Türkiye’nin en kalabalık illerinden biri olan ve günümüzden 7 bin yıl öncesine uzanan tarihiyle uygarlıklar beşiği olarak anılan Bursa ve çevresi hem doğası hem de tarihi eserleri ile bu sonbahar da gezilmeyi ve görülmeyi hak ediyor.
İstanbul Life Dergisi’nde yayınlanmıştır. Telif hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir.
Ilıpınar Höyüğü kazılarında tarihçesi M.Ö. 5200 yıl öncesine uzanan Bursa çok eski çağlardan beri insanların popüler yerleşim yerlerinden biri olmuş. M.Ö. 3. yüzyılda Bithynialılar ve Prusiaslılar tarafından kurulan kentin ilk adı Prusa imiş. Yazılı kaynaklarda Bitinya olarak da geçen Bursa’nın en eski yerleşimleri İznik Gölü çevresinde yapılmış. Sadece İznik Gölü çevresinde taş devirlerinden kalan yedi höyük var. Bursa’nın yerlileri olan Bithynialılar, Thrak kökenli ancak Asya ile Avrupa’nın geçiş yeri üzerinde bulunduğu için farklı halklar da bölgeye yerleşmiş. Müslümanlar ilk kez, Abbasiler (Harun Reşid) döneminde Bursa’ya kadar gelmiş. Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk sultanı Osman Bey 1308 yılında Bursa önlerine kadar gelse de şehir ilk olarak 1326 tarihinde Orhan Bey’in eline geçmiş. 1331 yılında İznik’i alan Orhan Gazi burayı beş yıl süre ile Osmanlıların başkenti yapmış. Bu yüzden kentte pek çok Osmanlı eserine rastlamak mümkün. Bursa Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar Külliyesi (1. Murad), Yıldırım Külliyesi (1. Bayezid), Yeşil Külliye (1. Mehmed), Orhangazi Külliyesi, Muradiye Külliyesi (2. Murad) ve Cumalıkızık Köyü sayesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmeye hak kazanmış. Osmanlı’nın izlerini takip edin! Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine ait tarihî eserleri burada görebilirsiniz çünkü burası Osmanlı Devleti’nin ilk başkentidir. Ulu Camii, Geyve Han, Pirinç Han, Koza Han, Orhangazi Türbesi bunlardan bazıları…
Otomotivin kalbinde yapılanları görün! Bursa, Türkiye’nin en büyük sanayi kenti ve otomotiv üretim merkezi unvanını taşıyor. Otomobillere meraklıysanız Bursa Otomobil Müzesi’ni kaçırmayın.
Müzeler şehri! Arkeopark Avrupa’nın en büyük tarih öncesi parkı. 8500 yıl öncesine kadarki döneme ait canlandırmaların yer aldığı bu park Akçalar Aktopraklık mevkiinde yer alıyor. Şehir Arkeoloji Müzesi, Bursa Enerji Müzesi, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi de görülmeye değer eserlerle dolu.
Bursa Kebabı’nı tadın! İskender Kebap olarak bilinen kebap 1867 yılında Mehmetoğlu İskender efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve bütün dünyaya yayılmış. Buraya kadar gelmişken mutlaka tadına bakın.
İpek alın! İpek Yolu’nun Anadolu’daki son duraklarından biri olan Bursa’nın adı ipek ve ipekçilikle özdeşleşmiş. Hediyelik düşünüyorsanız bu kumaş aklınızda olsun.
Doğal güzelliklere zaman ayırın! Nilüfer çayının iki yakasındaki Hüdavendigar Kent Parkı’nı, Sadağı Kanyonu’nu, Oylat Mesire Yeri’ni, Suuçtu Şelalesi’ni, Ayvaini Mağarası’nı, Gölyazı’yı ziyaret edebilirsiniz.
Bursa’ya nasıl gidilir?
İstanbul’dan kara yoluyla Bursa’ya gelebileceğiniz gibi Marmara’nın kıyısında yer alan Bursa’ya Güzelyalı ve Mudanya iskelelerinden feribot seferleriyle de ulaşmak mümkün. Oradan da toplu taşıma ile şehir merkezine seferler mevcut.
Nerede kalınır?
Hilton Bursa Convention Center & Spa
Hilton’un modern tarzda dekore edilmiş oda ve süitlerinden Bursa ve Uludağ görülebiliyor. Bir çok ödüle sahip olan otel aynı zamanda çevreye duyarlı bir konaklama tesisi. Executive odalarda konaklayanlar Executive Lounge’da sunulan ücretsiz kahvaltı, gün boyu atıştırmalıklar, içecekler, tatlılar ve uluslararası gazetelerden yararlanabiliyor. Otelde İtalyan menüsü sunan Brasserie Restoran, Atrium Lounge ve Patisserie Vivienne, Skylight Restoran & Bar ve yine ödüllü Aneta Spa & Wellness Center var. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli kahvaltı dahil 100 Euro.
Tel: 0224 500 05 05
Crowne Plaza
Şehir merkezinde yer alan beş yıldızlı otel birinci kalite yatak seçimi, sunduğu spor imkanları, günlük taze yiyecekleri, ücretsiz kablosuz bağlantıları, iyi fiyat garantisi ve IHG Rewards Club’ın Otel Hediye Geceleri ile konforlu bir tatil sunuyor. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli kahvaltı dahil 114 Euro.
Tel: 444 33 16
Divan Bursa
Bursa Merkez’de yer alan Divan Bursa Termal Hotel oda kahvaltı konseptinde hizmet veriyor. Tesiste bulunan ala carte restaurant, açık ve kapalı restoranda yemeklerinizi yiyebilir, açık ve kapalı yüzme havuzlarında zaman geçirebilirsiniz. Tesiste masaj, bebek bakımı, ihtiyacınıza göre doktor, market, araç kiralama hizmetleri de var. SPA tesisi, Euphoria SPA tarafından işletiliyor. Euphoria Spa kullanım standartları gereğince Pazartesi ve Cuma günleri 0 -12 yaş arası çocuk kullanımına kapalı. Cumartesi ve Pazar günleri sadece 6-12 yaş arası çocuklara velileri olması koşulu ile açık. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli kahvaltı dahil 253 liradan başlıyor.
Tel: 0224 265 10 00
Aloft Bursa Hotel
Aloft Bursa Hotel Konak Kültür Evi yakınında yer alan hotel 133 klimalı oda ile hizmet veriyor. Minibar, LCD televizyon, ücretsiz kablolu ve kablosuz internet, kablolu TV yayını, kapalı havuz ve 24 saat açık spor salonu otelin artıları arasında. Tesis içinde servisi yapan iki kahve dükkânı veya kafe var. Ayrıca hafif yemek servisi yapan bir de hafif yemek büfesi var. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli kahvaltı ve KDV dahil 95 Euro.
Tel: 0224 300 30 30
Ne yenir?
İskender Efendi Konağı
Osmangazi’deki Soğanlı Botanik Parkı’nda yer alan İskender Efendi Konağı 1867’den beri açık. Kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri hayvanların etlerden yapılan İskender’i 39 liraya tadabilirsiniz. Şıra, dedesosu, patlıcan herse, kestane şekeri ve tereyağını burada deneyebileceğiniz gibi satın alıp evinize de götürebilirsiniz.
Tel: 0224 224 18 67
Meşhur Tavacı Recep Usta
Oldukça geniş bir mekanda ve bahçesinde hizmet veren Meşhur Tavacı Recep Usta Bursa’nın en çok rağbet gören restoranlarından biri. Yöresel lezzetleri, sac kavurması, baklavası ve Tavacı Recep Usta’nın kendine has yemekleri denenebilir. Ortalama fiyat kişi başı 140 lira civarında.
Tel: 0224 452 40 04
Kitap Evi Restaurant
Kitap Evi Otel’in özgün ortamında yer alan Kitap Evi Restaurant kitapları, mumları ve büyüleyici bahçesiyle servis veriyor. Restoran sadece akşamları değil kahvaltı zamanı ve beş çayında da hayli popüler. Yazın çay servisi ıhlamur ve iğde ağaçlarının altında, kışın ise şömine başında… Menüde restoranın spesiyali The Kebap Evi Sirloin Steak 45 liraya denenebilir.
Tel: 0224 224 225 41 60