gokceada-zeytinlikoy


Sürekli esen rüzgarı yüzünden efsaneleşen ve “rüzgar tanrısının evi” denilen Gökçeada kışın esintili olsa da yazın bambaşka bir nefasette… Balık avlayanlar, şarap severler, deniz ve güneş tatili arayanlar Gökçeada’yı mutlaka ziyaret etmeli!

İstanbul Life’ın Adalar kitabında yayınlanmıştır. Telif hakları DBR’ye aittir.

Saros Körfezi’nin girişinde yer alan Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası. 91 kilometreye ulaşan kıyı şeridi şirin butik otelleri ve pansiyonlarıyla oldukça revaçta. Kaleköy’den manzarayı izleyebilir, trekking yapabilir, Kefalos’daki kaya mezarlarını ziyaret edebilirsiniz. Gökçeada sürprizlerle dolu…
Adanın batısındaki İncirburnu Türkiye’nin de en batı noktası. Eskiden İmroz adıyla bilinen Gökçeada Homeros’un İlyada destanında deniz tanrısı Poseidon’un adası olarak da geçer ve kışın çok rüzgarlı olmasıyla tanınıyor.
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan ada halkı için turizm yeni olmakla birlikte hızla gelişiyor ve adada birçok ev pansiyonu bulabiliyorsunuz. Ada halkı son dönemlerde zeytincilik, arıcılık, bağcılık, organik tarım ve balıkçılıkla da uğraşıyor. Eski Rum köyleriyle o kültürü en güzel yansıtan adalardan biri. Gökçeada’da merkezi dışında10 köy var. Yerleşimlerin çoğu adanın kuzeydoğu ve güney batısında toplanmış. Türk köyleri 1960 sonrası kurulduğu için tek tip ve mimari açıdan ilgi çekici değiller ancak eski adı Panaghia olan ada merkezi, Bademli, Dereköy, Kaleköy, Tepeköy, Zeytinliköy gibi Rum köyleri görülmeye değer.
Balık tutmayı sevenler kefal, eşkina, zargana, melanur, sarpa, levrek gibi balıkları burada avlayabilir. Tekneyle açılıyorsanız istavrit, palamut, sinarit, akyaya da rastlayabilirsiniz.

Nereleri gezmeli?
* Gökçeada’nın en eski köylerinden olan Kaleköy’de kordondaki çay bahçesinde vakit geçirebilir, İskitler’den kalan İskit kalesini ziyaret edebilirsiniz.
* Yıldızkoy ilginç kaya oluşumlarıyla dikkat çekiyor. Yıldızkoy’dan başlayarak Yelkenkaya arasında kalan kısım su altı güzellikleri sebebiyle Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından Su Altı Milli Parkı ilan edildi. Bu park Türkiye’nin ilk ve tek Su Altı Milli Parkı.
* Adadaki Yenibademli Höyük kazılarında, buradaki yerleşimin günümüzden 5000 yıl öncesine varan Erken ve Geç Tunç Çağları’na ait olduğunu gösterdi. İlginizi çekiyorsa arkeolojik kazı alanını gezin.
*Gilaki yani Eskibademli Köyü özgün mimarisi ile görülmeye değer. Çamaşırhanenin önündeki asırlık çınarın altına oturup gün batımını seyretmelisiniz.
* Marmaros’daki gizli koyda denize dökülen tatlı su pınarından su içmek ise ayrı bir keyif.
* Kefalos’daki kaya mezarları görülmeye değer.
* Aydıncık’da şifalı çamur banyosu da turistlerin çok rağbet ettiği aktivitelerden…

Tarihi keşfetmek için…
Gökçeada’ya ilk yerleşenlerin Pelasg’lar olduğu kabul ediliyor. Pelasg’lardan sonra kısa süreli olarak Persler’in egemenliğine giriyor. Ada, Atinalılar ile Persler arasında MÖ.448’de yapılan barış neticesinde Atina’ya bağlanıyor. Sonrasında sırasıyla Roma İmparatorluğu, Bizans, Venedik, Ceneviz, Michael Palaeologos İmparatorluğu hakimiyetine giriyor. 1455 yılında Osmanlı topraklarına katılan Gökçeada Osmanlı ve Venedik arasında dönem dönem el değiştiriyor. 1. Balkan Savaşı sırasında Yunanistan adaya girse de Lozan Barış Anlaşması ile 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılıyor.

Ne alınır?
Adadan zeytinyağı, süt ürünleri, bal, sabun, salça, tarhana, kekik, domates ve karadut reçelleri, bademli kurabiye ve şarap alabilirsiniz. Pazar günleri kurulan pazardan ise köylülerin yaptığı pekmez, keçi peyniri, salça gibi ürünleri alabilirsiniz.

Nerede eğlenilir?
Gökçeada’da gece hayatı oldukça sakin, gece kulübü yok. Geceleri genelde restoranlarda, meyhanelerde veya Kaleköy Limanı’ndaki çay bahçelerinde vakit geçiriliyor. Özellikle rakı-balık ve balık-şarap eşliğinde uzun sohbetler ada hayatının vazgeçilmezlerinden… Bir tek Tepeköy Barba Yorgo Meyhanesi’nde sirtaki oynamaya gidebilirsiniz.

gokceada

Nerede kalınır?
Gökçeada Surf Eğitim Merkezi
Gökçeada’da özel bir plajda yer alan Eğitim, klimalı odalar sunmaktadır. Merkezde, 24 saat hizmet veren bir resepsiyonun yanı sıra Ege Denizi manzaralı bir teras içeren restoran bulunmaktadır. Ortak kullanıma açık alanlarda ücretsiz Wi-Fi erişimi mevcuttur. Özel plajda balıkçılık, dalış ve su sörfü mümkündür. Ayrıca, konuklar Surf Eğitim’in oyun odasında masa tenisi oynayabilirler. Küçük konuklar için oyun alanı bulunmaktadır. Gökçeada Surf Eğitim’in odaları, parke zeminler ve beyaz nevresimler ile sade bir şekilde döşenmiştir. Banyoda duş bulunmaktadır. Merkez personeli, çamaşırhane hizmeti sunmaktadır. Sadece 10 km uzaklıktaki Gökçeada Havaalanı’na servis ayarlanabilir.
Aydincik Mevkii Gökçeada
Tel: 0286 887 32 92

Anemos Hotel
Yöre mimarisini yansıtan taş evde kurulan Anemos Hotel, Gökçeada’nın uçsuz bucaksız tarlaları ve tepeleri arasında huzurlu bir mekan. Bahçede havuz başında oturabilir, oda balkonunuzdan manzaranın tadını çıkarabilir, bahçe katındaki verandada uzun sohbetlere dalabilirsiniz. Modern döşenmiş odalarda internet erişimi de var. Alakart restoranda yöresel ve uluslararası yemekler servis ediliyor. Akdeniz lezzetleri, taze balık, et, mezeler ve vejetaryen yemeklerin tadını bir kadeh şarap eşliğinde çıkarabilirsiniz.
Yukarı Kaleköy No:98 Gökçeada
Tel: 0554 541 47 37

Kale Palace Hotel
Kale Palace’ın odaları modern mobilyalarla döşenmiş. Odaların hepsi boydan boya pencerelere ve konukların çevredeki manzaranın tadını çıkarabilecekleri özel balkonlara sahip. Otel restoranında yerel spesiyaliteler ve deniz mahsulleri, yöre balıkları servis ediliyor. Bölgedeki tarihi yerler, eski köyler yürüme mesafesinde.
Atatürk Cad. Gökçeada
Tel: 0286 888 00 21

The Castle
Tarihsel kalenin kalıntıları arasında, Kaleköy Köyü’nde yer alan otel, kale duvarlarının taşları ile inşa edilmiş. Odalar son teknoloji olanaklara sahip olmasına rağmen otantik bir iç dekorasyona sahip. Deniz ve doğa manzaralı, klimalı, özel mutfak ve banyolu olduklarını da belirtelim. Odalarda Wi-Fi erişimi ücretsiz. The Castle otelin yemyeşil bahçesi de tesisin artılarından…
Yukarı Kale Koyu No: Gökçeada
Tel: 0554 676 51 55

Ne yenir?
Ecem Mantı
Merkezde mantı ve ev yemekleri yapan bu yer bir aile işletmesi. Kır bahçesi tadında. Menüde börek çeşitleri ve gözleme de var. Balıkları tava, fırın ve buğulama olarak sipariş edebiliyorsunuz. Sakızlı muhallebi, kendi yetiştirdikleri meyvelerden yaptıkları meyve suları ve şurupları denemelisiniz.
Nadir Nadi Cad. No: 11 Merkez, Gökçeada
Tel: 0286 887 23 06

Adada Dört Mevsim
Gökçeada Balık Restaurant’ın bu sene işletmecisi ve adı değişti ama konsepti ve dekorasyonu aynı kaldı. Ege mezelerini ve balıkta iddialılar. Zaten menünün büyük kısmı deniz mahsullerinden oluşuyor. 80 kişi ağırlayabiliyorlar. Özellikle olta balıkları ve ağ ile avlanmış balıkları burada tadabilirsiniz. Sebze ve salatada kullanılan malzemeleri bizzat kendi tarlalarından.
Barbaros Cad. No: 36 Kaleköy
Tel: 0286 887 33 63

Asmalı Konak
Sahibi balıkçı olduğu için her zaman taze balık ve salata var. Balık yemek istemeyenler için menüde tavuk ve köfte seçeneği de var.
Çınarlı Mah. Çarşı Sok. No:2 Gökçeada
Tel: 0286 887 24 69

Barba Yorgo Meyhanesi
“İki yabancı gibi, karşılıklı iki yakada, uzo ve rakı ile dumanlı kafaları dillerinde aynı şarkı, dudaklarında aynı tebessüm kim inanır düşman dolduklarına…” diyor meyhanecinin işletmecileri… Meyhane henüz çok yeni. 1 Mayıs’ta işletmeye açılmış. Tepeköy’ün nostaljik ortamında Yunan müziği eşliğinde Türk ve Yunan mutfağının nefis mezelerini tadabileceğiniz ve sirtaki ve zeybek dansı yapabileceğiniz bir yer. Tepeköy Eski İlk Okul karşısı Tepeköy Gökçeada
Tel: 0 286 887 42 47

Nasıl gidilir?
İstanbul’dan arabayla yola çıkıyorsanız TEM otoyolu üzerinden Tekirdağ, Keşan, Gelibolu, Eceabat istikametinde ilerleyerek Kabatepe Limanı’nına ulaşabilirsiniz. 
Adaya Kabatepe-Gökçeada arabalı vapuruyla ulaşım sağlanıyor. Gemi seferlerinde yaz ve kış aylarında farklı sefer tarifesi uygulanıyor. Sefer saatlerini www.gestasdenizulasim.com.tr veya www.gokceada.bel.tr adresinden öğrenebilirsiniz. Gökçeada’da yaz aylarında haftada iki veya üç sefer İstanbul Sabiha Gökcen’den de uçuş var.  Yaz döneminde iki firma da otobüs seferi düzenliyor. Adaya özel tekneyle ulaşmak isteyenler Kuzulimanı ve Kaleköy Limanı’na demirleyebilir.

 

 

Bir yanıt yazın

Kasaba.works Digital Agency