Yüzyılın en büyük tayfunu Mitch, Orta Amerika ülkelerinde 30 bin’e yakın can aldı. Tayfunun ardından bölgede büyük bir trajedi yaşandı. Nikaragua’da tayfunla birlikte faaliyete geçen Casitas volkanından püsküren lavların kavurduğu cesetler, salgın hastalıklara karşı önlem olarak gaz spreyleriyle yakıldı.
Güneybatı Karayipler’de 22 Ekim’de oluşan bir tropikal fırtına giderek güçlendi ve kuzeye yöneldi. Ertesi gün fırtınadaki rüzgarların hızı saate 119 kilometreyi aşıyordu. Hava durumu tahmincilerinin sınıflandırmasına göre tropikal fırtına bir kasırgaya dönüşmüştü.
1998 yılında Kuzey Atlantik Havzası’nda (Meksika Körfezi, Karayipler ve Atlantik Okyanusu’nun kuzeyini içeren bölge) oluşan on üçüncü kasırgaydı bu. Önceden oluşturulmuş isim listesine bakarak kasırganın adı verildi: Mitch.
Mitch, 25 Ekim’de yönünü batıya çevirdi. Kasırga avcıları aynı gün kasırganın içine dokuzar saatlik uçuşlar yaptı. Bu uçuşların sonunda Kuzey Atlantik Havzası’nda yüzyılın en şiddetli kasırgalarından biriyle karşı karşıya oldukları ortaya çıktı. Uçaklardan kasırganın gözüne bırakılan sondaların topladığı veriler, rüzgar hızının 295 km/saat olduğunu gösteriyordu. Yani Mitch, beşinci kategoriden bir kasırgaydı. Bu bölgede son yetmiş yılda yalnızca iki kez beşinci kategoriden bir kasırga oluşmuştu. Mitch üçüncüydü.
Bir hafta boyunca Karayipler’de dolanan Mitch, sonunda 29 Ekim günü Nikaragua ve Honduras’ı vurdu. Gerçi etkisi azalmış ve kasırgadan tropikal fırtınaya dönüşmüştü. Rüzgarın hızı da yalnızca 95 km/saat’ti. Buna karşın büyük bir yıkım yarattı. Çünkü yağmur suları fazlaydı. Zaten can kaybının yüzde 90’ı taşkın suları yüzünden meydana geliyordu.
Bu kez de metrekareye saate 10 cm’lik bir şiddetle yağan sağanak yağmur taşkınlara ve toprak kaymalarına yol açtı. Sel suları yüzünden yüzlerce köyün birbiri ile bağlantısı koptu, toprak kaymaları birçok köy ve kasabayı haritadan sildi. Yağan yağmur Nikaragua’nın başkenti Manasua’nın 115 km kuzeybatısındaki Casita yanardağının kraterini doldurmuş ve yanardağın bir bölümünün kaymasına vol açmıştı. Sonuçta çevre köyler çamur seli altında kaldı ve 2000 kişi öldü. Bu yetmezmiş gibi Casita’nın 35 km ötesindeki Cerro Negro yanardağı da faaliyete geçti.
Giderek zayıflayan ve yeniden Atlantik’e yönelen Mitch, 6 Kasım’da dindiğinde Honduras ve Nikaragua tam anlamıyla yıkıma uğratmış 30 bine yakın insan hayatını kaybetmişti. Bu sayılarla Mitch Kuzey Atlantik Havzasında son 200 yıldır en çok ölüme yol açan kasırga oldu.