bozcaada

Heredot Bozcada için şöyle demiş; “Tanrı Tenedos’u yarattı ki, insanlar daha uzun yaşayabilsinler diye…” Lezzetli balıkları, şarapları, keyifli gün batımı, dinginliği ile gelenlere anında terapi etkisi yaratan Bozcaada yaz tatiliniz için harika bir destinasyon!

İstanbul Life Dergisi Ağustos sayısında yayınlanmıştır. Telif hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir.

Nasıl gidilir?
Arabayla İstanbul’dan Assos’a Çanakkale Boğazı’nı geçerek ulaşabilirsiniz. Gelibolu-Lapseki, Eceabat-Çanakkale, Kilitbahir-Çanakkale alternatifler arasında. Buradan da Gestaş’ın seferleriyle adaya ulaşabilirsiniz. Geyikli-Bozcaada tabelalarını takip ederek yaklaşık 50 dakikada Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi’ne ulaşabilirsiniz. Yenikapı-Bandırma hızlı feribotları her gün sabah ve akşam seferler yapıyor ve yolculuk ortalama 2 saat sürüyor. Bandırma’dan sonra Lapseki-Çanakkale üzerinden Geyikli’ye varmak 3 saat. Bozcaada’ya yazın otobüs seferi de var. Otobüsler Geyikli Yükyeri İskelesi’ne kadar yolcu taşıyor, sonrasında zaten feribot Bozcaada merkezine sizi ulaştırıyor.

Ne yapılır?
Buraya ‘her şeyi unutmaya’ gelin, geçmişi unutun, sadece teninize dokunan güneşi, altında oturduğunuz ağacı düşünün. Daracık sokaklarda gezinirken dokulara, renklere kaptırın kendinizi… Saatinizi çıkarın, cep telefonunuzu kapatıp çantanızın en derinlerine atın ve kendinizi akışa bırakın! Tatilin tadı böyle çıkar! Kafanızı boşaltmak için adada minik bir tura çıkın ki buranın güzellikleriyle tanışın!
Bozcada kalesi iskelenin hemen yanında. Kim tarafından yapıldığı bilinmiyor ama kaleyi Fenikeliler, Cenevizler, Venedikliler ve Osmanlılar kullanmış. Adaya gelenler ilk önce bu kaleyi ziyaret diyorlar. İskeleden içeri doğru ilerlediğinizde küçük bir meydan ve asırlık bir ağaçla karşılaşıyorsunuz, işte burada oturup çayınızı veya Türk kahvenizi keyifle yudumlayabilir, gazetenizi okuyabilirsiniz. Esnaf lokantası sevenler için burada alternatif var ama deniz mahsulü yemek isteyenler tekrar iskeleye dönüp kıyı boyu restoranları keşfe çıkabilir.

Bozcaada’yı Troya Savaşı sırasında Yunanlılar üs olarak kullanmış. Heredot Tarihi’nde de adanın eski adı olan Tenedos’a sık sık rastlanıyor. Ada, Perslerin, Romalıların Bizanslıların egemenliğinde kaldıktan sonra 1328’de Aydınoğlu Umur Bey adaya gelmiş ve burayı yağmalamış. 1300’lerin son çeyreğinde ise ada Venedik ve Cenevizlilerin çatışması ve rekabeti yüzünden boşaltılıp uzun süre boş kalmış. 40 kilometrekareden oluşan ada tarih boyunca stratejik konumunu korumuş. Adanın Osmanlı topraklarına katılması Fatih Sultan Mehmet dönemine rastlıyor. Antik dönemden bugüne birçok kültüre ev sahipliği yaptığı için de görülecek çok şey var. Otelinize yerleştikten sonra Bozcaada Rüzgar Enerji Santrali büyük rüzgar türbinleriyle görülmeye gidebilir yada adanın en yüksek noktası Göztepe’den dört tarafı kuşbakışı izleyebilirsiniz. Yürüyerek 45 dakikada zirvedesiniz. Adada dört şarap fabrikası var. Üç eski fabrika merkezde, diğeri Tuz Burun Mevkii’nde. İlginizi çekiyorsa şarap yapımı hakkında bilgi alabilirsiniz.

M. Hakan Gürüney’in deniz kabuğu koleksiyonu sadece bu ada görebileceğiniz nadir şeylerden biri. Kaymakamlık kendisine 130 yıllık bir bina tahsis etmiş. Adanın en ünlü plajı Ayazma. Sulubahçe Koyu, Habbele Plajı, Beylik Koyu, Akvaryum Koyu poyrazda, Çayır Koyu, Tuzburnu Koyu, Poyraz Limanı Koyu, Tekirbahçe Koyu ise lodosta denize girebileceğiniz yerler. Ada merkezinde hem poyraz hem lodosta denize girebilirsiniz. Bisiklet, motosiklet yada araba kiralarsanız denize girilecek bir çok küçük koyu kendiniz de kefşedebilirsiniz. Polente feneri yapıldığı 1861 yılından beri ışığını 15 deniz miline kadar yayıyor ve en güzel gün doğumlarını burada izleyebiliyorsunuz. Adada bol bol üzüm yetiştiğinden üzümle ilgili her türlü ürünü alabilirsiniz; şarap, pekmez, kuru üzüm… Kekik balı, domates reçeli de yanınızda götürebileceğiniz farklı lezzetler. Bozcaada’nın kendine has hediyelikleri de var; seramik ve cam işçiliği yada bez bebekler gibi…

Nerede kalınır?
Ada Bacchus Hotel
Hotel adını şarap tanrısından almış. 10 odalı otelin köy kahvaltısında yöresel lezzetleri tadabilir, restoranından ve şarap kavından öğle ve akşam yemeklerinde yararlanabilirsiniz. Otel yöre mimarisine uygun olarak bağ evi havasında yapılmış ve verandaları doğa ile kucaklaşıyor. Kablosuz internet ve havuz da var. Denize oldukça yakın.
Cumhuriyet Mah. Eskikule Mevkii NO:26
Tel: 0286 697 85 30

Aral Tatil Çiftliği
100 yıllık eski bir Rum çiftliğinin turizme açılmasıyla 15 odası ve altı taş suiti ile hizmete giren Aral Tatil Çiftliği doğa tatili arayanlar için ideal. Bahçesinde tavus kuşları, keçiler, ördekler ve tavuklar var. Çevresi ise üzüm bağlarıyla dolu. Çiftlikte köy kahvaltısı veriliyor, bir de restoranı var.
Tel: 0286 697 83 57

Karadut Bağ Evleri
Bozcaada’nın tipik bağ evi mimarisi ile inşa edilen otelin 12 odası ve bir suiti bulunuyor. Geçmişi 150 yılı bulan taş bina yazın serin, kışın ılık. Hakim bir tepede olduğu için odaların teraslarından doğayı, denizi ve Gökçeada’yı seyredebiliyorsunuz. Otel güzel bir bahçe içinde köy kahvaltısı da veriyor.
Ayazma Yolu Üstü Karadut Bağ Evleri & Restoran No:38 Bozcaada
Tel: 0286 697 05 05

Kalinda Hotel
Rum mahallesinde yer alan ve denize iki dakikalık yürüme mesafesindeki Kalinda Hotel, ücretsiz Wi-Fi sunan klimalı odalarla hizmet veriyor. Odalarında plazma TV, minibar ve elektrikli su ısıtıcı var. Kahvaltıda ev yapımı reçeller, peynir ve Ege zeytinleri gibi yerel ürünler var. Gün boyu çay ve kahve servisi yapılıyor. Kafeler ve marketler yürüme mesafesinde. Bozcaada’nın merkezine 200 metre Meryem Ana Kilisesi ise 100 metre, Feribot İskelesine 350 metre uzaklıkta.
Cumhuriyet Mah. 20 Eylül Cad. No:90, 17860 Bozcaada
Tel: 0286 697 83 76

Ne yenir?
Sandal Restaurant
Rum mahallesinin araç trafiğine kapalı restoranlar bölgesinde yer alan Sandal, eskiden Apostol Kalfa’nın kahvehanesiymiş. Restoran haline getirilirken kahvehaneden kalanlar özenle korunmuş. Giyotin çerçeveler, el rendesi tavanı ve sedir ağacı yer döşemeleri bu dönemden kalma. Menüsünde Ege mutfağına özgü mezeler ve zeytinyağlılar var, bazıları turistlerin ve yerlilerin özel reçetelerinden geliştirilmiş. Sandal borani, patlıcan paça, otlu karides, kabak çiçeği dolması buranın kendi reçeteleri ile yapılıyor.
Istukal Soket Bozcaada
Tel: 0286 697 02 78

Mavi Beyaz Restaurant
Restoran liman içinde konumlanmış ve Ege mutfağının lezzetlerini sunuyor. Mavi ve beyaz tonlardaki dekorasyonu ile Ege karakteristiğini de en iyi şekilde yansıtıyor. Restoranda bol bol deniz mahsulü var; ahtapot, kalamar, Ege mezelerini ve Rum böreğini tatmalısınız.
Alaybey Mah. Kurtuluş Cad. No:7 Bozcaada
Tel: 0286 697 80 00

Maya
Bağlar arasında yer alan Maya, adanın sevilen cafe ve restoranlarından biri. Et yemekleri, deniz ürünleri ve kahve çeşitleri var. Burada kahvaltı keyfi de bir başka; ev yapımı ekmeklerin, reçel ve yerel sütlerle yapılmış peynirlerin tadına bakın. Ada balıkları da her dem taze.
Cumhuriyet Mah. Amerikan Çeşme Mevkii, No:31 Bozcaada
Tel: 0532 421 77 95

Kasaba.works Digital Agency