yeniyil-italya

Her yıl, İsa’nın doğumu olarak kutlanan Noel’i (25 Aralık) dünyada ülkeler kendi kültürel kökleri çerçevesinde farklı şekillerde kutluyor. Yedikleri yemeklerden, ilginç yeni yıl inançlarına kadar bu bayramı, dünyanın nasıl kutladığını araştırdık.

İtalya
İtalya’da Noel sezonunu 8 Aralık’taki Meryem Ana Günü ile başlatıyor. O gün ülke çapında resmi tatil ilan edilir. Bu tarihten itibaren ülkenin her yerinde Noel pazarları kurulur ve süslemeler tüm sokaklara yayılır. Noel’den önceki sekiz gün Novena olarak adlandırılıyor. Novena boyunca, neredeyse tüm sokaklarda geleneksel şarkılar söyleyen Caroler’leri görmek mümkündür. Kilise ve meydanlarda Presepe (kutlu doğum sahneleri) gösterileri düzenlenir. Bu gösterilerdeki süslerin elle hazırlanması, İtalya’nın pek çok yerinde geleneksel el zanaatı olarak kabul edilir. Bu tür kutlamalar en çok Napoli’de görülür.

Noel’den önce bedenlerini arındırmak İtalyanlar için önemlidir. Bu yüzden Noel arifesinde et yemezler, balık ve diğer deniz ürünlerini tercih ederler. Noel’i kutlamak için, bulundukları şehirdeki yerel kiliselere, Roma’da yaşayanlarsa Vatikan’a giderler. Papa’nın da katıldığı bu ayinler Noel arifesinde yapılır. Noel Günü’nde aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte, gün boyunca süren öğle yemekleri düzenlerler. O gün pasta in brondo ve panettone gibi geleneksel yemekler yenir. Altını sembolize eden portakal da yiyeceklerin arasında bolca bulunur. Noel hediyeleri bu yemekten önce açılır fakat İtalya’nın kuzeyinde, Noel Baba’ya değil, Kör Aziz Lucia’ya inanırlar. Bu inanca göre Aziz Lucia çocuklara 13 Aralık’ta hediyelerini getirir. Bu yüzden bazı küçük şehirlerde hediyeler 13 Aralık sabahı açılır. Hatta Sicilyalılar o gün buğday unundan yapılmış hiçbir şeyi yemezler. Kutlamalar 26 Aralık Aziz Stephen Günü’ne kadar devam eder. O gün de ülkede resmi tatildir.

Almanya
Almanya’da Hristiyan bayramı olarak kutlanan Noel’in önemli yeri var. Sonbahar aylarında Noel’e özel pişirilen kekler ve kurabiyeler dükkanların vitrinlerine çıkar. Kutlamalar bölgeden bölgeye farklılık gösterir. 6 Aralık’ta kutlanan Aziz Nicholas Günü’nde çocukların çoraplarına hediyeler konulur fakat asıl hediyeleşme Noel sabahı olur. Noel ağacı, Noel sabahında süslenir ve Noel yemeği o akşam ya da ertesi gün de yapılabilir. Bu yemeklerde genelde sazan balığı sıkça tercih edilir. Frankfurt’ta ise patates salatasına bolca yer verilir. Et ve peynir fondüsü tercih edilen yemekler arasındadır. Noel arifesini genellikle kilisede törenler yaparak geçirirler. Bu törenler herkese açıktır ve dünyanın her yerinden ziyaretçi akınına uğrarlar.

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya
Bu iki ülkede Cömert Gün adını verdikleri Noel gecesi büyük coşkuyla kutlanıyor. Büyük sofralarda lezzetli yemekler yiyerek kutladıkları Noel’de, geleneksel yemekleri lahana ve mercimek çorbası mutlaka bulunur. Bu sofralarda gelecek tahmini yaptıkları ilginç adetleri de var. Bir elmayı çaprazlamasına keserler ve eğer çekirdekte düzgün bir yıldız işareti çıkarsa, gelecek yıl elmayı kesen kişi için başarılı ve şanslı bir yıl olacağını düşünürler. Eğer yıldız şekilsiz ise bu şansızlık göstergesidir.

Avusturya
Her yıl kurulan Noel Pazarları, Avusturyalılar için önemli bir gelenek. Viyana’daki Belediye Binası’nın önündeki meydanda kurulan pazar ve Goldenes Dachl’da kurulan pazar, en önemlileri arasında ve turistlerin akınına uğruyor.

Dünyadaki ilginç yeni yıl adetleri
Danimarka
31 Aralık’a kadar kullanmadıkları tabakları bir köşeye ayırıyorlar. Yeni yıla girerken arkadaşları ve aileleriyle birlikte bu tabakları kırıyorlar.

Ekvador
Yeni yılın gece yarısında bostan korkuluklarını ve eski yıldan kalan fotoğraflarını yakıyorlar.

İspanya
Gece yarısında on iki farklı üzümü aynı anda yemeye başlıyorlar. Eğer bunu başarırlarsa yeni yılın onlara uğur getireceğine inanıyorlar.

Filipinler
Yuvarlak nesnelerin zenginliği temsil ettiğini düşündükleri için o gece kullandıkları nesnelerin yuvarlak olmasına özen gösteriyorlar. Hatta yiyeceklerin de yuvarlak olanları tercih ediliyor.

Japonya
Budist inanca sahip olan Japonlar, o gece çanları 108 kere çalıyor. Bunun saflığı temsil ettiğine inanıyorlar.

Güney Amerika
Giydikleri renkli iç çamaşırlarının o yıl, başlarına gelecek şeylerin habercisi olduğuna inanıyorlar. Altın rengi iç çamaşırı zenginliği, kırmızı aşkı, beyaz barışı temsil ediyor.

Porto Riko
Bir kova suyu camdan dışarı atarak yeni yılın getireceği kötülüklerden korunduklarına inanıyorlar.

Kolombiya
Bütün gün yanlarında bavullarını taşıdıklarında yeni yılın onlara bol seyahat getireceğine inanıyorlar.

Kasaba.works Digital Agency