Ses hızından iki kat daha süratli. Okyanusötesi uçuşlar sırasında hız ve sürtünme yüzünden gövdesi uzuyor. Burun kısmı çeşitli açılarda oynuyor. Tam anlamıyla bir teknoloji harikası. Kralların, kraliçelerin ve ünlü iş adamlarının tercihi olan Concorde Londra-New York arasını dört saatten az bir sürede uçabiliyor.
Concorde İngiliz-Fransız ortak yapımı ilk ticari sesüstü yolcu uçağı olarak tasarlandı. Saatte yaklaşık 2 Mach (ses hızının iki katı ya da saatte 1.920 km) hızla uçabilen “Concorde” düzenli ticari seferlerine 21 Ocak 1976’da başladı.
Her biri 17.259 kg itmeli dört adet Rolls Royce/SNECMA Olympus 593 Mk 602 turbojet motoru olan ve 128-144 yolcu taşıyabilen Concorde’un delta tipi kanatlarının açıklığı 25,55 m’dir. En yüksek uçuş hızı saatte 2.179 km. Kalkış ve iniş sırasında burun bölümü aşağı düşerek pilota en rahat görüş olanağını sağlıyor.
Sesüstü hızla uçan uçakların ulaşabildikleri hızlar arttıkça, sürtünmeden kaynaklanan sıcaklıklar da yükseliyor. Bu da hava taşıtlarının özel türden malzemelerle yapılmasını zorunlu kılıyor. 2 Mach’lık bir hızda, uçağın burun ve kanatlarındaki sıcaklık 130 °C dereceye kadar yükseliyor. Concorde’un gövde bölümü ise 150 °C dereceye kadar dayanabilen özel bir alüminyum alaşımından yapılıyor.
2 Mart’a kadar olan hızlarda sürtünmeden kaynaklanan sıcaklık artışları alüminyumun dayanaklığım kaybetmeye başlayacağı sıcaklık düzeyinin altında. Buna karşılık 3 Mach’a yaklaşıldığında sıcaklık 390 °C derece gibi daha kritik bir düzeye ulaşıyor ve bu nedenle malzemenin daha dirençli olması gerekiyor. Aynı sorun uçağın türbo jetleri için de geçerli. Bu yüzden “Concorde”un turbojetlerinin yapımında nikel ve titanyum alaşımlarından yararlanılıyor.
Concorde, en ünlü ticari sesüstü uçaklardan biri olmasına karşın çok gürültü çıkarması, rota yetersizlikleri ve aşırı yakıt tüketimi gibi nedenlerle giderek daha az kullanılır oldu. Birçok havayolu şirketi Concorde’ları seferlerinden çıkarttı. Ancak “Falcon 2000” adı verilen küçük tip Concorde’lar işadamlarından büyük ilgi görüyor.