marmara-adasi-seyahat


Eğlence isteyenler Avşa’ya kaçarken huzur, dinginlik, biraz daha fazla doğa arayanların tercihi ise Marmara adası oluyor. İstanbul’dan iki buçuk saatlik bir yolculukla ulaşılabilen ada mermerleri, rutubetsiz havası ve güzel plajları ile ünlü…
Marmara, Türkiye’nin en büyük ikinci adası. Dördü yerleşime açık 14 adadan oluşan Marmara adalarının da en büyüğü… İstanbul’a yakınlığı sayesinde çok ilgi çeken Marmara kafa dinlemek, huzurlu bir yaz geçirmek isteyenlerin rağbet ettiği bir yer. Adada mermer ocaklarının olması gözünüzü korkutmasın, bu ocaklar yerleşim bölgelerinin uzağında. Hatta Marmara ve Avşa adalarının organik statüsüne kavuşturulması ve bölgede organik hayvancılık, zeytin ve ceviz üretimi yapılması çalışmaları var. Zaten zeytincilik Topağaç dışında adanın genelinde çok yaygın. Topağaç ise adanın meyve ve sebze ihtiyacını karşılıyor. Marmara ada olmasının verdiği şansı doğru kullanırsa yakında mermer adası değil ceviz ve zeytin adası olabilir.  
Adaya İstanbul’dan Bostancı ve Yenikapı’dan kalkan deniz otobüsleri ile 2 saat 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Sahile yakın yerlerde zeytinlikler, bağlar, yükseklerde kızılçamlar ve adanın güneyinde ise makiler var. Avşa ne kadar eğlence içinse Marmara bir o kadar sessizlik ve huzur adası…   
Marmara Adası’nda dört köy var. Çınarlı, en hareketli köylerden biri. Yüzyıllara meydan okumuş tarihi eser gibi çınarlarıyla ünlü. Eskiden pekmez ve şarap üretilirmiş, şimdi ise balıkçılık ve turizmle geçiniyorlar. Merkeze beş kilometre uzaklıktaki Gündoğdu Köyü ise yemyeşil doğası ile dikkat çekiyor, Gündoğdu’da pansiyonlar, restoranlar, benzin istasyonu ve postane var. Geçmişte şaraphane ve zeytinliklerle geçinen köy artık turizmden kazanç sağlıyor. Adanın güneydoğundaki Topağaç’ın yerlileri Bulgaristan, Selanik ve Arnavutluk göçmenleri. Köy geniş ve verimli bir ovada yer alıyor, köylüler burada daha çok sebze yetiştiriyor.
Asmalı Köyü merkeze 15 kilometre uzaklıkta. Yeşillikler içindeki evleri ve sakin yaşamıyla dikkat çeken Asmalı’nın sakinleri Sürmeneliler ve Bulgaristan göçmenleri. Köydeki bazı evler pansiyon olarak kiraya veriliyor. Her zaman taze balık bulabileceğiniz restoranı, size adanın ev yemeklerini de tattırıyor.
Adanın kuzeyindeki Saraylar Köyü’nün, işlenen mermerlerin nakledilmesi için büyük bir limanı var. Köyün güney yamaçları Mermer ocakları yüzünden oyuk oyuk.
Adalar gün batımını şöyle anlatıyor; “Güneş batarken, ufuk hattında önceleri bir karaltı belirir. Bir süre sonra Asmalı Adası’nın çakarı göz kırpmaya başlar. Asmalı, Marmara Adası’nın adeta İstanbul yönündeki ileri karakoludur. Adanın arkasında ağ seren küçük motorlara, kayıklara rastlarsınız. Bazıları ağda, bazıları oltanın ucunda nasibini arayan Marmaralı balıkçılardır bunlar… Güneş batarken ya da doğarken çıkarlar denize… O sessizlik içinde fısıltıları bile duyarsınız.”

Adanın plajları
Giderek kirlenen Marmara Denizi’nde, denize girilebilecek sağlıklı iki-üç yerden birisi Marmara Adası. Adada denize girilecek pek çok plaj var. Kole Plajı Marmara Merkez’e en yakın plaj. Devamında da Şifalı Su, Manastır Plajı ve ardından Çınarlı Plajı geliyor. Plajların en önemli özelliği sularının çok temiz ve az tuzlu olması. Manastır Plajı’nda ise bazen plaj partileri yapılıyor.

Tarihi keşfetmek için…
Adanın yerleşimi neolitik döneme uzanıyor. Asmalı köyünün kuzeyindeki bir koyda, bu döneme ait yerleşimler bulunmuş. Tarihçi Strabon’a göre Sisam ve Miletoslular adanın mermer yataklarını keşfetmiş ve mermer ihraç etmeye başlamış.
Adanın ilk ismi, Elafonesos imiş, bu ismin geyik anlamına geldiği söyleniyor. Bir başka iddia da adanın isminin testi anlamına gelen Prokonnisos veya Neuris olduğu…  Bizans İmparatoru Justinyen adayı kızına çeyiz olarak armağan etmiş. Adanın Marmara adını ne zaman aldığı belli değilse de ismin Marmor (Mermer)’den geldiği düşünülüyor. Marmara adı 1224’te adaya sahip olan Georgios tarafından, soyadı olarak kullanılmış.
Türkler adaya 1090 yılında Arslanbey adındaki Selçuklu komutanının fethiyle gelmiş. 1359’da Orhan Gazi döneminde Süleyman Şah’ın Rumeli’ye geçişiyle bazı Türkler burada ikamet etmiş. İstanbul’un fethinden sonra ise Osmanlı’nın olmuş. Bu dönemde Rumlar ve Yahudiler buraya yerleşmiş ve 1924’teki mübadeleye kadar da kalmışlar. Günümüzde adada hiç Rum ve Yahudi yok.  

Marmara-adası-otel-

Marmara’daki Yahudiler!
Yahudiler için adanın özel bir anlamı var. Marmara Adası’na Yahudiler II. Beyazıt döneminde gelmiş. İspanya’nın sürgüne gönderdiği Yahudiler Tekirdağ, Gelibolu, Çanakkale ve Marmara Adası’na yerleşmiş. Adaya yerleşen Yahudiler tuzlu balık imalatı, bakkallık, hazır elbise ve giyim eşyası, şarap imalatı, peynircilik, kap-kacak ve soba imalatı ile uğraşmışlar. Peynirci Albert, tenekeci Nahman, giyim eşyası satan Avram, şarap imalatçısı Aron Kaptan, şarapçı ve bakkal Şuva Bezirgan, tuzlu balıkçı Daniel, Manifaturacı Avram Kalvo, bakkal Mordohay, bakkal Nisim Ağa ve çocukları, Marko ve Yeşua Kordova 1950 yılına kadar Marmara’da kalmışlar, en son bakkal Yeşua ve şarapçı Aron kaptan İsrail’e göç etmiş. Bugün adada birkaç Yahudi evi ve bir Sinagog kalıntısı var. Yahudi Mezarlığı da hala duruyor.

Nereleri gezmeli?
* İlyas Dağı ve çevresi, Viranköy ve Tahtirevana yürüyüş için ideal parkurlar, yürüyüş seviyorsanız buraları kaçırmayın.
* Kaya tırmanışı ile ilgilenenler adadaki granit ve mermer türevi kayaçlarda tırmanış yapabilir.
* Ada dağ bisikleti kullanmak için de doğal patikaları ve küçük toprak yolları ile uygun parkurlar sunuyor.  
* Marmara Adası Marmara Denizi’nde dalış sporu için en uygun yerlerden biri.
* Av mevsiminde adada tavşan, keklik, karatavuk ve çulluk avı yapılıyor.
* Balık tutmaya meraklıysanız oltanızı yanınızda getirin. Balık tutmak isteyenler iskeleyi kullanıyor ya da küçük kayıklarla denize açılıyor.
* Yelken ve kano meraklıları da bu ada aradıklarını buluyor. Rüzgar yelken için çok uygun. Kola plajında çift kişilik ya da tek kişilik kanolar kiralanabiliyor.
* Marmara Adası’nda kış aylarında Asya yakasında, yazın ise Avrupa yakasında gün batımı seyredilebiliyor. Aba mevkii gün batımı için en uygun yerlerden biri…
* Adada yaz aylarında sergiler, konserler ve söyleşiler düzenleniyor. Bu sergilerde adalı gençlerin eserleri de yer alıyor.

Bunları biliyor muydunuz?
* Marmara Adası dünyada ada olarak rutubeti olmayan iki adadan biri. Rutubet olmamasının sebebi ise adadan çıkan mermerin rutubeti emmesi.
* Adanın havası da oldukça temiz ve oksijeni bol.
* Yüzölçümü 117,18 kilometre kare olan ada kabaca bir elipsi andırıyor. Adanın orta kesimleri dağlık, kuzeyi ve güneyi ise tepelik.
* Marmara Adası’nda yer yer Kızılçam ormanları var. Daha kurak güney kesiminde ise makiler…
* Yaz döneminde Basra Körfezi’ndeki alçak basınç ve Avrupa üzerindeki yüksek basıncın sonucu ada kuzey, kuzeybatı yönlü rüzgar alıyor.

Nerede kalınır?

Deniz Otel
Merkeze bir kilometre uzaklıktaki Deniz Otel kendine ait koyda, denize sıfır konumlanmış. Odalarda televizyon, buzdolabı, 24 saat kesintisiz sıcak su, kablosuz internet bağlantısı var. Her oda balkonlu. Deniz Otel Manastır Koyu ve Çınarlı Koyu plajlarında da yakın. Dağ yürüyüşleri, piknik, tırmanma, bisiklet, kano, yelken otel yakınlarında yapabileceğiniz aktiviteler. Otelde her türlü yemek ve içki de mevcut.

Çınarlı Yolu 3. km Marmara Adası
Tel: 0266 885 50 32- 0536 279 81 87

Boncuk Motel
Zeytin ağaçları içerisinde konumlanan 49 odalı otelin 150 kişilik denize sıfır yemek salonu var. Tam pansiyon olan motelde 0-10 yaş arası çocuklara indirim uygulanıyor. Gün içerisinde acıkanlar yiyecek, sıcak ve soğuk içecek ihtiyaçlarını büfeden de karşılayabiliyor. Otelin beş kişinin konaklayabileceği iki klimalı odası bulunan bir de süiti var. Araçlar gelenler için otopark da mevcut.
Tel: 0266 885 50 57 – 885 53 00 – 885 53 64

9-13 TEMMUZ MARMARA SARAYLAR
Viking Motel
Deniz kenarında yer alan motelin odaları geniş ve ferah, 24 saat kesintisiz sıcak suyu var. Otel manzarasına da çok güveniyor, ister ağaçların altında ister kızgın kumların üzerinde denizi seyredebilirsiniz. Otel mutfağı deniz ürünleriyle zenginleştirilmiş, akşam yemeklerini manzarayı seyrederek müzik eşliğinde yiyebiliyorsunuz. Doğa yürüyüşlerine veya tekne turlarına katılarak koyları gezme imkanı da var.  Motel yarım pansiyon hizmet veriyor. Sabahları açık büfe kahvaltı, akşamları güne özel günün menüsü var. Denize girip acıkanlara akşam beş çayında da kuru pasta, börek & çörek ikramı var. Fiyatlar için otelle irtibata geçmek gerekiyor.
Çınarlı Köyü, Marmara Adası
Tel: 0266 895 80 87

Belis Otel
Odaların penceresinden zeytin ağaçlarının ardında deniz görünüyor. Canınız çektiğinde beş dakika yürüyerek insanların arasına karışıp istediğinizde zeytin ağaçları arasında gizlenmiş havuz başında sessizliğin tadını çıkarabiliyorsunuz. Yürüyerek beş dakikada Aba sahilindeki plajlara gidebiliyorsunuz ya da havuz başındaki şezlonglarda, hamaklarda kafa dinleyebiliyorsunuz. Kahvaltıdaki domates, salatalık, biberler arka bahçeden, zeytinler de bahçedeki zeytin ağacının mahsulü. Geri kalan malzemeler yerel üreticilerden alınıyor. Havuz başındaki restoranda her an yiyecek ve içeceklere erişim mümkün.
Okullar Mah. Aba Kümeleri Evleri No:67, Marmara Adası
Tel: 0266 885 57 48

Mola Hotel
Sahilde yer alan Mola Hotel, ücretsiz şezlong ve şemsiyelerle donatılmış özel bir plaja sahip. Otel, bahçe içinde ve deniz manzaralı bir terası var. Tüm odalar deniz manzaralı ve düz ekran TV, klima, minibar, kablosuz internet erişimi ve 24 saat sıcak su bulunan özel banyo donanımlı. Bazı odalarda ise SPA küvetli var. Otelde restoran ve kafe-bar mevcut, akşam yemeği alakart alınabiliyor. Otel şehir merkezine 500 metre, Avşa-Marmara feribot iskelesine bir km uzaklıkta.
Kole Plaji No:1 Marmara Adası
Tel: 0 266 885 51 01 – 0 266 885 57 37

Marmara Zeytin Hotel
Zeytin ağaçları ile çevrili Marmara Zeytin Hotel sahile 75 metre mesafede. Otelin kendine ait bir plaj alanı ve deniz manzaralı bir balkonu var. Odalar gayet sade döşenmiş. Otelde günlük açık büfe kahvaltı servis ediliyor. Restoranda ise dünya mutfağı ve Türk mutfağına yer verilmiş. İsteğe bağlı özel menü ve yemekler de hazırlanıyor. Açık hava terasındaki puf koltuklar dinlenmek için ideal. Resepsiyon 7/24 açık ve ücretsiz Wi-Fi erişimi mevcut.
Gündoğdu koyu Marmara Adası
Tel: 0266 891 11 63

Sato Motel
Sato Motel, ücretsiz şemsiye ve şezlonglar sunan özel bir plaja ve Marmara Denizi manzaralı bir terasa sahip. Sade dekore edilmiş odalar klima, TV ve minibarla donatılmış. Özel banyoda duş ve saç kurutma makinesi var. Özel otopark ve ücretsiz Wi-Fi de tesisin diğer artıları.  Otelde geleneksel bir kahvaltı servis ediliyor. Restoranındaki akşam yemeği ise a la kart.
Cumhuriyet Mah. İstavrit Sok. No: 1 Marmara Adası
Tel: 0266 885 50 03

Sunlight Hotel
Marmara Adası’ndaki feribot iskelelerinin hemen karşısında Sunlight Hotel. Panoramik deniz manzarası, özel plaj alanı ve günün 24 saati açık resepsiyonu var. Tesis genelinde Wi-Fi ücretsiz. Odalar klimalı, minibar ve düz ekran TV ile donatılmış. Buklet malzemeleri de bulunuyor. Otelin en üst kattaki alakart restoranında yemeğinizi deniz manzarası eşliğinde yiyebilirsiniz, en çok balık ve et tercih ediliyor. Sun Café Bar ise öğle yemekleri, atıştırmalıklar ve içecekler için… Açık büfe kahvaltıyı odanıza da isteyebiliyorsunuz. Ücretsiz şezlong ve şemsiyelerle duşun da bulunduğu özel plaj 300 metre uzaklıkta.
Belediye Meydanı Marmara Adası
Tel: 0266 885 54 95

Mermer Otel
Hüsnü Turan Kavrem’in işlettiği otel 24 odalı. Marmara Adası’nda ana cadde üzerinde ve deniz manzaralı. Odalarda 24 saat sıcak su ve uydu yayını mevcut. Resepsiyon 7/24 açık. Bahçesi, çamaşırhanesi, otoparkı olan otel uyandırma servisi, ücretsiz gazete, sigara içilmeyen oda, doktor, eczane gibi hizmetleri de veriyor. Odalarda balkon, çalışma masası, klima, televizyon, uydu yayını ve ütü standart. Tesiste bir tane oyun salonu var. 0-6 yaş arası ücretsiz, 7-12 yaş arası çocuklara ise yüzde 50 indirim uygulanıyor. Otel tüm yıl açık.
Merkez Marmara Adası
Tel: 0533 348 68 56

marmara-adasi-yemeko

Ne yenir?
Birol Restaurant  
Birol Eren’in işlettiği mekan 30 yıldır Marmara adasının en sevilen adreslerinden biri. Personel gayet deneyimli, balıklar her dem taze, gün batımı manzarası ise yemeklerle birlikte muhteşem bir anıya dönüşmeye aday. Burada balık yemelisiniz, günlük taze olta balıklarından her gün ne çıkarsa bahtınıza… Kaya midyesi gibi spesiyal mezelere ise en iyi şaraplar eşlik ediyor. Balık tercih etmeyenler için ise ızgara çeşitleri de mevcut.
Küçük Liman Mevkii Marmara Adası
Tel: 0266 885 56 96

Yana Restorant Et Mangal Saraylar Beldesi
İsmet Koç’un işlettiği mekanda mangal konusunda iddialı. Kuzu pirzola ve kuzu çevirme en sevilen lezzetler. İsteğe göre ızgara balık yapılıyor, meze çeşitleri, her türlü alkollü ve alkolsüz içecek var. 200 gram kuzu çevirme 18 lira, balıklar 15 lira.  
Saraylar Beldesi Girişi, Yana Güner Yavuz Piknik Alanı Marmara Adası
Tel: 0532 405 30 65- 0533 611 23 36

Pehlivan Restaurant
Ali Bozkurt’un işlettiği restoran Marmara Adası’nın en keyifli yerlerinden biri. Önündeki kumsal ve denize manzarası ile hizmet veriyor. Restoran kahvaltıda da, öğle yemeğinde de, akşam yemeğinde de açık. Restoranın menüsünde klasik lezzetlerin yanında deniz mahsulleri ve balıkları var. Kahvaltı 12 lira, istavrit ve köfte 15 lira, zeytinyağlılar 8 lira.  
Aba Mevkii, Marmara Adası
Tel: 0266 885 57 25 – 0532 686 71 54

DİĞER RESTAURANTLAR
Aba Otel Restaurant Tel: 0266 885 52 71
Ababurnu Marmara Restaurant Tel: 0266 885 57 77
Alaattin Gürses Restaurant Tel: 0266 885 56 81  
Birsen Restaurant Tel:  0266 885 50 93
Bursalilar Restaurant Tel: 0266 885 59 20
Et Mangal Tel: 0266 885 59 78
Demos Restaurant Tel: 0266 895 8110
Gondola Restaurant Tel: 0266 895 50 45
Kumsal Restaurant Tel: 0266 895 80 01  
Viking Restaurant Tel: 0266 895 80 42
Kömürde döner ya da akşam çorbası için
Tel: 0266 885 50 87

Nerede eğlenilir?
Marmara adası Avşa’ya göre daha sakin ve gece hayatı yok denecek kadar az. Eğlenmek isteyenler gecenin sessizliğinde ancak rakı-mangal ikilisi ve fasılla demleniyor. Bazen plaj partileri de yapılıyor.   

Ne alınır?
* Marmara Şarabı, bu adada yetişen adaçayı, koruk suyu, zeytin ve zeytinyağı alabilirsiniz.
* Adada Raşit Göktaş bal üretiyor. Adada daha çok çiçek var, çam olmadığı için tamamen doğal çiçek balı veya kekik ve adaçayı kaplı olmasından dolayı da kekik balı bulunuyor. Karayla bağlantısı uzak olduğu için arılar hastalıklara karşı korunuyor ve kalitesi yüksek bir bal çıkıyor ortaya…
Tel: 0266 885 58 48

Nasıl gidilir?
* Marmara adasına İstanbul Bostancı ve Yenikapı’dan İstanbul Deniz Otobüsleri kalkıyor ve yolculuk 2 saat 30 dakika sürüyor. Yaz aylarında talep çok arttığı için biletinizi önceden almanızda fayda var.

* Adaya Tekirdağ Barbaros limanından iki saatte feribotla gelebilirsiniz.

* Gestaş işletmeleri Güney Marmara Hattı ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Erdek’ten 11.00 ve 19.00’da günde iki kez feribot var.

Bir cevap yazın

Kasaba.works Digital Agency