Alfred Nobel’in 1895 tarihli vasiyetnamesiyle verilmeye başlanan Nobel ödülleri günümüzde bilimsel saygınlığın garantisi sayılıyor. Bugün tam bir milyona yakın araştırmacı Nobel Ödülü için sıra bekliyor.

Alfred Nobel 27 Kasım 1895 tarihli vasiyetnamesinde şöyle diyordu: “Mal varlığım şu şekilde değerlendirilecektir; Güvenli hisse senetlerine yatırılacak ana para ile bir vakıf kurulacak ve elde edilen kar, bir önceki yıl insanlığa en çok yararı dokunmuş kişilere ödül olarak verilecektir. Sözü geçen kar, beş eşit parçaya bölünecek ve şu şekilde taksim edilecektir; bir kısım, fizyoloji ya da tıp alanında en sıra dışı eserin sahibine ve bir kısım da mevcut silahların ortadan kaldırılması ya da azaltılması ve barış görüşmelerinin arttırılması yolunda, uluslar arasında kardeşlik kurma adına en çok çalışan ve en iyi çalışmayı yapan kişiye verilecektir. Fizik ve kimya ödülleri İsveç Bilimler Akademisi, tıp ödülleri Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü, edebiyat ödülleri Stockholm Akademisi ve barış ödülü de Norveç Parlamentosu’nun atayacağı beş kişilik bir komite tarafından verilecektir. Ödüllerin dağıtılmasında; adayların milliyetine bakılmaksızın, İskandinav olsun olmasın, hak eden adayın seçilmesi, açık ve kat’i isteğimdir.”

Onun bu vasiyeti, 1901 yılından beri Stocholm’deki Nobel Vakfı tarafından gerçekleştiriliyor. Her ödülün ortalama tutarı, 1,2 milyon dolar… Nobel Ödülleri günümüzde bilimsel saygınlığın garantisi sayılıyor. Bugün tam bir milyona yakın araştırmacı Nobel Ödülü için sıra bekliyor.

New York Columbia Üniversitesi sosyoloji profesörü Hariett Zuckerman; “Nobel ödüllerini kazanan isimlerin genellikle tartışılmadığını ve herkes tarafından ortak bir kabul gördüğünü” söylüyor.

Nobel ödülünü kazananlar arasında; fizik dalında W.C., Röntgen, P. ve M. Curi, A. Einstein, kimya dalında N. Semyonov, R. Ernst, fizyoloji ve tıp alanında İ.P. Pavlov, M. Theiler, H. G. Khorana, edebiyat dalında J.R. Kipling, R. Tagor, K. Hamsun, W. B. Yeats, T. Mann, H. Hesse, T. S. Eliot, W. Faulkner, G.G. Marquez, barış dalında T. Roosevelt, S. Schweitzer gibi isimler de bulunuyor.

 

Kasaba.works Digital Agency