20.yüzyılın ilk on yılı havacılık tarihinde önemli adımların atıldığı yıllar oldu. Havadan ağır bir makine ile ilk uçuş, Manş Denizi’nin aşılması, ilk havacılık sergisinin açılması…
Amerika Birleşik Devletleri’nde (Kuzey Caroliana’da) Kitty Hawk’ın, 17 Aralık 1903’te tarihinde ilk defa bir motorla çalışan, havadan ağır bir makine ile yerden havalandı ve bir süre uçtu. Bu ilk uçuşun kahramanları Orville ve Wilbur Wright kardeşlerdi. Flyer, 12 ile 16 Beygir Gücü’nde bir motorla donatılmış, yaklaşık 345 kg ağırlığında bir uçaktı. Aynı gün ard arda dört uçuş yaptı. En uzun uçuş mesafesi 284 metreydi. 1905 yılında ise Orville Wright, daha güçlü bir motoru olan Flyer III’le 39 km’lik mesafeyi yarım saatte aşmayı başardı.
Ve Manş Denizi Aşılıyor…
Fransa’da 13 Ocak 1908’de Henri Farman, çift kanatlı Voisin uçağıyla, İssy-les- Moulineaux alanının üstünde kapalı devre uçuşuyla ilk bir kilometreyi tamamladı. Sonra 30 Ekim’de, Bouy ve Reims arasını uçarak ilk şehirden şehire uçuşu yapmış oldu. 1908 yılının sonlarında Paris’te Grand Palais’de ilk uluslararası havacılık sergisi açıldı. Çok geçmeden motorlar ve bölmeler ıslah edilerek yeni performanslara ulaşıldı.
25 Temmuz 1909’da pilot ve yapımcı Louis Bleriot Manş Denizi’ni geçti. Calais yakınındaki Baraques’tan saat 4.41’de hareket ederek tek kanatlı Bleriot XI’le 5.13’te Dover yakınına kondu. Bu başarının haberi Avrupa’da ve bütün dünyada olağanüstü bir heyecan uyandırdı.