Dört tarafı plajlarla çevrili olan Kınalıada yazın begonvillerle, zakkumlar ağaçlarıyla, sarmaşık yaseminlerle ve sardunyalarla renkleniyor. Adalar vapuruyla ilk uğranan ada olduğu için de hayli popüler.
İstanbul Life Dergisi Ağustos sayısında yayınlanmıştır. Telif hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir.
Nasıl gidilir?
İstanbul’dan Kınalıada’ya Eminönü, Kadıköy, Beşiktaş ve Bostancı’dan kalkan motorlar ve şehir hattı vapurlarıyla ulaşabilirsiniz. İDO seferleri de var.
Ne yapılır?
Kınalıada toprağındaki maden muhtemelen de demir ağırlıklı yapısından dolayı kızıl göründüğü için bu adı almış. İstanbul’a en yakın, en küçük, en ağaçsız ada. Denize girmek isteyenlerin ilk aklına gelen yer çünkü neredeyse adanın tamamı plaj. Kıyı boyu adayı turlamanız yürüyerek 45 dakika sürüyor. Bu yolu elektrikli veya normal bisikletlerle de geçmeniz mümkün, Büyükada’daki gibi faytonlar yok. Manzara seyretmekten hoşlanıyorsanız Çınar Tepesi, Teşvikiye Tepesi ve Manastır Tepesi’nden denizi, İstanbul’u ve diğer adaları seyredebilirsiniz. Kınalıada mimarisi ve dini yapılarıyla da İstanbul’dan ayrıştırıyor. Ada rıhtımında yer alan Kınalıada Camii klasik İstanbul camilerine hiç benzemiyor mesela. 1956’da Mimar Başar Acarlı tarafından modern soyut biçimde inşa edilmiş İstanbul’daki az sayıdaki modern camilerinden biri. Kirkor Lusaroviç Ermeni Kilisesi, Panagia ve Khristos Manastırları, Rum Ortodoks Hıristos Manastırı, Ermeni Kilisesi Surp Krikor Lusavoriç adanın görülebilecek yerleri arasında…
Bizans döneminde sürgün yeri olarak kullanılan adada rivayete göre Malazgirt Savaşı’nda Alp Arslan ile savaşan Bizans imparatoru Romen Diyojen’in mezarı var denilse de tarihçiler bu yönde bir bulguya rastlamış değil, mezarla ilgili de hiçbir yönlendirmeye rastlamıyorsunuz. Adada dondurmacı enflasyonu var, en popüleri Bahar Pastanesi’nde… Kınalıada’nın demirbaşlarından Harbiye Börekçisi de kurabiye çeşitleriyle iştah kabartıyor. Mimoza gibi restoranlarda taze balıkların tadına bakabilir, Cunda’s Pub&Restaurant’ta Ege nostaljisi yaşayabilirsiniz.
Nerede kalınır?
Kınalı Butik Hotel
Karabet Üçkardeş tarafından kurulan hotel denizin ve güneşin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz bir yer. Otelin deniz manzaralı ve büyük boy yataklı 20 odası var ve konuklar dışında kimsenin göremeyeceği, özel bir havuza sahip. Otelin kendi restoranı kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinde servis veriyor.
Tekilay Sokak No: 26 Kınalıada
Tel: 0216 381 42 91
Kınalıada Pembe Köşk
Tarihi bir binada hizmet veren Pembe Köşk’ün hemen önünde Cunda’s Pub&Restaurant ve devasa bir çınar ağacı var. Adanın hareketli bir köşesinde yer alan köşkte dört oda ve bir süit var.
Çınarlı Köşk Sok. No:6 Kınalıada
Tel: 0216 381 71 82
Ne yenir?
Çınaraltı Restaurant
Deniz ürünleri, meze ve et ızgara bulabileceğiniz restoran tam bir kır lokantası görünümünde. Paçanga, kroket ve ciğeri de beğeniliyor. Paket servisleri de var.
Çınarlı Köşk Sok. No:11 Kınalıada
Tel: 0216 381 54 07
Mimoza Restaurant
Kınalıada’nın klasik mekanı Mimoza buradaki en güvenilir ve en eski balıkçılardan. Pancar turşusu, yaprak ciğer, deniz börülcesi, Ermeni pilakisi çok seviliyor. Yeme içme faslından sonra ise eğlence başlıyor. Kılıç, pisi balığı, dil, lüfer, lagos, iskorpit gibi bir çok balığı deneyebilirsiniz.
Çarşı Cad. No:8 Kınalıada
Tel: 0216 381 52 67