“Üniversiteyi kazanmak çocuğun başarısı, iyi bir lise ise ailenin yapısını yansıtır” diyor patronlar ve iş başvurularında üniversite kadar liseye de bakıyorlar. Veliler de bu bilinçle kılı kırk yarıyor. Peki, lise seçerken uzmanlar neye dikkat etmemizi öneriyor?
“İstanbul Life dergisinde yayınlanmıştır. Telif hakları DBR’ye aittir.”
Eğitim dünyasında her yıl olduğu gibi değişiklikler kafa karıştırırken veliler de en doğru okulu seçmeye odaklandı. Liseler gençlerin kariyerindeki temel basamak, geleceklerine ilk adımı burada atıyorlar. Bu yüzden Eğitim ve Öğrenci Koçu Elgiz Henden, “Lise seçimi üniversite kadar hatta üniversiteden bile önemli. Hayatımızın en büyük değişimini bu dönemde yaşıyoruz. Lise seçimi üniversite seçimi gibi değil, liseyi hayatınızda sadece bir kez seçebiliyorsunuz” diyor. 15-19 yaş arası gençlerin 24 saatlerinin yüzde 30’unu lisede geçirdiğinde dikkat çeken Henden gençlere şunları öneriyor;
* Gençler bir liseden ne beklediklerini kendilerine sormalı. Eğer sanattan hoşlanıyorsa sanatı, spordan hoşlanıyorsa sporu ya da meslek ağırlıklı liseleri tercih etmeliler.
* Bir liseyi sadece arkadaşları gidiyor diye seçmemeliler. Arkadaşlarının beklentileriyle kendi beklentileri aynı olmayabilir. Arkadaşlarının görüşlerini dikkate almalı ama kararlarını bu kritere göre yapmamalılar.
* Kararlarını aileleriyle tartışmalı, eğer özel lise seçecekse hangi kriterlere göre seçeceklerini birlikte belirlemeliler.
* Seçmeyi planladıkları okulla ilgili akıllarına takılan her soruyu hem ailelerine hem de seçmeyi düşündükleri okula giden gençlere sormalılar çünkü önümüzdeki 4-5 yılı bu okulda geçirecekler.
* İstedikleri kriterlerden bir tanesi yok diye okuldan vazgeçmemeli ya da okul diğerlerinden farklı tek bir olanak sunuyor diye de başka bir okula gitmemeliler.
* Gençler seçmeyi planladıkları okula gidip öğretmenleri nasıl, yabancı dil imkanı ne düzeyde, okulda ne gibi kulüpler veya sosyal etkinlikler var diye bakmalı.
* Gitmeyi planladıkları okulda okuyan biri olarak kendilerini hayal etmeliler. Nasıl hissediyorlar? Bu okulda öğrenci olmak nasıl bir şey? Mutlu olacaklar mı?
* Aileleriyle duygularını ve düşüncelerini açıkça konuşmalılar. Ailenin tüm üyeleri bu seçimde hemfikir olmalı.
Henden’e göre anne babaların da ve tabii gençlerin de dikkate alması gereken bir kaç konu daha var;
Hangi tür liseye karar vermeli? Güzel sanatlar lisesi, sosyal bilimler lisesi, fen lisesi, spor lisesi, imam hatip lisesi, Anadolu lisesi, endüstri meslek lisesi, yabancı ve Türk Kolejleri gibi pek çok seçenek mevcut. Bir başka konu da yabancı dil olanağı. Gelecekte daha global bir dünyada yaşayacak olan gençler için en az bir dili biliyor olmak temel kriter. Henden, lise sonrası yurt dışında okumayı planlayanlar içinse “okulunuz bu niteliğe uygun özellikler taşımalı” diyor ve ekliyor, “IB, Abitur ve bunun gibi programları olmalı, uluslararası işbirliği olan okulları seçmeliler. Yurt içinde üniversite planlayanlar ise okulun üniversite başarısına bakmalı. Akademik başarı için okul onlara ne gibi destek hizmetler sunuyor? Öğrencinin kariyerini nasıl destekliyorlar, nasıl motivasyon uyguluyorlar ve kullandıkları kariyer testleri ve çalışmaları neler? Anne babalar okul seçiminde ilk önce fiziki şartlara bakabiliyor. Fiziki ortamın öğrenme ve başarı üzerine etkisi yadsınamaz ancak tek kriter de olamaz. Son olarak sosyal aktiviteler ve kulüplerine bakmak gerek. Akademik başları her şey demek değil. Kendini gerçekleştirmek için önce kendini aramak ve bulmak zorunda olan gençleri sosyal ve bireysel olarak desteklemek şart.”
İyi okul nedir?
Bilfen Üsküdar Fen Lisesi, Bilfen Anadolu Lisesi Müdürü Aşkın Aştı ise “Lise seçimi, kariyer yaşantısının önemli belirleyicilerinden olan üniversite eğitimine geçiş süreci. Bu nedenle lisenin öncelikle gençlerin akademik becerilerini geliştirmeleri için güçlü bir eğitim vermesi ve gençleri geleceklerine taşımada destek olması önemli. Matematik, fen bilimleri, Türkçe, yabancı dil, sosyal bilimler, spor ve sanat alanlarında çok yönlü, yeteneklerini keşfedebileceği, becerilerini geliştirebileceği, gencin gelişim grafiğinin iyi takip edildiği bir okul, iyi okuldur. Bunun yanında iyi bir okul etkinliklerle, kulüp aktiviteleriyle, projelerle desteklemiş bir eğitim ortamı sunmalı” diyor. Aştı lisede ergenliğin yoğun yaşandığı bir dönem olduğuna ve okulun öğrencilerini çok iyi tanıması gerektiğine de dikkat çekiyor, “Okulların psikolojik danışma ve rehberlik yapması, gencin kendini tanımasında, kişiliğini geliştirmesinde, duygularını tanımasında, çevresi ile iletişiminde, ilgi alanlarını keşfetmesinde, üniversite ve kariyer dünyasını tanımasında yardımcı olur” diyor. Aştı’ya göre kariyer
planlamasında lisenin rolü büyük, “Lise dönemindeki gençlerin dört yıl sonrasını hayal etmeleri, somutlaştırmaları zor. Kariyer planlama ve meslek seçimi, sadece üniversite tercihi yapıp, üniversite kazanmak değil. Çocuğu sağlıklı, doğru, onu mutlu edecek bir meslek hayatına yönlendirebilmek için, lisedeki dört yıllık süreci iyi değerlendirmek gerekiyor. Sürekli değişen eğitim ve sınav sistemi içerisinde değişimlere kolayca ayak uydurabilen, öğrenci ve veli lehine hareket edebilen bir okul olması da göz önünde bulundurulmalı. Bazı köklü okullar kendi geleneklerinden vazgeçmeyerek öğrenci ve velileri mağdur edebiliyor. Bu yüzden her okul, sizin ve çocuğunuz için iyi okul olmayabilir.”
Bunlara dikkat!
Aşkın Aştı özellikle dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor;
* Aileler öncelikle hangi kriterlerin onlar için önemli olduğunu belirlemeli. Yani kendi beklentilerini belirleyerek buna göre lise seçimi yapmalı, sonra okul alternatiflerini gözden geçirmeliler. Her okulun olumlu ve olumsuz yanlarını puanlayabilirler.
* Sadece marka değeri var diye okul seçmemeli. Okullara dışarıdan bakarak okulları sıralamak daha kolay ama adı ne olursa olsun her okula daha derinden bakılmalı. Okulun vizyonu ve misyonunu değerlendirmeli, okul ziyaretleri yapmalı, web sayfasını, tanıtım broşürlerini incelemeli, okul başarılarını öğrenmeli, bunun dışında, okul hakkında öğrenciler ve velilerden görüş alınmalı.
* Okulun fiziksel olanakları da göz ardı edilmemeli. Okulun güvenliği, kampus olanakları, spor ve sanata ayrılan mekanlar, teknolojiyi eğitime ne kadar entegre ettiği de değerlendirilmeli.
* Elbette, tüm bu süreç içinde bilgi edinirken, okulları gezerken okullar hakkında bir takım duygularınız oluşacak. Hangi okul sizi hedeflerinize ulaştıracak, hangi okulun iklimini daha çok beğendiniz? Hangi okul sizi daha çok önemsiyor, nerede kendinizi daha değerli hissedeceksiniz?
* Hedeflerinize sizi en çok yaklaştırabilecek, güçlü bir eğitim alırken de kulüpler, etkinlikler, projelerle size bir sosyal ortam da sunabilecek, size geleceğinize güvenle taşıyabilecek bir okul seçmelisiniz.
FMV Işık Okulları 129. yılında
Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları 129 yıllık geçmişi ile Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri. Mustafa Atatürk’ün ‘Işık’ adını koyduğu okul; Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy kampüslerinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi veriyor. Ispartakule Kampüsü, Tuzla Işık Anaokulu, Erenköy Kampüsü’ndeki Fen Lisesi de geçen yılki öğrenim döneminde hizmete girdi. FMV Işık Okulları öğrenci, öğretmen ve veli işbirliği ile öğrenmede sürekliliğe inanan bir kurum. “Önce iyi insan yetiştirme” ilkesiyle hareket ediyorlar ve öğrencilerini çağdaş, sorgulayan, araştıran, yaratıcı, bilimsel düşünen, yaşam boyu öğrenen, çevreye duyarlı, sosyal yaşamlarında etkin birer dünya vatandaşı olarak yetiştiriyorlar. FMV Işık Okulları, CIS Uluslararası Okullar Birliği’ne üye ve IB Diploma Programı’na, FMV Işık Okulları Ayazağa ve Erenköy Işık Liseleri ise Uluslararası Bakalorya Diploma Programı’na dahil.
Haliç Koleji hayata hazırlıyor
Haliç Koleji, Haliç Üniversitesi’nin ilk adımı olarak 2015 -2016 Eğitim-Öğretim yılında hizmet vermeye başlayacak. Haliç Koleji’nin eğitim anlayışı, dokunarak, sorgulayarak kendi yetenek ve becerilerini teori ve pratikle birleştiren öğrencileri sınava değil, hayata hazırlamak. Haliç Koleji, Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Mansur Topçuoğlu öncülüğünde Haliç ailesinin küçük üyelerine üniversitenin de atmosferini soluyarak erken kariyer bilincini ve deneyimini yaşayabilecekleri bir eğitim ortamı sunuyor. Haliç Koleji mezunlarına, Haliç Üniversitesi’nde yüzde 50 ile yüzde 100 burs imkânı da sağlayarak öğrencilerin en büyük sorunlarından biri olan sınav kaygısına güvenli yarınları garantileyerek aşıyor. Böylece öğrenciler sadece akademik kariyerlerine odaklanabiliyor. Kolejde yabancı dil eğitimini de Native Speaker öğretmenleriyle anaokulundan itibaren çözüyor.
Mektebim Koleji genç ama iddialı
Üç yıl içinde 100 kampus hedefiyle yola çıkan genç girişimci Ümit Kalko’nun vizyonuyla şekillenen Mektebim Koleji, teknolojik alt yapısı, kalıcı öğrenmeye uygun fiziki ortamları, yabancı dil eğitimi ve özgün eğitim modelleriyle 30 kampusta 85 okulda hizmet veriyor. Önemli eğitim disiplinlerinin araştırılması, ulusal ve uluslararası eğitim uzmanlarıyla gerçekleştirilen uzun mesailer sonucunda kurulan Mektebim Koleji, adını 1928 yılında Atatürk tarafından kurulan Millet Mekteplerinden alıyor. İstanbul Beylikdüzü, Beykent, Büyükçekmece, Bahçelievler, Fatih, Bahçeşehir ve Bakırköy’de kampüslerı bulunan kolej, Ümraniye-Ataşehir, Kartal ve Bahçeşehir’e de Mektebim ayrıcalığını taşıyacak. Tekirdağ, Çorlu ve Edremit’te de kampusları bulunan Mektebim Koleji, Ankara Etimesgut, İncek ve Batıkent, İzmir Çiğli, Adana, Yozgat ve Yalova Kampuslarıyla de 2015-2016 eğitim öğretim yılında büyümesini sürdürecek. Mektebim’de 15 bine yakın öğrenci öğrenim görüyor. Mektebim’de anaokulu, ilkokul, ortaokul, Anadolu Lisesi, Anadolu Fen Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi ve Anadolu Sağlık Meslek liselerini bir arada bulmak mümkün. Mektebim’i diğer okullardan ayıran özellikleri ise şöyle; İlkokuldan başlayan öğrenci koçluğu sistemi, Vestel, Samsung ve Turkcell gibi markalarla yarattığı “Akıllı Kampus” konsepti, eğitimde ve sporda başarı bursları, uluslararası işbirlikleri ile Türkiye’ye getirdiği M-Lead Eğitim Modeli, State University of New York at Albany (SUNY)’e sınavsız geçiş hakkı ve indirim…
TED Rönesans’tan dijital vatandaşlığa hazırlık
TED Rönesans Koleji öğrencileri, değişen teknolojiyi yakından takip ederek en iyi şekilde uyum sağlıyor. Bilişim teknolojileri dersinde öğrencilerin, bilgi teknolojilerini ve araçlarını tanıyıp etkili ve verimli kullanabilme, bilgiye hızlı ulaşıp yorumlayabilme, bilgisayar okuryazarı olabilme, dijital etik, dijital güvenlik, dijital vatandaşlık, analitik düşünme, problem çözme, eleştirel düşünme, işbirliği ve iletişim becerilerinin kazandırılması amaçlanıyor. TED Rönesans Koleji Okul Müdürü ve Pedagog İpek Ak, “Sürekli değişen teknolojiyle birlikte bireyin farklı bilgi ve becerilere sahip olması gerekiyor. Bilişim teknolojileri dersi öğrencilerimizin bilgi toplumuna hazırlayacak” diyor. İlkokul birinci sınıftan itibaren problem çözme ve analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesine destek olan blok kodlama aktivitelerini gerçekleştiren kolejde, öğrenciler, kendi oyunlarını yaratırken, zaman zaman da öğretmen konumuna geçip, öğretmenlere kodlama aktiviteler yaptırıyorlar. Yine birinci sınıftan itibaren müfredatta öğrencilerin yaratıcılık ve tasarım becerilerini geliştiren legobuild, tinkercad ve sketchup gibi uygulamalara yer veriliyor. Kayıtların devam ettiği TED Rönesans Koleji’ne 2015-2016 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul, ortaokul 5, 6 ve 7’inci sınıf düzeylerindeki öğrenciler kabul edilecek. Anasınıfından itibaren 7’inci sınıf dahil eğitim veren kolejde; İngilizce birinci yabancı dil, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Rusça ise ikinci yabancı dil olarak öğretiliyor. TED aynı zamanda Türkiye’de, Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen ve dünyanın en önemli gönüllü sertifikalarından biri olan LEED Altın Sertifika’yı almaya hak kazanan ilk kolej.