Tabii, neden olmasın? Sürekli uyguladığımız dip boya çoğu zaman aile bütçesinde delik açıyor olabilir. Halbuki saçınızı siz de boyayabilirsiniz. Bir iki önemli kurala riayet etmek kaydıyla…
Centaur Dergisi’nde yayınlanmıştır.
Boya masrafı kuaförlerde çok fazla tutuyor olabilir, bütçenize katkı yapmak için bunu kendi başınıza yapmaya karar verdiyseniz ve ilk kez uygulayacaksanız gene de bir kuaföre danışın. Çünkü saçımız her zaman kutunun üzerindeki rengi almaz. Renkler pigmentlerden oluşur; saçımızı boyadığımız zaman saçımızdaki ve boyadaki renk pigmentleri etkileşime girer, yeni bir pigment oluşur. Bu oluşan yeni pigmentler her zaman istediğimiz rengi veremeyebilir.
Öncelikle bir uzman eşliğinde istediğiniz saç rengine karar verin. Genellikle insanlar koyu tonları tercih eder. Saçınızı koyu renge boyama konusunda endişeleriniz varsa daha açık tonlarla işe başlayın. Beğenmediğiniz takdirde değiştirme şansınız artar. Çünkü koyu renklerin daha açık renklere dönüşmesi zordur.
Doğal saç rengi ailenize bağlı kalın. Genel olarak üç farklı renk ailesi varır: kahverengi, siyah ve sarı. Eğer saçınız koyu kahverengiyse ve sarışın olmaya karar verdiyseniz direk sarı renkleri denemek yerine açık kahverengiyi deneyin. Saç renginizi değiştirecekseniz renk ailesinin tonlarından değişim yapmaya özen gösterin. Saçınıza gölge vermek istiyorsanız, gölge renginiz doğal saç renginizin tonlarında olsun.
Saçlarınızı diplerine kadar boyayın. Yapraklara böldüğünüz alüminyum folyoların arasına tost gibi saçınızı koyun. Böylece saçlarınız diplerine kadar iyice boyanmış olur. Özellikle göze çarpan kısımları dikkatli boyayın.
Hangi tene hangi renk gider?
Cilt renginize göre saç rengini seçmeniz doğal görünmesi açısından çok önemlidir. Ayrıca renk seçimi yaparken makyajda hangi tonları kullanacağınıza ve bu saçla hangi renk kıyafetler giyeceğinize de karar vermeniz gerekir. Tek başınıza karar veremiyorsanız kuaförlerde bulunan makyaj uzmanlarına da danışabilirsiniz.
Beyaz tenli bayanlar, hemen hemen kızılın tüm tonlarını boyatabilirler. Bu kişilerin saçları düz, dalgalı, kısa, uzun farkı gözetmeksizin bakır tonlardan yaşlarını büyütmeyecek kadar bütün kızıl tonlara boyanabilir. Ama mutlaka saçlarda bir yansıma sağlayacak zemin tonuna uygun ikinci bir kızıl tonu saça uygulanmalıdır. Kontrast oluşturacak siyah ve haki gibi renkler de kullanabilirsiniz.
Buğday tenli bayanlar, daha çok kahve tonlardan kızıl kahve tonlarını boyatıp içinde kızıl ışıltılar olan tonlar seçmelidirler.
Esmer tenli bayanlar, viyole, akaju, kızıl kestane gibi koyu tonları uygulayabilir. Ayrıca saçlarını kızıl tonlara boyatan esmer bayanlar saçlarını çok katlı kestirmemeli, bu tonu daha net ve düz kesimlerle kullanmalı.
Mat bir cildiniz varsa, sıcak yansımaları olan dore veya bakır renklerini seçin.
Açık ve pembemsi bir cildiniz varsa size daha soğuk, kül ya da erik kurusu tonlarında renkler uygun olacaktır. Genel anlamıyla, koyu tonların hatları sertleştirme ve daha açık tonların da hatları yumuşatma özellikleri vardır.
Küçük bir uyarı: Eğer saç probleminiz varsa kızıl tonlarını tercih etmeyin. Saçlarınız aşırı yıpranmışsa veya yoğun beyazlar varsa boya saçınızda tutunamaz ve akar.
Boyalı saçların bakımı
Boyalı saçlar ayrı bir bakım gerektirir. Saç renginizin boyadan sonraki gibi canlı kalması kullandığınız şampuan ve saç kremleriyle doğrudan ilgilidir. Bunun sebebi şampuanların saçı temizlemek için saç telinin dış yüzeyini açmalarıdır. Eğer saç telleri saç kremi ile korunmazsa saç renginiz çabucak solar.
Güneşin saç rengini soldurucu bir özelliği vardır. Özellikle yaz aylarında saç renginizi korumak için ayrı bir özen göstermelisiniz. Güneşin zararlı ışınlarından koruyan UV filtreli koruyucu ve bakım ürünleri kullanabilirsiniz.
Saç kurutma makinesinde statik elektrik vardır. Eğer boyalı saçlarınızın çok kuru olduğunu düşünüyorsanız saç kurutma makinenizin ısısından kaynaklanıyor olabilir. Saçlarınız için en ideal sıcaklığı bulmak için saç kurutma makinenizi elinizden yaklaşık 15 cm uzaklıkta tutun. Eğer sıcaklık elinizi yakıyorsa saçınıza da zarar verebilir. Daha düşük sıcaklıkları deneyin.
Boyalar saçı nasıl boyar?
Üç farklı boya çeşidiyle saç boyaması yapılır: Direkt boyalar, kalıcı boyalar ve ton sür ton boyalar. Kalıcılıklarına göre hangi boya çeşidini kullandığınızı anlayabilirsiniz.
Direkt boyalar, doğrudan saç telinizin dış yüzeyine yapışırlar. Bu boyalar saçın renginin açılmasına veya beyaz saçların örtülmesine izin vermez ancak saçta yansımalar sağlar. Etkileri genellikle altı veya sekiz şampuanlamadan sonra hafifler.
Kalıcı boyalar olarak bilinen oksidasyon bazlı boyalar saç teline direk nüfuz eder. Bunlar, saçın ve özellikle saça rengini veren melaninin yapısını değiştirir. İçindeki amonyak ve oksijenli su sayesinde boyama işlemini gerçekleştirirler. Amonyak, saç teline kimyasal boyanın girmesine izin verecek şekilde saçın kabuğunu açar. Kabuklar açıldıktan sonra amonyak uçar. Oksijenli su ise saç telinin içindeki doğal renk hücrelerini saf dışı bırakarak boya hücrelerini enjekte eder. Bu boyalar beyaz saçların tamamen kapanmasına izin verdiği gibi, saç rengine yapılacak açma veya koyultma gibi kökten renk değişimleri için de uygundur. Dayanıklılıkları ise uzun sürelidir.
Ton sür ton olarak adlandırılan boyalar ise, yukarıda anlatılan direkt boyalar ve oksidasyon bazlı boyaların karışımı gibidir. Amonyak içermezler ama oksijenli su içerirler. Saç kabuğunun açılıp boyanın tutunması için amonyak yerine aynı işlevi gören farklı bir molekül kullanılmaktadır. Ton sür ton boyalar direkt boyalardan fazla ama oksidasyon bazlı boyalardan daha az dayanırlar. Ton sür ton boyalar %50’ye varan oranlarda beyaz saçları örter ve yaklaşık 24 şampuanlama içinde de hafifler.
Beyazlarınız sorun olmasın
Oksidasyon bazlı boyalar direk saç teline nüfuz ederler ve saçın doğal rengini değiştirirler. Bu yüzden beyazları kapatmakta çok kullanışlılardır. Ayrıca saç rengini değiştirmek isteyenler için de oksidasyon bazlı boyalar kullanabilirler. Renk değiştirmeden beyazlarınızı kapatmak istiyorsanız ton sür ton boyaları tercih etmelisiniz. Saç renginin üzerine tutundukları için saçın kendi doğal rengine çok yakın bir renk sağlarlar.
Oksijenli su kullanımı
Saça rengini doğal bir madde olan melanin verir. Oksijenli sular saçtaki melanini yok ederek saçın rengini değiştirirler. Oksijenli su ile rengi açılmış olan saç çok hassaslaşmış ve kırılganlaşmıştır. Bu yüzden saçlarınız boyalıymış gibi ayrı bir bakım göstermelisiniz.
Amonyak zararlı mı?
Boyalar saç telinin yapısını değiştirdikleri için uzun dönemde saça zarar verirler. Bunlar direkt boyalar ve ton sür ton boyalardır. Kokusundan dolayı pek tercih edilmeyen amonyak diğer alkalinlere göre daha az zarar verir. Amonyak görevini tamamladıktan sonra saçtan uçup gider. Etanolamin gibi kullanılan diğer alkalinler koku vermezler fakat amonyak gibi uçucu değillerdir, saça yapışırlar. Amonyak kokusunu sevmiyorsanız, bu kokuyu örten parfümlerle üretilmiş krem boyaları kullanabilirsiniz.