Koronavirüsü (Covid 19) yüzünden pek çoğumuz evlerden çalışmaya başladık. Karantina günlerinde içimizi açacak, bizi neşelendirecek, psikolojimize iyi gelecek kitaplar için 11 çarpıcı önerim var!
Çince’de krizle fırsat kelimelerinin aynı olduğu söylenir. Neden karantina günlerini bir fırsata çevirmeyelim? Koronavirüs haberleri yüzünden sosyal medyada çok zaman geçirmeye başladık. Bu da korkuya ve paniğe kapılmamıza neden oluyor ve psikolojimize zarar veriyor. Oysa bu değerli zamanımızı çok daha nitelikli geçirebiliriz. Kendinizi sosyal medyada yakaladığınız an, “Bir dakika, ne yapıyorum ben?” deyin. Kendinize bir kitap seçin ve okumaya başlayın.
Unutmayın, bu süreci atlatmak için bağışıklığımızı sağlam tutmalıyız. Psikoloji de bağışıklığımız üzerinde en önemli etkenlerden biri. Öyleyse okumak bize en iyi gelecek virüs ilaçlarından biri.
1- Antikacıların Piri Duveen: Pazarlama, satış, sanat, tarih, sanat tarihi, edebi lezzet, Yahudilerin ticari becerileri… Bu kitapta ne ararsanız var. O yüzden bu kitabı herkese gönül rahatlığı ile tavsiye edebiliyorum.
2- Brotopya: Çok çıtır, fırından yeni çıkmış bir kitap. Kadın ve erkek ilişkilerini iş dünyası üzerinden sorgulayan, fonlama, girişim sermayesi, girişimcilik, cinsiyet tabuları… Bu kitapta da yok yok adeta.
3- Oscar Nasıl Wilde Oldu? Edebiyatın arka bahçesini merak edenlere gelsin! Shakespare, J.Austen, E.A. Poe, Bronte kardeşler. E. Dickinson, Mark Twain, Oscar Wilde, Hamingway, Fitzgerald…. Dili öyle güzel ki, bir kez okuyunca bir kez daha okumalıyım dedirtiyor.
4- Yazma Sanatı: “Hadi canım, yazmayı bana Stephen King mi öğretecek?” demiştim kitabı elime ilk aldığımda. Yanılmışım. Gayet güzel öğretebiliyormuş. Yazmak isteyenler kaçırmasın!
5- 10 Milyar: Stephen Emmott’un kitabını sanırım bir saatte bitirdim ve net söylüyorum, “iklim” konusuna tüm fikrim değişti. Hızlandırılmış kurs gibi, çok kolay okunuyor ve “Vay canına” dedirtiyor.
6- Festival Mühendisi: Kafa boşaltmak için bazen çocuk ve gençlik kitapları okuyorum. Kathryn Erskine’in bu kitabı tam olarak insanı telefonsuz, bambaşka bir dünyaya sürüklüyor. Erich Kästner en sevdiğim çocuk yazarı. ☺ O da aklınızda olsun.
7- Hygge ve Lykke: Meik Wiking’in hayatımıza adeta masaj yapan kitapları… En azından bende böyle bir his uyandırdı. Kitapla birlikte huzurunuzu bir doz daha arttıracak üçlü de şöyle; bir battaniye, bir kahve, rahat bir koltuk.
8- Midas’ın Müritleri: Ortaokul, lise çağlarımda Jack London’un 10-15 kitabını okumuştum fakat bu kitabı okuduğumda “Vay, bu bambaşka bir Jack London” dedim. Martin Eden de demiş olabilirim. ☺
9- İlyada ve Odysseia: Hala okumadınız mı? Aaa… Homeros’un Troya Savaşı’nı anlatan destanı. Azra Erat ve A.Kadir çevirisi olması kaydıyla kaçmaz!
10- Memleketimden İnsan Manzaraları: Daha önce bir kuş olup uçmadıysanız Nazım Hikmet’in elindeki sihirli değnek (sözcükleri) bunu yapabiliyor.
Bonus: Boccaccio’nun Decameron’unu şimdi okumayacağız da ne zaman okuyacağız? Kara Veba döneminde salgından kaçan bir grup insan kendini bir şatoya kapatır ve birbirlerine hikayeler anlatmaya başlarlar…