Boer Savaşının en önemli özelliği savaşta toplama kamplarının kullanılması ile tarihe ilk çağdaş savaş olarak geçmesiydi. Bu kamplarda Güney Afrika’daki Boerler adı verilen Hollanda asıllı sömürgeciler, 20 bin İngilizin ölmesine sebep oldu.

Boer Savaşı, Güney Afrika’daki Boerler adı verilen Hollanda asıllı sömürgeciler ile İngilizler arasında yapıldı. 1899’da Boerlerin Natal’in kuzeyini işgal etmeleriyle başlayan savaşın ilk yılında, Boerler art arda birkaç zafer kazanarak; Mafeking, Kimberley ve Ladysmith’i kuşattılar. Ama ertesi yıl İngilizler Boer Birliklerini bozguna uğratarak Transvaal’in başkenti Pretoria’yı ele geçirdiler. O tarihten sonra Boerleri; daha çok bir gerilla savaşı olarak yürüttükleri, İngilizlerin de misilleme olarak sivil Boerleri toplama kamplarına attıkları savaş sonunda 1902’de Vereniging Anlaşması’nı imzalamak zorunda kalmasıyla sona erdi. Boer Cumhuriyeti, İngiliz sömürgesine dönüştürüldü. Bu savaşın en önemli özelliği ise savaşta toplama kamplarının kullanılması ile savaş tarihine ilk çağdaş savaş olarak geçmesidir.

Churchill Boer Savaşında ünlü oldu 

Churchill ordudan ayrıldığı sırada, İngiltere hala denizaşırı imparatorlukların en büyüğüydü. Ancak rakipsiz değildi. Almanya ve Hollanda, özellikle Afrika’da İngiltere’ye rakip birer güç durumuna gelmişlerdi.

Savaşın başlamasının hemen ardından, Morning Post gazetesi Churchill’e savaş muhabirliği teklifinde bulundu. Boer Savaşı’nı izlemesi karşılığında ayda 250 Sterlin gibi o zaman için inanılmaz yükseklikte bir ücret alacaktı. Seçim yenilgisinin kırgınlığı içindeki Churchill, teklifi hemen kabul ederek Güney Afrika’ya gitti.

O sırada Natal’ı ele geçiren Boerler, Ladysmith ve Kimberley’de İngiliz garnizonlarını kuşatmışlardı. İngilizler ise Ladysmith’deki askerlerini kurtarmak için bölgeye asker ve cephane yüklü bir zırhlı tren gönderme hazırlığı içindeydiler. Churchill, uzun uğraşlardan sonra gazeteci olarak bu zırhlı trene binmeyi başardı. Ancak tren yola çıktıktan bir süre sonra Boerler tarafından pusuya düşürülerek devrildi. Ortalık tam bir savaş meydanına dönüşmüş, subayların büyük bir bölümü ölmüş ya da yaralanmıştı. Bunun üzerine yönetimi ele alan Churchill, treni kurtarmayı başardıysa da Boerler’e tutsak düştü.

Yıllar sonra, kendisini tutsak alan iki genç Boer’den birinin, Güney Afrika Cumhuriyeti Başbakanlığı’na getirilen General L. Botha olduğunu öğrenecekti. Tutuklanarak Pretoria’da bir hapishaneye gönderilen Churchill, üç hafta sonra buradan kaçmayı başardı. Tanımadığı kentin sokaklarında haritasız ve pusulasız bir süre dolaştıktan sonra, gizlice kömür yüklü bir trene binerek İngiliz hattına geçti. Durban’da ulusal bir kahraman gibi karşılanarak omuzlarda dolaştırıldı. Kaçışını İngiltere’de yayımlanan tüm gazetelerin manşet yapmasıyla, adı bütün ülkede duyuldu.

Kasaba.works Digital Agency