Tam 17 bin işçinin emeğiyle oluşturulan dünyanın en büyük gemisi Titanik 20. yüzyılın simgesi olmaya adaydı. Ancak Titanik bambaşka bir şekilde tarihteki yerini aldı: 1912 yılında meydana gelen Titanik faciası deniz kazaları tarihine en büyük kaza olarak geçti.
Titanik, ilk seferi sırasında İngiltere’deki Southampton’dan New York’a doğru yol alırken 14-15 Nisan 1912 gecesi, Newfoundland’ın 640 km açıklarında bir buzdağına çarparak battı.
Döneminin en büyük ve en lüks gemisi olan Titanik’in gövdesi 16 su geçirmez bölmeye ayrılmıştı ve çift tabanlıydı. Bu bölmelerden dört tanesinin suyla dolması halinde bile geminin su üstünde kalması tehlikeye girmediğinden batması olanaksız deniyordu. Ama buzdağına çarpan geminin, beş su geçirmez bölmesi hasar görünce gemi battı.
Titanik faciasında kaç kişinin öldüğü ise tartışmalı. Gemide 2201 ile 2239 arasında yolcu olduğu söyleniyor. (Üçüncü mevkiide yolculuk edenlerin sayısı bilinemiyor.) Bunlar arasında kurtulanların sayısı ise kimi kaynaklara göre 705 kimilerine göre ise 712.
Titanik dönemin en modern teknolojisi ile donatılmasına rağmen gemide sadece 16 kurtarma sandalı vardı. Kaptanın emriyle sandallara önce kadınlar ve çocuklar bindirildi. Ancak kaptan önceliğin birinci mevkii yolcularına verilmesini istemişti ve gemide ölenlerin çoğunluğu üçüncü mevkide yolculuk eden İrlandalı göçmenler oldu. İnsanlar arasında yapılan bu ayrım, cesetlerin toplanması sırasında da devam etti. Birinci sınıf yolcular tabutlarla taşınırken ikinci ve üçüncü sınıf yolcular bez torbalarla taşındı, mürettebatın cesetleri ise 1100 kilometre uzaklıktaki Halifax’a kadar açıkta çekilerek getirildi.
Titanik dev bir pazar oluşturdu
Titanik tartışmalarla birlikte büyük bir pazar da oluşturdu. Titanik’ten çekilen ve geminin battığını açıklayan son telgraf, Sotheby’s’in düzenlediği müzayededeki açık arttırmada 30 bin sterline satıldı.
Akademik Mstislav Keldysh Araştırma Gemisi ise Titanik’e araştırma gezileri düzenledi. Kuzey Atlantik’e gelen turistlerden oluşan ekip, 2.5 kilometre derinliğe inerek Titanik’i görme şansını elde ettiler.
Öte yandan Titanik’in 1911 yılında Kuzey İrlanda’da hazırlanan planları; Mivan Marine firması tarafından tekrar ele alındı ve geminin otel olarak inşaası için çalışmalar başladı. Firmanın sözcüsü: “Yeni gemi kesinlikle Titanik’in aynısı olacak; ancak içinde makineler ve dümen mekanizması bulunmayacak” dedi. Otelin işletmecisi ise şimdiden belli; Japonlar.
Başrollerini Leonardo Di Caprio ve Kate Winslet’in paylaştıkları Titanik filmi dünyanın en pahalı yapımı oldu. James Cameron’un yönettiği film dört Altın Küre kazandı ve 14 dalda aday gösterildiği Oscar’da 11 ödülün sahibi oldu. Titanik sinema tarihindeki gişe rekorlarını da alt üst etmeyi ihmal etmedi ve aylarca gösterimde kaldı. Leonardo Di Caprio’nun Titanik filminde giydiği gömlek 10 bin dolara satıldı. Bu arada filmle ilgili tişörtler, afişler ve takılar da yok sattı.
Yüzyılın diğer büyük deniz kazaları
1904: New York’ta General Slocum adlı buharlı geminin yanması 1020 kişinin ölümüne neden oldu.
1912: Kichemaru adlı buharlı gemi 1000 kişiye mezar oldu.
1914: Empress of Irland adlı gemi Kanada açıklarında bir başka gemiye çarptı. Kazada 1370 kişi öldü.
1915: İngiliz yolcu gemisi Lusitania Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman denizaltısının ateşi sonucu 1198 yolcusuyla birlikte sulara gömüldü.
1917: Fransız Gemisi Mont Blanc ile Belçika Gemisi Imo’nun çarpışmasıyla 1600 kişi hayatını kaybetti.
1918: Tarihe Titanik’in kardeşi olarak geçen Britannic Atina açıklarında 673 mürettebatı ve 392 tıbbi personeliyle birlikte battı.
1948: Kiangya gemisindeki patlama 1100 kişinin sonu oldu.
1954: Japon feribotu Toya Maru battı. 1172 kişi öldü.
1991: Cidde-Süveyş arasında sefer yapan Salem Express’in batmasıyla 476 kişi öldü.
1992: Haiti açıklarında Netune isimli gemi battı, 800 kişi öldü, yüzlerce insan kayboldu.
1994: Baltık Denizi’nde batan Estonya bandıralı “Estonia” feribotu 1054 kişinin mezarı oldu.