Her yıl ortalama yüzde 20 oranında büyüyen yat ve tekne endüstrisiyle Türkiye mega yat üretiminde dünya üçüncüsü. Yüksek kalite, uluslararası standartlar ve şık tasarımlarıyla her yıl pek çok ödüle layık görülen Türk yatları dünya pazarında öne çıkıyor.
Turkuvaz Dergi grubu dergileri Boatshow ekinde yayınlanmıştır. Telif hakları Turkuvaz Dergi grubuna aittir.
Boat International Group’un 2014 yılında yayınladığı dünyanın en büyük süper yat üreticileri raporuna göre Türkiye 30 metre üzeri yat üretiminde İtalya ve Hollanda’nın ardından dünya üçüncüsü olmayı başardı. Yat üretim endüstrisi günden güne gelişen ülkemizde iç ve dış pazara yönelik üretim yapan firma ve tersaneleriyle dünyada adından sıkça söz ettirmeye devam ediyor.
Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği’nin (DENTUR) 2015 yılı Türk Yat ve Tekne Endüstrisi Raporu’na göre ekonomik büyüklüğü 5,5 milyar dolara ulaşan Türkiye yat ve tekne endüstrisi her yıl yüzde 20 oranında büyüyerek dünyadaki yerini güçlendiriyor. Avrupa Birliği ülkeleri kadar dünya çapında da alıcı bulan Türk yatları her yıl kalite, tasarım ve uluslararası standartlar açısından pek çok ödül alıyor.
Ülkemizin ulusal ve uluslararası pazara yönelik üretim yapan başarılı yat üreticilerine farklılaşan üretimleri, hedefleri, devletten beklentileri ve bu pazarda büyümeyi hedefleyen oyunculara tavsiyelerini sorduk.
Bilgin Yachts’ın hedefi ilk beşte yer almak!
Bilgin Yahchts 1929’dan beri yat ve tekne imalatı yapan bir aile şirketi olarak çalışmalarına beşinci kuşak ile İstanbul Küçükçekmece’deki tersanesinde devam ediyor. Firma 85 yıllık deneyimiyle dünya yat piyasasında hatırı sayılır itibara sahip. Bilgin Yachts Satış ve Pazarlama Müdürü Yıldırım Bilgen; “Tersanemizde kullandığımız ileri teknoloji ve donanımla 40 ile 100 metre arasında dünya standartlarında lüks mega yatlar üretebiliyoruz. Deneyimli ekiplerimizle bütün üretim aşamalarını kurum içinde gerçekleştirebiliyoruz. Projelerimizi müşteri isteğine göre uyarlayabilme kapasite ve esnekliğine sahip olmamız en büyük hazinemiz. İstek doğrultusunda H2 gibi dünyaca ünlü tasarım şirketleriyle de çalışabilme esnekliğine sahibiz” diyor. Müşteri memnuniyetini zirvede tuttuklarının altını çizen Bilgen; “Ödülü müşterilerimizden alıyoruz. Bir müşterimizle üçüncü teknesi için sözleşme imzaladık. 80 metre büyüklüğündeki proje tamamlandığında kendi klasmanında Türkiye’de üretilen en büyük tekne olacak” bilgisini veriyor.
Bilgin Yachts her sene uluslararası ödüllerde finalist oluyor, ödüller alıyor ve her yıl yat ihracatında ilk beş firmadan biri olmayı başarıyor. Bilgin Yachts’ın hedefi ileri standartlarda ürünlerle Avrupa ve ABD’nin başı çektiği dünya pazarlarında lider şirket konumuna gelmek ve ilk beş mega yat üreticisi arasında yer almak. Böylelikle uluslararası alanda bilinir hale gelen Türk tersaneciliğinin çıtasının daha da yükselmesinde katkıda bulunmak.
Yıldırım Bilgen bu alanda çalışan şirketlerin müşteri ve birlikte çalıştığı şirketlere karşı her zaman dürüst davranarak müşteri memnuniyetini sağlamalarını tavsiye ediyor; “Bunun için müşterinin taleplerini en doğru şekilde anlayıp onlara doğru cevabı verebilmek gerekiyor. Müşteriye verilen değer yapılan işin değerini artırdığı gibi bu alanda istenen başarının en önemli anahtarı.”
Ege Yatçılık; “Devlet teşvik verse sektör durdurulamaz!”
Ege Yat 1976 yılından beri 20 metre ve üzeri yatlar inşa ediyor. Şimdiye kadar 45’den fazla 30 metre üzerinde süperyat sınıfında yat inşa eden firma müşterinin talepleri doğrultusunda tasarımını oluşturuyor, sonrasında yine müşterinin isteğine göre yatın donatımını yapıyor. Ege Yatçılık Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Özer, “Sınırımız müşterinin hayal gücü… Çok butik bir iş yapıyoruz, zaten bu boylara çıkıldığında öyle olmak zorunda. Anahtar teslim çalışan, kendine ait tersanesi, atölyeleri, mühendis ve mimar ekibi olan bir firmayız. Bu hem işin zamanında tesliminde hem de projenin uygulanmasında önemli bir unsur” diyor ve ekliyor, “40 yılı aşan sektör deneyimimiz, referanslarımız, kaliteli malzeme ve uzman işgücüne sahip olmamız da tercih edilmemizi sağlıyor.”
Ege Yatçılık sektörde birçok ödül almayı başarmış. Sektörün prestijli yayınlarından Superyacht Report’un araştırmasına göre de dünyada 30 metre üzerinde yelkenli üreten Royal Huisman, Perini Navi, Pendennis gibi tersanelerin bulunduğu listede ilk 10’a girmeyi başarmış. Ayrıca Camper & Nicholson’ın hazırladığı dünyanın en büyük süper yatlarında inşa ettikleri 57 metrelik Montigne ve 50 metrelik Galileo yatı ilk 30 yat arasına girmiş.
Ege Yat şu anda 66 metrelik trideck motoryatın inşasını yapıyor ve 2017 yılında denize indirmeyi planlıyor. Birkaç ay içerisinde inşası başlayacak 26 metrelik flybridge motorsailer projesinin de çalışmaları sürüyor. 55 metrelik modern bir yelkenli imalatı da son aşamada… Özer; “Yurtdışında devletin tersanelere verdiği teşviklere bizim de ihtiyacımız var. Devletten bu tür teşvikler alınırsa sektörün büyümesi durdurulamaz” diyor.
Mengi Yay Yatçılık; “Yüksek vergiler müşterileri yurtdışına yönlendiriyor”
Mengi Yay Yatçılık ahşap, kompozit, çelik ve alüminyum türü özel tekneler yapan bir firma. Yönetim Kurulu Başkanı Mengi Yay, “Tekne tasarımında müşterilerimizin hayalindekini yapma amacıyla bazen kendi ekibimizle bazen de dışarıdan aldığımız destekle başlıyoruz. Çözüm odaklı olduğumuz için tercih ediliyoruz çünkü tekne imalatı uzun bir süreç ve bu süreçte çıkabilecek her soruna küçük büyük demeden aynı titizlikle yaklaşıyor, işi ön planda tutarak sorunu çözüyoruz. Teslim sonrasında da daima işimizin takipçisiyiz” diyor.
Firma 2011 yılında Altın Çıpa Denizcilik Başarı Yat ve Tekne İnşaa Ödülü’nü almış. 2012 yılında ise yat ihracatında üçüncü olmayı başarmış. Yay, “Gelecekten her zaman umutluyuz. Her geçen gün daha kaliteli ve güzel yatlar yaparak ülkemizin adını dünyada daha çok duyurmak istiyoruz. El emeğinin katkısının çok olduğu bir sektör olduğumuz için işinin ehli sanatkarlar yetiştirmek de bizim için önemli bir hedef” diyor.
Tekne ve yat sanayinin başarısını arttırarak sürdürmesi için vergisel anlamda alıcıların ve tersanelerin karşılaştığı ağır yüklerin altını çizen Yay, yüksek KDV ve ÖTV oranlarından dolayı müşterilerin yurtdışından almayı tercih ettiklerini söylüyor; “Uluslararası platformda tecrübemiz, teknolojimiz ve uygun işçilik maliyetlerimizle rakiplerimizle çok sıkı rekabet edebilirken, devletimizden vergi oranlarını makul seviyeye çekmesini ve sektörümüzün rakipleri içerisindeki avantajının artmasını bekliyoruz. Şu an bizim çatımız olan Gemi İnşa Sanayiciler Birliği ile hareket ediyoruz ve iyi bir ekip ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Mengi Yay bu alanda büyümek isteyen firmalara müşterinin istediği yat için özellikleri iyi araştırıp tekliflerini buna göre daha özenle sunmalarını tavsiye ediyor.