Zeplin… Bu devasa sevimli balon çağın başlangıcında en çok sempati taşıyan araçtı. 1930’larda Almanya’dan Güney Amerika’ya zeplinle üç günde gidivermek dönemin en modern seyahat yöntemiydi. Ancak ne yazık ki saltanatı uzun sürmedi. Hindenburg adlı zeplinin nedeni anlaşılamayan bir kazada infilak etmesi zeplinle hava taşımacılığının sonu oldu.
Adını yapımcısı Kont Ferdinand von Zepplin’den alan “iskeletti” ve güdümlü balon tam bir çağ boyunca en çok sempati toplayan uçan araç oldu. Zeplin’in madeni iskeleti belli sayıda hücreden meydana geliyordu; bu hücreler yapı kafesi ve halkalarla sınırlıydı. Bazı hücrelere gaz baloncukları yerleştirilmişti, havada tutunmayı sağlayan bu gazlar bazen hidrojen bazen de helyumdu. Ayrıca bazı baloncuklar, itici motorlarda kullanılan ve “blaugas” denilen, eteline benzer bir gazla şişirildi.
Hindenburg inşaa ediliyor
Alman savaş gemisi olan Hindenburg 1936’da inşaa edildi. Deneme uçuşları tamamlanan Hindenburg’un uzunluğu 245 metre, en geniş yerinde çapı 41 metreyi, hidrojen alım gücü 200 bin metreküpü buluyordu.
1-050 beygirgücünde 4 Daimler-Benz motoruyla donatılmıştı ve hızı saatte 132 kilometreyi buluyordu. 70’ten çok yolcu alabiliyordu. Bir yemek salonu, bir kitaplığı, büyük bir piyano salonu, bir kokteyl salonu ve geniş pencereleri vardı. Üzerindeki gamalı haçlarla muhteşem görünüyordu.
Mayıs 1956’da Frankfurt am Main (Almanya) ile Lakehurst (New Jersey, ABD) arasında hizmete girdi. ABD’ye 60 saatte, dönüşteyse Avrupa’ya 50 saatte ulaştı. Hindenburg birçok düzenli uçuş yaptı.
Ancak 6 Mayıs 1937’de Lakehurst’e inmeye hazırlanırken hidrojenin ateş almasıyla yanmaya başladı. Yolculardan 36 kişinin ölmesi bir anda herkesi şok etti. İnsanların zeplinlere olan güveni sarsıldı. Yanmasına bir sabotajın yol açtığı ileri sürüldüyse de bu kanıtlanamadı. Hindenburg Felaketi yüzünden zeplinle hava gemilerinin ticari amaçla kullanımına son verildi.