metabolizma

Su içsem yarıyor diyenlerden misiniz? Bunun sebebinin metabolizma hızınızın düşük olmasından kaynaklandığını biliyor musunuz? Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar metabolizma hızlandırmanın püf noktalarını anlatıyor.

Yeşilay Dergisi’inde yayınlanmıştır. Telif hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir.

Bazı insanlar her şeyi yese de şişmanlamaz bazıları ise su içse kilo aldığını iddia eder. Siz de ikinci gruptansanız metabolizma hızınız hayli düşük demektir. Formeo’nun kurucusu Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar önce metabolizmanın tanımını yapıyor, “Vücudunuzdaki her hücre farklı bir şekilde enerji harcar, bu harcanan enerji ise metabolizma hızınız ile doğrudan ilişkilidir. Kısaca gün içerisindeki yaşamsal faaliyetlerin yürütülmesinden sorumlu enerji miktarı sizin metabolizmanızdır. Herkesin metabolizması kendine özeldir ve yaşam tarzınız metabolizmanıza yön verir.”
Kanar’a göre metabolizma hızına en çok etki eden etmenler; yaş, cinsiyet, genetik faktörler, beslenme, metabolik hastalıklar, uyku ve stres. Kanar, “Tüm bu etmenler göz önüne alındığında kabul etmelisiniz ki pek çoğu sizin yaşam şeklinizle doğrudan ilişkili. Doğal olarak da aslına metabolizmanız yavaş değil, metabolizmanızı siz yavaşlatıyorsunuz” diyor.

Peki ne yapıyoruz da metabolizmamız olması gerekenden daha yavaş çalışıyor? Kanar, en sık yapılan hataları şu şekilde sıralıyor;
• Sık sık hatalı popüler diyet akımlarına uyarak diyet yapmak,
• Düşük kalorili diyetler uygulamak,
• Tek tip beslenerek vücudunu besin çeşitliliğinden mahrum bırakmak,
• Karbonhidratı hayatınızdan çıkarmak,
• Protein ağırlıklı beslenmeye yönelmek,
• Yağları tamamen beslenmenden çıkarmak veya yüksek yağlı beslenmek,
• Ara öğün yapmamak ve 3-4 saatten uzun süre kendinizi aç bırakmak,
• 23.00-05.00 saatleri arasında iyi bir uyku uyumamak,
• Yeterli su tüketmemek,
• Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmemek

Tüm bu alışkanlıklar metabolizma hızınızı düşürüyor. Yavaşlık problemleri beraberinde getiriyor.
Metabolizmanızın yavaşlaması ne yazık ki kısa ve uzun dönemde pek çok problemi beraberinde getiriyor. Kanar’a göre yavaşlayan metabolizmanızın ilk belirtisi bel bölgendeki yağlanma ve beraberinde gelen kilo artışı oluyor. Hücrelerinizdeki onarımın gecikmesi ve yavaşlaması ile birlikte hızlı yaşlanma, metabolik faaliyetlerde ve organların çalışmasındaki yavaşlamaya bağlı vücudunda dengelerin bozulması da görülebilen problemler arasında sıralanıyor. Uzun dönem etkilerinde ise hatalı beslenmeye bağlı olarak kan şekeri dengesizliği, böbrek ve kalp-damar fonksiyonlarında bozulma da en sık görülen sağlık problemleri arasına giriyor.

Metabolizma normal hızına nasıl kavuşur?
Bu sorunlardan bir tanesi bile sizde varsa sağlıklı beslenmeye başlamanız veya profesyonel bir diyetisyen yardımı ile ideal kilonuza kavuşmanız en iyisi. Kanar, “Vücudun öyle bir çalışma sistemi var ki siz verdiğiniz zararı onarmak istiyorsanız size hemen yanıt vermekte gecikmiyor. İşin en önemli kısmı ise yeterli, dengeli ve kaliteli beslenmekten geçiyor” diyor ve beslenme programınızda olmazsa olmaz 10 besin ile metabolizma hızını arttırmanın ilk ipuçlarını veriyor.

1. Yumurta: 36 saate kadar tok tutma özelliğine sahip altın besin yumurtayı her gün tüketmeyi alışkanlık haline getirin. İçerisindeki kaliteli proteinler hücrelerinizi hızla onarır.
2. Yoğurt: Bel bölgesi yağlanması ile en güçlü savaşan gıda ise yoğurt. Yoğurt içerdiği faydalı bakteriler sayesinde bağırsaklarını da güçlendiriyor.
3. Muz: Diyetin yasaklı besini zannettiğiniz muz, zengin lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığını korurken aynı zamanda kaslarının düzenli çalışmasına da destek oluyor.
4. Mantar: Kalorisi düşük sağlığa faydaları büyük bu sebzeyi mutlaka beslenme programına dahil etmelisiniz. Konjuge linoleik asitten zengin mantar kanser oluşumunun da önüne geçen güçlü bir sebze.
5. Sarımsak: Türk mutfağının olmazsa olmazlarından sarımsak anti viral özelliği sayesinde bağışıklığınızı güçlendirerek metabolizmanızı koruyor.
6. Tam tahıllar: Tam tahılları hayatınızdan çıkarırsanız kolon sağlığınızı riske atarsınız. Tam tahıllardan zengin bir beslenme ile kolon kanseri riskini yüzde 40 azaltabilir, sindirim sistemi konforunuzu sağlayabilirsiniz?
7. Ceviz: Akıllı besin ceviz sayesinde hafıza ve bilişsel performansı arttırabilir, depresyondan korunabilirsiniz.
8. Yulaf: İçeriğinde bulunan beta glukan sayesinde bağışıklığını güçlendiren yulaf kan şekerini dengede tutmanıza da destek olur.
9. Somon: Zengin omega yağ asitleri içeriğiyle kalbinize iyi bakmak isteyenlerin dostu somon aynı zamanda kilo yönetimine de destek oluyor.
10. Hindistan cevizi yağı: Son zamanlarda oldukça popüler olan bu besin yağ yakan yağ olarak aklınızda yer etsin. Gün içerisinde Türk kahvenize 1 tatlı kaşığı ilave ederek tüketip yağ yakımına ve hücrelerinin genç kalmasına destek olabilirsiniz.

Metabolizma hızlandıran sos
Sevinç Uzcan’ın Oğlak Yayınları’ndan çıkan Büyük Sos Şöleni kitabından alınan ve diyetisyen önerisiyle malzemelerinde birazcık değişiklik yaptığımız metabolizma hızlandırıcı sosu evinizde tüketerek siz de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Enginarın tam mevsimi olduğu için mutlaka deneyin.

Ispanaklı enginar dip
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet ıspanak, yıkanmış, kabaca doğranmış
4 orta boy enginar çanağı, küçük küçük doğranmış
150 gr. light labne
50 gr. süzme yoğurt
50 gr. light yoğurt
50 gr. mozzarella, rendelenmiş
50 gr. light süzme peynir, rendelenmiş
Taze çekilmiş karabiber
Tuz

Bir tavada zeytinyağını ısıtın, ıspanakları hafifçe öldürün. Enginarları ilave ederek şöyle bir karıştırın ve altını kapatın. Karabiber ve tuzunu ayarlayın. Diğer tarafta geniş bir kasede light labne, yoğurt ve peynirlerin büyük bir kısmını karıştırın. Kaseye ıspanaklı karışımı da ekleyerek tekrar karıştırın ve bir fırın kabına alın. Üzerine kalan peyniri dökün ve önceden 200° C ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis edin.

Kasaba.works Digital Agency