadeleyi başlayarak karşılık verdiler. 20 Aralık 1960’ta komünistler, Güney Vietnam Milli Kurtuluş Cephesi’ni kurdular. Üç ay önce de Kuzey Vietnam’da Komünist Parti, Güney’in kurtarılması için sürdürülen mücadeleyi destekleme kararı aldı.

1961’den itibaren Kennedy “askeri danışman” sayısını dört misline çıkardı. Bununla birlikte 1963 Kasım’ında askeri bir darbeyle saf dışı bırakılacak olan Diem rejiminden de desteğini çekti.

1964’ten 1968’e kadar Amerikan müdahalesi giderek yoğunlaştı. 1967’den itibaren Güney Vietnam başkanı olan Nguyen Van Thieu, 1973 Ocak Paris Konferansı şartlarını kabul etmek zorunda kaldı; ancak uygulanmasını engelledi. Kesintisiz süren savaş, Kuzeyli birliklerin 30 Nisan 1975’te Saygon’u ele geçirmelerini sağlayan bir saldırıyla sona erdi. Bu arada ABD’nin tarafsızlığını ilan etmesi Laos ve Kampuçya’da devrimci güçlerin zaferine yardımcı oldu.

Savaş filmlere konu oldu

ABD yakın tarihinde birçok insanın tanık olduğu Vietnam Savaşı sinemalarda yüzlerce filme konu oldu. Vietnam Savaşı gerçek anlamıyla, 1977 yılında “Les Boys de la compagine C” filmiyle ekranda göründü. Ancak Amerika’nın kendi yakın tarihini keşfetmesi “Avcı” (The Deer Hunter) filmiyle oldu.

1987, bu tür sinemanın doruğa ulaştığı yıl oldu. Hollywood, Vietnam Savaşı üzerine üç büyük film gerçekleştirdi. Jardin de pierre, Hanoi Hilton ve Hamburger Hill. Stanley Kubrick, Londra’da aşılması güç bir teknik ustalıkla Full Metal Jacket’i çevirdi. 1987’de Platoon (Müfreze) en iyi film dalında Oscar aldı. Bir Vietnam gazisi olan Oliver Stone’un yönettiği film çok gerçekçi bir yaklaşımla çekilmişti.

 

Kasaba.works Digital Agency