Türkiye toprakları barındırdığı yüzlerce medeniyetin eserlerini sergilediği müzeleri tek tek yeniliyor. Hem klasikleşerek mutlaka gezilmesi gereken müzeleri hem de son dönemlerde yeni yüzleri ile karşımıza çıkan müzelere göz atmaya
ne dersiniz?
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
Tarihin farklı dönemlerine damgasını vurmuş uygarlıklara ait bir milyondan fazla esere, üç farklı binada ev sahipliği yapan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, hem Türkiye’nin hem de dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alıyor. Temelleri 1869 yılında ‘Müze-i Hümayun’ yani ‘İmparatorluk Müzesi’ olarak atılan müzede, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yapılan kazılardan çıkarılan tarihi eserler, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma çiniler, eşyalar ve objeler sergileniyor. Müze aynı zamanda 1993 yılında ‘Yılın Müzesi’ seçilerek ‘Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nün de sahibi olmuş. Türk müzeciliğine dair ilk girişim olması nedeniyle de ayrı bir önemi var. Osman Hamdi Bey’in temelini attığı İstanbul Arkeoloji Müzeleri; Çinili Köşk Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Arkeoloji Müzesi olmak üzere üç ayrı binada ziyaretçilerini ağırlıyor. Farklı özelliklerde inşa edilmiş, birbirine hiç benzemeyen bu üç bina, aslında başlı başına birer tarihi eser… Sergiledikleri eserlerin ruhlarıyla bütünleşmiş gibi durmaları da onlara ayrı bir özellik kazandırmış. Arkeoloji Müzesi aynı zamanda müze olarak tasarlanan ilk Türk yapısı. Müzede mutlaka görülmesi gereken eserler ise İskender Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi, Tabnit Lahdi. Hazine Bölümü, sikkeler, değişik çağlara ait buluntu ve tümülüs kazılarında ortaya çıkarılmış eserler de görülebiliyor. Müze haftanın her günü açık.
Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sok. Gülhane İstanbul
Tel: 0212 520 77 40-41
Açık Olduğu Saatler: 09.00-17.00
Antalya Arkeoloji Müzesi
Antalya Müzesi’nin ilk temelinin atılmasına İtalyanlar vesile olmuş. 1919’ta Antalya’yı işgal ettiklerinde açıkta gördükleri eserleri toplamaya başlamaları Antalya Lisesinde öğretmenlik yapan Süleyman Fikri Erten’in dikkatini çekmiş ve kendini fahri eski eser memuru tayin ettirerek müzenin ilk temellerini atmış. 1972 yılında Antalya Müzesi bugünkü binasına taşınmış. 1988 yılında ‘Avrupa Konseyi Yılın Müzesi’ ödülüne layık görülen Antalya Müzesi bugün 30 bin metre kareyi kapsayan bir alanda on dört sergi salonu ile açık hava galerileri ve bahçesindeki eserleriyle hizmet veriyor. Müzede Tabiat Tarihi ve Prehistorya Salonu, Tanrılar Salonu, Lahitler Salonu, Seramik Eserler Salonu, Mozaik Salonu, Bölge Kazıları Salonu, Mermer Portreler Salonu, Sikke-Küçük Eserler ve İkonalar Salonu, İmparatorlar Salonu, Perge Tiyatrosu Salonu ve Etnoğrafya Salonları gezilebilir. Müzenin en dikkat çekici eseri ise dünya heykelcilik tarihinin en büyük şahsiyetlerinden biri olan Lysippos tarafından, bronz orijinali M.Ö. 330-320 yıllarında yapılan Herakles Heykeli.
Antalya Müzesi Konyaaltı Cad. No: 88 Antalya
Tel: 0242 238 56 88-89
Açık Olduğu Saatler: Haftanın her günü 08.00 -17.00
Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Çorum ve çevresi binlerce yıldır süregelen Anadolu’nun yerli kültür ve sanat geleneğini devam ettiren özel bir nokta. Alacahöyük, Boğazköy, Ortaköy, Eskiyapar, Pazarlı, Kuşsaray ve Alişar Höyük buluntularının sergilendiği Çorum Müzesi ise 1968 yılından beri hizmet veriyor. Hellenistik, Roma, Bizans, Hitit Frig, Kalkolitik ve Eski Tunç dönemlerini görebileceğiniz müzede etnografik eserler de yer alıyor. Çorum yöresinin özelliklerini yansıtan halı ve kilimler, kadın giysileri, takı ve süs eşyalarıyla Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait silahlar, ahşap ve madeni eserler, el yazması dini kitaplardan oluşan etnografik koleksiyonu ile müzenin tamamında 13328 eseri görmek mümkün.
Müze bahçesinde sergilenen, Hitit Dönemi’ne ait boğa tasvirli çeşme, Roma ve Bizans döneminden heykeller, mezar stelleri ve mil taşlarının yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait kitabe ve mezar taşları da ziyaretçilerin ilgisini çeken eserler arasında.
Cengiz Topel Cad. No:3 Çorum
Tel: 0364 213 15 68 – 213 88 19
Açık Olduğu Saatler: Her gün açık. Nisan-Ekim 08.00-19.00 / Kasım-Mart 08.30-17.00
Ayasofya Müzesi
Ayasofya dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli yapılarından biri. Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olarak tarihe geçen Ayasofya aynı yerde üç kez inşa edilmiş. İlk yapıldığında Megale Ekklesia (Büyük Kilise) olarak adlandırılmış, 5. yüzyıldan itibaren ise Ayasofya (Kutsal Bilgelik) olarak tanımlanmış. Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu boyunca hükümdarların taç giydiği, başkentin en büyük kilisesi olarak katedral işlevi de görmüş. Birinci kilise, 360 yılına tarihleniyor. 404 yılında çıkan halk ayaklanmasında tahrip edilmiş. İkinci Kilise 415 yılında yapılmış. Bu yapının, beş nefli, ahşap çatı ile örtülü ve anıtsal bir girişe sahip bazilikal planda olduğu biliniyor. Bu yapı da tarihte “Nika İsyanı” olarak geçen halk ayaklanmasında 532 yılında yıkılmış. Bu yapının kalıntıları bugünkü zeminin yaklaşık iki metre altında ve kısmen batı kısımdaki bahçede görülebiliyor. Günümüz Ayasofya’sı ise İmparator Justinianos (527-565) tarafından yaptırılmış. Justinianos’un mabette Kudüs’teki Hz. Süleyman Mabedi’ni kastederek “Ey Süleyman seni geçtim” diye bağırdığı idea edilir. Ayasofya’nın daha görkemli olması için, Aspendos, Ephesos, Baalbek, Tarsus gibi Anadolu ve Suriye’deki antik şehir kalıntılarından parçalar taşınmış. Ayasofya, Fatih’in 1453’te İstanbul’u fethetmesiyle camiye çevrilmiştir ve Osmanlı Dönemi ilaveleri ile birlikte cami olarak varlığını sürdürmüş, buraya Mimar Sinan’ın da eli değmiş. Ayasofya Cumhuriyet dönemiyle birlikte müze olarak hizmet veriyor.
Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Fatih, İstanbul
Tel: 0212 522 17 50
Açık Olduğu Saatler: Her gün açık. 15 Nisan – 25 Ekim Arası 09.00 – 19.00 25 Ekim – 15 Nisan 09.00 – 17.00
İstanbul Modern Sanat Müzesi
1987 yılındaki Uluslararası İstanbul Bienali’nin İstanbul’a getirdiği dinamizmden etkilenen Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, İstanbul’da daimi bir modern sanat müzesi kurmak üzere harekete geçti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi’nin yanındaki 8000 bin metrekarelik gümrük antreposu Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından modern müzeye dönüştürüldü. İki kata yayılan sürekli ve süreli sergi alanlarında, Türkiye ve dünyadan modern ve çağdaş sanat sergileri düzenleniyor. Müzede 20. yüzyılın başından günümüze dek üretilen resim, heykel, yerleştirme, video, yeni medya ve fotoğraf gibi çalışmaları burada takip edebilmek mümkün.
Süreli Sergiler Salonu, Fotoğraf Galerisi ve Kısa Süreli Sergiler Alanı’nda aynı anda iki ya da üç süreli sergi yapılıyor. Fotoğraf Galerisi’nde ise fotoğrafın başlangıcından günümüze geçirdiği süreci anlatan sergiler yer alıyor. Kısa Süreli Sergiler Alanı ise mimarlık, tasarım, video ve yeni medya gibi görsel kültürün farklı alanlarındaki sergi ve programlara yer veriliyor.
Meclisi Mebusan Cad., Liman Sahası 4 Nolu Antrepo, Karaköy İstanbul
Tel: 0212 334 73 00
Açık Olduğu Saatler: Salı-Pazar 10.00-18.00, Perşembe 10.00-20.00, Pazartesi kapalı
Bursa Kent Müzesi
Müze 7000 yıllık Anadolu ve Osmanlı kültürü sürecinde öncü kent kimliğini bünyesindeki eserleriyle kenti ziyaretçilerine yansıtmayı amaçlamış. Kent merkezindeki Cumhuriyet Dönemi üç yönetim yapısından biri olan Eski Adliye Binası, Kent Müzesi olarak 2001’de hayata geçirilmiş. Müzede Bursa’nın tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve turistik yapısına ilişkin belgeler, görsel sunum, obje ve animasyonlar bulunuyor. Bursa’da yaşamış altı Osmanlı padişahının balmumu heykelleri de mevcut. Müzedeki topografik maketi sayesinde, ziyaretçiler Bursa’nın anıt eserleri hakkında da bilgi sahibi olabiliyor. Tüm katlardaki koridorlar, geçici sergi mekanı olarak değerlendiriliyor ve değişen temalar müzenin sürekli izlenen bir mekan olmasını sağlıyor. Müzenin giriş avlusundaki anfi tiyatroda ise konser ve dinletiler organize ediliyor.
Hocaalizade Mh. Atatürk Caddesi, No:8 16020 Heykel Osmangazi Bursa
Tel: 0224 220 26 26
Açık Olduğu Saatler: Pazartesi hariç her gün 09.30-17.30
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Bodrum Kalesi iki liman arasında, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerine kurulu. St. Jean şövalyeleri tarafından inşa edilen Bodrum Kalesi’nde hizmet veren Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, binasının yanı sıra barındırdığı önemli koleksiyonla da ilgi odağı. Bodrum Kalesi’nin tamamı Bodrum Müzesi’nin sergileme alanı olarak hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Serçe Limanı Batığı, Uluburun Batığı gibi bazı özel sergilemeler için özel alanlar da tahsis edilmiş durumda. Müze, İsveç’te, 1995’te aday olduğu Avrupa Müze Forumu Yılın Müzesi ödül töreninde Türkiye’yi temsil etti ve Certificate of Special Commendation ödülünü aldı.
Kale, Bodrum, Muğla
Tel : 0252 214 12 61
Açık Olduğu Saatler: Nisan-Ekim 08.30-18.30 Kasım-Mart 08.30-16.30
Baksı Müzesi
Baksı Müzesi Bayburtlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından 2012’de inşa edildi. Bayburt’a 45 km uzaklıktaki Bayraktar Köyü’nde kurulu olan sanat müzesi çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına ev sahipliği yapıyor. Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi gibi bölümlere sahip olan müze 40 dönümlük bir araziye yayılmış. Baksı Müzesi, Avrupa Parlamenterler Meclisi himayesinde verilen “2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü aldı.Ödülün simgesi olan Joan Miro’nun Güzel Göğüslü Kadın isimli bronz heykelciği bir yıl boyunca Müze’de sergilendi. Baksı Müzesi’nin misafirhanesi de var. Yaklaşık 30 kişi burada konaklayabiliyor. Bu odalar asıl olarak araştırmacılar ve sanatçılar için düşünülmüş olsa da ziyaretçiler de faydalanabiliyor.
Çayırlar Mevki, Bayburt Merkez/Bayburt
Tel: 0458 247 34 38
Zeugma Mozaik Müzesi
M.Ö. 300’de Büyük İskender tarafından ‘Selevkia Euphrates adıyla kurulan Zeugma Antik Kenti, döneminde Kommagene Krallığı’nın dört büyük şehrinden biri oldu. M.Ö. 31’den itibaren Roma İmparatorluğuna bağlandı ve köprü, geçit anlamına gelen Zeugma adını aldı. Roma döneminde büyük bir zenginlik ve ihtişam yaşayan Zeugma, M.S. 256’da Sasani Kralı 1. Şapur tarafından ele geçirilerek yakılıp yıkıldı. Günümüzde Fırat üzerinde kurulan Birecik Barajı’nın suları altında kalan kent yerinden sökülerek Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ne taşındı. Gerek yapısal kompleksi gerekse içinde yer alan eserleri açısından dünyanın en önemli müzeleri arasına girdi. Meşhur Çingene kız mozaiği yüzlerce kent kalıntısı ile birlikte burada sergileniyor.
Mithatpaşa Mah. Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı Şehitkamil, Gaziantep
Tel: 0342 230 59 69
Açık Olduğu Saatler: Her gün açık. Nisan-Ekim 09:00-19:00 Kasım-Mart 09:00-19:00
Hatay Arkeoloji Müzesi
Geçmişte dünyanın en önemli dört kentinden biri olmayı başaran Hatay’da kazı çalışmaları 1932 yılında başladı. Chicago ve Princeton Üniversitelerinin dahil olduğu kazılarda ortaya çıkarılan mozaikler ve eserler bir süre merkezde küçük bir binada sergilenmişti. Yeni açılan müze ise bu yörenin zenginliğini sergilemede en ileri teknikleri kullanıyor ve şaşırtıcı eserleri ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Roma dönemi buluntuları, Seleuceia Pieria mozaik eser koleksiyonundan parçalar, Antiokheia kökenli eserler burada görülebilecek özgün eserler… Amik Ovası höyük buluntuları da burada sergileniyor. Müzedeki 18115 eserden 1000’e yakını teşhirde sergileniyor. Mozaikler ön planda olsa bile sikkeler, tabletler, mühürler, el yazmaları, fosil ve iskeletler de önemli yer tutuyor.
Cumhuriyet Mah. Gündüz Cad. No: 1 Antakya/Hatay
Tel: 0326 214 61 68
Açık Olduğu Saatler: Pazartesi hariç her gün yaz sezonunda 09.00-18.30 kış sezonunda 08.00-16.30.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Ankara’da ilk müze, 1921 yılında kalenin Akkale burcunda kurulmuş. Augustus Mabedi ve Roma Hamamında da eser toplanmış. Atatürk’ün telkinleriyle Hitit eserleri de Ankara’ya gönderilmeye başlanınca Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han müze binası yapılmış. Kurşunlu Han’da araştırmacı odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuar ve iş atölyeleri, Mahmut Paşa Bedesteni ise teşhir salonları var. Özgün koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi; Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Çağdan başlayarak günümüze kadar bu tarihi mekanlarında kronolojik sırayla sergileniyor.
Gözcü Sokak No:2 Ulus Ankara
Tel: 0312 324 31 60
Açık Olduğu Saatler: Hergün 08.30-17.30
Şanlıurfa Göbeklitepe Örenyeri
Göbeklitepe Şanlıurfa’nın yaklaşık 15 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu. Bahsettiğimiz tarih günümüzden 11.500 yıl öncesi! Yani taş devri dediğimiz Neolitik dönem… Stonehenge’den yaklaşık 7.000, Mısır Piramitleri’nden 7.500, en eski tapınak olarak kabul edilen Malta Adası’ndaki Megalithic tapınaklardan ise ortalama 6.500 yıl daha yaşlı! Denizden yüksekliği 800 metre olan tepeye çıkıldığında bir yanda görülen uçsuz bucaksız Harran Ovası, diğer yanda uzaklardan seçilen Toros Dağları ile baş döndürücü bir manzara ziyaretçileri kucaklıyor. Dairesel yapıların ortasında bulunan T şeklindeki dikilitaşlar, çevreleyen yüksek taş duvarlar, etrafındaki oturaklar buranın kutsal törenler için kullanıldığını doğruluyor. Dikilitaşların çoğu üzerinde insan, el ve kol, çeşitli hayvan ve soyut semboller,kabartma ya da oyularak betimlenmiş. Söz konusu motifler yer yer bir süsleme olamayacak kadar yoğun. Göbeklitepe UNESCO’nun Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne de girdi.
Göbeklitepe Dağ eteği Şanlıurfa
Tel: 0414 312 53 32
Açık Olduğu Saatler: Her gün Nisan-Ekim 08.00-19.00 / Kasım-Mart 08.30-17.00
Rahmi Koç Müzesi
1994 yılında ziyarete açılan Rahmi M. Koç Müzesi, Haliç’in kuzey yakasındaki Hasköy semtinde 27 bin metrekarelik alanda hizmet veriyor ve üç ana bölümden oluşuyor;
Ahşap çatılı küçük taş duvarlı Tarihi Lengerhane Binası’nın tasarımında sergilenecek objelerle birlikte binaların dokusunun ziyaretçilere hissettirilmesi amaçlanmış. Lengerhane’nin karşısındaki Hasköy Tersanesi 2001 yılında tamamlanmış. Endüstriyel arkeoloji açısından, en az Lengerhane kadar büyük önem taşıyan tersane, 11 bin metrekarelik alanda asıllarına sadık kalınarak restore edilmiş. Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonunun bir kısmı da Hasköy Caddesi’ndeki ana girişten Haliç’e uzanan açık alanda ziyaretçileri ağırlıyor. Klasik otomobiller, devasa Turgut Alp Vinçi, B-24 Liberator ve uçaklar, Haliç’e demirli Fenerbahçe Vapuru, TCG Uluçalireis Denizaltısı burada görebilecekleriniz arasında.
Hasköy Cad. No: 5 Hasköy İstanbul
Tel: 0212 369 66 00
Açık Olduğu Saatler: Pazartesi hariç her gün açık. Salı-Cuma 10:00 – 17:00, Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri 10:00-18:00 (1 Ekim-31 Mart) 10:00-19:00 (1 Nisan-30 Eylül)
Masumiyet Müzesi
Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk’un hem yazdığı bir roman hem de yaptığı bir müze. Pamuk 1990’lardan itibaren romanı ve müzeyi birlikte düşünmüş. 1974 ile 2000’lerin başı arasında geçen aşk romanı, biri zengin diğeri orta halli iki aile üzerinden geçmişe dönüşler ve hatıralarla birlikte 1950-2000 arası İstanbul hayatını anlatıyor. Müzede ise romanda anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyler dikkatle düzenlenmiş kutu ve vitrinlerde sergileniyor. Müzeden zevk almak için romanı okumaya gerek yok. Tıpkı romandan zevk almak için müzeyi gezmeye gerek olmadığı gibi. Ama romanı okuyanlar, müzenin çeşit çeşit anlamını daha iyi kavrayacakları gibi, müzeyi gezenler de, romanı okurken fark etmedikleri pek çok şeyi görecekler. Roman 2008 yılında yayımlandı, müze ise 2012 baharında açıldı.
Firuzağa, Çukur Cuma Cad. Dalgıç Çıkmazı No:2 Beyoğlu, İstanbul
Tel: 0212 252 97 38
Açık Olduğu Saatler: Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00 Perşembe: 10:00-21:00
Sabancı Müzesi
Sakıp Sabancı 1998 yılında hat ve resim koleksiyonuyla birlikte köşkü içindeki eşyalarla müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi’ne tahsis etmiş. Modern bir galerinin eklenmesiyle 2002 yılında ziyarete açılan müzenin sergileme alanları 2005 yılındaki düzenleme ile genişletilerek, teknik düzeyde uluslararası standartlara kavuşmuş. Müze, İstanbul’da Boğaziçi’nin en eski yerleşimlerinden Emirgan’da bulunan Atlı Köşk’te hizmet veriyor. Picasso İstanbul’da ve Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul’da gibi dikkat çeken sergileriyle Müze Müdürü Nazan Ölçer etkinlik dalında İstanbul Turizm ödülünü kazandı. Müzede Osmanlı Hat Koleksiyonunda nadir el yazması Kuran-ı Kerimler de yer alıyor. Resim koleksiyonunda ise erken dönem Türk resminin örnekleri ve Osmanlı’nın son döneminde İstanbul’da çalışmış Fausto Zonaro ve Ivan Ayvazovski gibi yabancı sanatçıların eserlerinden var.
Sakıp Sabancı Cad. 42 Emirgan İstanbul
Tel: 0212 277 22 00
Açık Olduğu Saatler: Pazartesi kapalı. Salı, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00 Çarşamba: 10.00-20.00
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi
Peygamberler şehri olarak tanınan Şanlıurfa Müzesi 1969 yılında ziyarete açılmış. Yöredeki pek çok Höyük ve eski iskândan çıkarılan, Atatürk, Birecik ve Kargamış Barajı göl aynası altında kalan yerleşimlerden çıkarılan eserler, Harran’daki kazı çalışmalarından elde edilen kültür varlıkları, kronolojik sıralama ve ayrı vitrinler halinde teşhir ediliyor. Giriş katındaki ilk salonda Asur, Babil ve Hitit çağlarına ait taş eserler var. Arkeolojik seksiyona ait ikinci ve üçüncü salonlarda Neolitik ve Kalkolitik Devre ait buluntular, Eski Tunç Çağı’na tarihlenen pişmiş topraktan mühür baskılı küp parçaları, silindir ve damga mühürler, figürinli kap parçaları, hayvan figürinleri, madeni eşyalar, takılar, idoller gibi çeşitli eserler teşhir ediliyor. Etnografik seksiyonunda ise yörenin özelliklerini taşıyan giysiler, takılar, el sanatlarına ait örnekler, oymalı kitabeli ahşap kapılar ve pencere kanatları, hat sanatına ait eserler, el yazması Kuran-ı Kerim’ler bulunuyor. Müze bahçesinde de arkeolojik eserler teşhir ediliyor.
Haleplibahçe 2372 Sok. No:26 Merkez Şanlıurfa
Tel: 0414 312 53 32
Açık Olduğu Saatler: Pazartesi hariç her gün Nisan-Ekim 08.00-19.00 / Kasım-Mart 08.30-17.00
Topkapı Sarayı
İstanbul’un birinci tepesinde yer alan ve manzarasının güzelliği tüm imparatorları büyülemiş olan bu yerde kurulan Topkapı Sarayı, 400 yıl boyunca Osmanlı sultanlarının evi olmakla kalmamış, devletin yönetim merkezi olmuş. Topkapı Sarayı köşkler, daireler, dört avlu, bahçeler ve setlerden oluşuyor. Dördü kara, üçü deniz tarafındaki surlarda olmak üzere yedi kapısı var. Saray bahçesinin bir bölümü Gülhane Parkı bir bölümü ise İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak kullanılıyor. Topkapı’nın ziyarete açılması Abdülmecit dönemine rastlıyor, 1924’ten beri ise halkın ziyaretine açık. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan müzede Avrupa porselenleri, bakır ve tombak mutfak eşyaları, Çin ve Japon porselenleri, Hırka-i Saadet Dairesi ve Kutsal Emanetler, İmparatorluk hazinesi, silahlar, resim koleksiyonları sergileniyor.
Sultanahmet Meydanı Fatih İstanbul
Tel: 0212 512 04 80
Açık Olduğu Saatler: 26 Ekim-15 Nisan arası Müze, Harem ve Aya İrini saat 09.00-16.45, 15 Nisan-26 Ekim arası Müze, Harem ve Aya İrini saat 09.00-18.45 arası ziyaret edilebilir.