Çigong öğretisi dört bin yıldır insanlara fiziksel ve ruhsal sağlık kazandırıyor. Yaşlanmayı geciktiriyor, enerjimizi arttırıyor, daha esnek ve dengeli olmamızı sağlıyor. Çigong eğitmeni Özgür Çağlar Çelik Çigong’u ve nasıl uygulandığını anlattı.
Özgür Çağlar Çelik, daha üniversite yıllarında kişisel gelişime ilgi duymuş. Çin, Türkiye ve Avrupa’da çigong ve savunma sanatları eğitimleri aldıktan sonra profesyonel iş yaşamını 2017 yılında noktalayıp kendini tamamen çigongun ülkemizdeki eğitimine ve tanıtımına adamış.
Dingin bir yapıya sahip biri olarak yogayı bedenimin taleplerine daha yakın buluyorum fakat sabahları zor açılan biri olarak sabah egzersizi yapmak bana zor geliyor. Çigong’u videodan uyguladığım ilk gün bedenimin ne kadar açıldığını, güne enerjik başladığımı gördüm. Bu yüzden hemen Özgür Çağlar Çelik’e detayları sordum.
Çigong nedir?
Çigong (qigong, chi kung), basitçe ifade edecek olursam geçmişi 4000 yıl öncesine dayanan, Çin kökenli bir egzersiz sistemi. Geleneksel Çin Tıbbı’nın (GÇT), bitkiler, akupunktur ve masajla birlikte sağlığı koruma ve hastalıkların tedavisinde kullanılan uygulamalarından biri. Yine Çin kökenli Tai Chi gibi içsel savunma sanatlarının da temel çalışması. Yani fiziksel bir egzersiz olmanın ötesinde zihinsel, ruhsal ve enerjiktik boyutlarda da etkileri olan kadim bir sanat. Çi nefes, hava, yaşam enerjisi, can gibi anlamlara geliyor Çince’de, gong ise hüner, beceri, başarı, emek demek.
Siz nasıl merak sardınız çigong’a ve sizde nasıl bir değişim yarattı?
Kişisel gelişim çalışmalarıyla üniversiteden beri ilgileniyordum. Yaklaşık 10 sene önce de biyoenerji ve şifa konularıyla ilgilenmeye başladığım dönemde yaptığım araştırmalar sonucu çigongla karşılaştım. Araştırdıkça da kişinin sağlığını koruyabilmesi, fiziksel ve zihinsel potansiyelini ortaya çıkarabilmesinde büyük faydaları olabileceğini fark ettim çigongun.
Sonrasında eğitimler alarak düzenli yapmaya başladım ve 2009’dan beri yapıyorum, 2014’ten beri de öğretiyorum. Birçok faydasını gördüm. Öncesine göre bedenimin, düşüncelerimin ve enerjimin çok daha farkındayım. Enerjimi düşürdüğünü fark ettiğim alışkanlıklarım kendiliğinden dönüştü. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak çok daha esnek ve dengeli hale geldiğimi söyleyebilirim. Çok daha derin nefes alabiliyorum ve daha kolay odaklanabiliyorum. Kendimi daha enerjik ve sağlıklı hissediyorum.
Bedenimize, ruhumuza, enerjimize etkisi nedir?
Çigongun etkileri konusunda yapılmış bilimsel araştırmalar var. Düzenli ve bilinçli çalışıldığında nefes kapasitesini ve esnekliği artırdığını, dengeyi, refleksleri, odaklanmayı ve propriosepsiyonu geliştirdiğini söyleyebilirim. Stresi azalttığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kanser ve kronik hastalıkların tedavisinde etkili olduğu araştırmalarla ortaya koyulmuş. Yaşlanma sürecini yavaşlatması ve enerjiyi artırmasının yanında zihinsel anlamda da daha dengeli, esnek, sakin ve huzurlu hale geliyor insan.
Youtube’ta bir videonuz var. Sonra nasıl devam etmemiz gerekiyor?
Video çigongla tanışmak ve etkilerini deneyimlemek isteyenler için faydalı bir araç. Bir süre videoyla devam ettikten sonra, çigongda daha da derinleşmek ve daha bilinçli yapmak isteyenlere tavsiyem yetkili bir uzman gözetiminde eğitimlere katılarak öğrenmeye devam etmeleri. Haftalık grup derslerine ya da atölye çalışmalarına katılabilirler, fırsatları olursa doğada yapılan birkaç günlük kamplara katılmalarını tavsiye ederim. Düzenlediğim kamp ve eğitimleri sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirler.
Nefesin burundan alınıp yine burundan verilmesi neden önemli?
Burundan nefes alıp verdiğimizde, aldığımız hava ısınıp, nemlenip, filtrelenerek akciğere doluyor. Diyafram kasının doğru hareketi kolaylaştırılıyor. Ayrıca alınıp verilen hava ağız nefesine göre daha uzun bir yol izlediğinden parasempatik sinir sistemi aktive oluyor. Parasempatik sinir sistemi de otonom sinir sisteminin bedeni rahatlatan ve sakinleştiren, nefesi ve kalp ritmini yavaşlatan, sindirim gibi metabolik faaliyetleri destekleyen bölümü.
Çigong’u her gün mü uygulamak gerekiyor? Yoga, pilates gibi başka sporları da programımıza dâhil etmeli miyiz?
Mümkünse her gün yapılmasını tavsiye ederim, zaten alıştıktan sonra bedeniniz istemeye başlıyor. Şöyle düşünülebilir; nasıl her sabah yüzümüzü yıkıyor, duş alıyor, bedenimize dıştan bakım yapıyorsak, çigong gibi çalışmalarla da organlarımıza, eklemlerimize ve damarlarımıza her gün içsel bir bakım yapıyoruz. Her gün yapılamasa da haftada birkaç kere yapıldığında da çok faydası görülebilir. Yoga ve pilatesi de faydalı buluyorum ancak başlangıç aşamasında birlikte yapılmamasını öneririm.
Çigong hangi saatte uygulanmalı? Mesela öğleden sonra ya da akşam uygulanabilir mi? Kapalı mekânda da yapılabilir mi?
İdealinde sabah saatlerinde, bol oksijenin ve ağaçların bulunduğu dış ortamlarda yapılmalı. Bu mümkün değilse havalandırılabilen kapalı mekânlarda da tabi ki yapılabilir. Günün farklı saatlerinde de yapılabilir, örneğin iş sonrası günün stresinden ve yorgunluğundan arınmada da çok etkili olur. Ancak bazı kişiler geç saatlerde yaptığında enerji arttığından uyku güçlüğü yaşanabiliyor. Önerim gün içinde etkilerinden yararlanabilmek adına sabah yapılması.
Çigong yapmak için fiziki bir koşul gerekli mi?
Bol giyinmek, aç olmak gibi… Herhangi bir ekipmana ihtiyaç yok. Genelde ayakta yapıldığından zemini düz olan her yerde yapılabilir. Hareket kısıtlılığı olanlar için oturarak ya da yatarak yapabilecekleri biçimde de uyarlanabiliyor bazı çigong türleri. Rahat hareket edilebilen giysiler giyilmesi yeterli. Öncesinde çok ağır yemekler yenmemiş olması ve yemekten sonra en az yarım saat geçmiş olması yeterli.
Başka eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Üyesi bulunduğum INTERNA Türkiye Tai Chi ve Qigong Platformu’ndan bahsetmek isterim. Amacı Tai Chi ve Qigong gibi sanatların paylaşılması olan, kar amacı gütmeyen bir platform. Düzenlediğimiz etkinlik ve festivaller bu konularla ilgilenen insanlar için buluşma ve bilgi paylaşımı imkânı sunuyor.