cunda-resim

Alibey adası ya da yaygın bilinen adıyla Cunda, Balıkesir’in Ayvalık ilçesine çok yakın bir ada. Cunda hem özgün mimarisi hem tarihi eserleri hem de sakinliği ile tercih nedeni…

İstanbul Life’ın Adalar kitabında yayınlanmıştır. Telif hakları DBR’ye aittir.

Ayvalık koyunda irili ufaklı 22 ada var, bunlar arasında yerleşime açık olan tek ada Cunda. Gökçeada, Bozcaada, Uzunada’dan sonra Ege Denizi’nde bulunan en büyük dördüncü adamız. Geniş kumsalları, balıkçı tekneleri, eski taş evleri, manastırları, çam ve zeytin ağaçlarıyla huzur ve tarihle iç içe olmayı seviyorsanız bir tatilinizi burada geçirmelisiniz. Cunda’nın daracık sokakları, Osmanlı döneminde şekillenen kent dokusu buraya diğer kentlerden ayrı bir kimlik kazandırmış.
Cunda’nın ilçe merkezine uzaklığı karayolu ile sekiz kilometre deniz yolu ile üç mil. Adanın anakaraya bağlantısı iki ayrı köprü ile sağlanıyor. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü, Alibey ve Lale adalarını birleştiriyor. Lale Adası ise anakaraya 1817 yılında denizin doldurulmasıyla yapılan 700 metrelik bir hemzemin köprü-yol ile bağlı.
Adanın nüfusunun çoğu Girit ve Midilli adalarından 1924 nüfus mübadelesi zamanında göç eden Türkler ve emekliliğinde buraya yerleşenlerden oluşuyor.

Alibey Adası ismi nereden geliyor?
Kurtuluş Savaşı’nda padişahın ‘Yunanlara teslim olun’ emrine karşı gelerek silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin kumandanı Yarbay Ali Çetinkaya’ya ithafen adaya Alibey adası denmiş. Cunda adı ise hala sık kullanılıyor. Moshonisia (Kokuluada) da daha önce adaya verilen isimlerden biri…

Nereleri gezmeli?  
* Cunda’da belki de ilk yapılacak şey meşhur Taş Kahve’de bir Türk kahvesi içmek.
* Cunda’da gezilebilecek pek çok tarihi bina var. Çamlı Manastır (Taksiyarhis Ta Çamya), Koruyan Meryem Manastırı ( Panagias Tis Lekai), Ay Işığı Manastırı (Ai Dimitri Ta Salina), Ayos Apostolos Manastırı,  Tavuk Adası Manastırı (Ayiu Ionnu Tu Podromu), Güvercin Adası Manastırı (Ai Yorgi), İlyas Peygamber Manastırı (Profit İliya), Kızlar Manastırı (Evangelistriya) en çok ziyaret edilen yerler.
* Cunda’nın restoranları gayet başarılı. Buraya has balıkları, özellikle Papalina balığını mutlaka deneyin.  
* Günü birlik tekne koyları ile hem çevreyi görebilir hem de çok temiz denizde serin serin denize girebilirsiniz.
* Lokma tatlısını deneyin. Çifte kavrulmuş susamlı lokma buranın favorilerinden…
* Cunda mimarisi, çiçekleri ve tembel sokak kedileriyle tam fotoğraflık.
* Şeytan Sofrası’na gidip şeytanın ayak izini görebilirsiniz.
* Midilli, Sarımsaklı, Ayvalık adadan kolaylıkla ulaşabileceğiniz destinasyonlar. Uzun süreli bir tatiliniz varsa çevreyi gezmeyi de ihmal etmeyin.   
* Cunda plajı, Arkadeniz plajı, Çataltepe plajı ve Pateriçka plajı denize girebileceğiniz keyifli yerler.

Nerede eğlenilir?
Gençler daha çok limana, kırık iskeleye yada fahrisin tepesine gidiyorlar eğlenmek için ve burada alkol alıyorlar. Disco için genellikle Sarımsaklı’ya geçiliyor. Canlı müzik dinlemek isteyenler Lara Bar’ı tercih ediliyor.

Bunları biliyor muydunuz?
* Kahvaltıda tavşankanı çayla Ayvalık tostu vazgeçilmez. Bir sabah denemelisiniz!
* Cunda’da Neoklasik mimarinin pek çok örneğini görmek mümkün; yüksek tavanlı evler, zeytinyağı fabrikaları, kahvehaneler, meyhaneler…
* Cunda’nın sokakları mimari özellikleriyle bir açık hava müzesini andırıyor. Özellikle kapıları ve kapı tokmakları fotoğraflanmaya değer!
* ‘Aşıklar Tepesi’nde bulunan değirmen görülmeye değer!
* Ada halkı turizmin yanında zeytincilik ve balıkçılıkla uğraşıyor.

Nerede kalınır?
Cundavilla Hotel
Deniz kıyısında yer alan Cundavilla daire tipi konaklama imkanı sunuyor. Otel odaları denize ve zeytin ağaçları olan bir bahçeye bakıyor ve balkonları var. Tüm odalarda çift kişilik yatak içeren bir ana yatak odası ve yataklı kanepeli bir oturma alanı mevcut. Sigara içilmeyen dairelerde ücretsiz Wi-Fi, LCD uydu TV var. Açık büfe kahvaltılar ise yerel malzemelerle hazırlanıyor, bahçede veya deniz kıyısında servis ediliyor.
15 Eylül Cad. 12. Sokak No. 8 Cunda Adası
Tel: 0266 327 17 71

Hotel Edina Cunda
Aile işletmesi olan Edina otel denize 100 metre uzaklıkta. Klimalı odalar, ahşap mobilyalar ve parke zeminlerle döşenmiş rengarenk ve modern bir iç dekorasyona sahip, odalarda ücretsiz Wi-Fi erişimi ve balkon da var. Tüm odalarda yine düz ekran TV ve en-suite banyo mevcut. Her sabah zengin bir kahvaltı servis ediliyor. 24 saat açık resepsiyon, araç kiralama hizmeti, çamaşır yıkama olanakları ve ücretsiz özel otopark otelin diğer artıları.
Mevlana Cad. 21. Sok. 10 Cunda
Tel: 0266 327 27 06

Ziyabey Konağı
Ziyabey Konağı restore edilmiş bir taş konak. Antik mobilyalara ve geniş odalara sahip. Odaların tamamı ücretsiz Wi-Fi erişimli ve klimalı. Tüm odalarda oturma alanı, özel banyo, konuk tuvaleti ve minibar var. Zaman sınırlaması olmadan verilen kahvaltıların malzemeleri ise tamamen organik. Günün 24 saati resepsiyon hizmeti ve Balıkesir Havalimanı’na ulaşım servisi de otelin diğer artıları.
Cumhuriyet Cad. No. 48 Cunda
Tel: 0266 327 17 13

Cunda Vrodi Hotel
Cunda’nın merkezindeki 10 odalı Cunda Vrodi Hotel cumbalı geleneksel mimarisiyle dikkat çekiyor. Otel düz ekran uydu TV içeren klimalı odalar ve hamaklarla donatılmış yemyeşil bir bahçede hizmet veriyor. Tüm odalarında küvet, saç kurutma makinesi, terlikler ve ücretsiz banyo malzemeleri var. Bazı odalarda ise deniz manzaralı balkon da mevcut. Otelde her gün geleneksel kahvaltı bahçede… Namık Kemal Mah. 15 Eylül Cad. No:33/2 Cunda
Tel: 0266 327 12 34

Segmen Harakop Hotel
Denize 100 metre uzaklıktaki Seğmen Harakop Hotel klimalı, ücretsiz Wi-Fi erişimli, deniz manzaralı ve teraslı odalara sahip. Otelin modern odaları açık renklerle dekore edilmiş. Hepsinde düz ekran TV, minibar ve banyo var. Kahvaltı açık büfe servis ediliyor. Otel restoranında akşam yemeğinizi gün batımı eşliğinde yiyebilirsiniz. Şnorkelli yüzme ve dalış dahil çeşitli etkinlikler var. Çocuklar için oyun bahçesi de…
Meydan Sok. Cunda Sağlık Ocağı karşısı
Tel: 0266 327 10 07

Ortunc Hotel
Ortunç Hotel, Cunda yarımadasının Midilli adasına bakan ucunda tenha bir koyda konumlanmış. Dalış ve su sporu imkanları bulunan otelin genelinde ücretsiz Wi-Fi var. Klimalı ve yerden ısıtmalı odaların tümü LCD TV’li ve her oda deniz manzaralı. Kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri verilen otel restoranı, uluslararası mutfaklardan oluşan bir menü sunuyor.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Cunda
Tel: 0266 327 11 20

cunda-etraf

 

Ne alınır?  
Adada devamlı açık tezgahlarda giyim eşyasından süs eşyasına her türlü ufak tefek hediyelik bulabilirsiniz. Perşembe günleri Ayvalık’ta Pazar kuruluyor.  Karşı adadan alış verişe gelenlerle birlikte epey kalabalık oluyor. Pazardan mevsimine göre en taze meyve ve sebzeyi bulmanız mümkün. Pazar da ayrı bir pazar kuruluyor.

Ne yenir?
Bay Nihat Restoran
Bay Nihat adada 12 ay açık. 19. yüzyıldan kalma eski bir Rum evinde hizmet veriyor. Deniz ürünleriyle hazırlanmış 100’e yakın meze ve yemeği olan restoranda balık pastırması, balık sucuğu, soslu kılıç balığı ve uskumru çirozu denemelisiniz. Yemekleri kadar müziğe de önem veriyorlar. Özellikle Klasik Batı müziği ve enstrümantal müzik çalıyor.
Merkez No: 21 Cunda Adası
Tel: 0266 327 17 77

Günay Restoran
Adanın köklü restoranlarından biri de Günay. Menüsünde deniz ürünleri, balık ve ot mezeleri var. Arapsaçı, hindiba, turpotu, deniz börülcesi, ısparaca, izvinya, hardal, popules, maraya, patriça koruğu, kaya koruğu, akkız, zohu, layada, radika, yabancı dağ cibesi, ebegümeci, ısırganotu gibi 30 çeşit ot mezesi zeytinyağıyla tatlandırılmış. Deniz kestanesi mezesi de burada bulabileceğiniz nadir lezzetlerden…  
Sahilyolu No: 27 Cunda
Tel: 0266 327 10 48

Deniz Restoran
Deniz Restoran adından da anlaşılacağı gibi balık ve deniz ürünleriyle nam salmış. Mekan yaz-kış açık.
Yazın sahilde, kışın şömine başında yemek yiyebiliyorsunuz. Beyaz şarap soslu lipsos buğulama, levrek, sinarit, çipuradan tuzda balık denemeniz gereken spesiyaller. Kalamar dolması, şarap soslu ahtapot, fırında kaşarlı midye, fener balığı kavurmasını da es geçmeyin!  
Sahil Boyu No: 15 Cunda
Tel: 0266 327 16 85 – 327 26 43  

Nesos Restoran
Midilli mutfağını denemek için iyi bir adres. Burada da 40 çeşit ot mezesi var. Beyaz soslu buğulama balığı her mevsim, bamyalı buğulama levreği ise yaz aylarında en çok rağbet gören lezzet. Kabak çiçekli böreği de alışık olmadığımız bir tat. Kalamarın ızgarasını, tavasını, dolmasını, kaşarlısını, salatasını yani her türünü yapıyorlar. Nesos, gece geç saatlere kadar da açık.
Sahil Boyu No: 14 Cunda
Tel: 0266 327 17 48 – 327 22 39

Lokmacı Saki ve Mustafa
Tatlı seviyorsanız uğramanız gereken adres burası. Ege’ye özgü bir tat olan lokma burada özel bir reçete ile hazırlanıyor ve işletmeci Saki Bacan sırrını kimseye söylemiyor. Haftanın yedi günü açık olan lokmacı günün her saatinde ilgi çekiyor.
Sahil Boyu No: 111 Cunda

Ada Restaurant
1992 yılında beri açık olan Ada Restaurant Rumlardan kalma tarihi binada hizmet veriyor. Balık çeşitlerinin yanı sıra Ege, Girit ve Anadolu mutfağından lezzetleri de burada bulmak mümkün. Güneşin doğuşunu tekneden izlemek ve akşam sofrasında yer edecek balıkları kendi ellerinle ağlardan çıkartmak isteyenleri Ada Restaurant denize açılan teknelerine de davet ediyor.
Sahil Boyu No:21 Cunda
Tel: 0266 327 15 97

İnci Cafe Bar
İtalyan ve Fransız mutfağının klasiklerinden oluşturulmuş menü sahil kenarında kuş sesleri eşliğinde rakı-balık yapmak isteyenleri bekliyor. İnci’de gün erken başlıyor, sabah kahvenizi, çayınızı arka bahçede içebilirsiniz.  Öğleden sonraları bira-meze alabilir, beş çayında Alman pastaları ile açlığınızı giderebilirsiniz. Akşamları ise İtalyan ve Fransız mutfağının seçkin yemekleri sizi bekliyor.
Namık Kemal Mah. Selamet Cad. No 13 Kilise Yolu Cunda
Tel: 0266 327 12 90
Gsm 0.532.323.75.80

Nasıl gidilir?
Cunda’ya Efes-Bergama-Truva yolu üzerinde her saat otobüs var. İstanbul’dan Tekirdağ ve Çanakkale üzerinden 496 km sürüyor. Kendi aracınızla da adaya rahatlıkla geçebilirsiniz. İzmir’e veya Balıkesir Körfez Havalimanı’na uçup oradan otobüsle devam edebilirsiniz.  İDO feribotları ile Bandırma’ya gelip oradan Ayvalık ve Cunda’ya geçmek de diğer alternatif.   

Bir yanıt yazın

Kasaba.works Digital Agency