Yeşim Mungan kendini bedeni kullanma sanatına adamış bir uzman. Alanındaki tüm eğitimleri Kanada ve Almanya’da alan Mungan, eğitimine mesleki tecrübelerini de ekleyerek kendi tekniğini geliştirmiş. Yoga, nefes, meditasyon ve STOTT pilatesi birleştiren kişiye özel uygulamalarla önce postürü düzeltiyor sonra bütüncül iyileşme sağlıyor.
Formsante Dergisi’nde yayınlanmıştır. Telif hakları DBR’ye aittir.
Yeşim Mungan eğitimlerini yurt dışında tamamlayan ve bununla da kalmayıp kendi tekniğini geliştiren bir eğitmen. Merrithew Health Fitness Faculty Canada mezunu olan Mungan, Hatha Yoga ve Pranayama (Nefes Bilimi) eğitimlerini yine Yoga Alliance Kanada`da tamamladı. Almanya’daki SVET Center (Spiritüel Teknolojiler Merkezi)’da ve Lichtquell Seminarzentrum, Todtmoos’da meditasyon eğitimleri aldı. STOTT Pilates Full Sertifikalı Uluslararası Eğitmeni ve Özel Yaralanmalar Uzmanı olarak; gerek Kanada’da gerekse Türkiye’de pilates, yoga, meditasyon ve pranayama eğitimleri verdi, fizik tedavi uzmanları ile rehabilitik çalışmalar gerçekleştirdi.
2011 yılında Türkiye’ye dönüş yapan Mungan, “Her vücut kendine özeldir” diyerek yoga-pilates-pranayama (nefes bilimi) üçlüsünün uyumundan doğan ve amacı bedeni yeniden yapılandırmak olan Jade Metod’u geliştirdi, yöntemini bire bir uygulayabilmek adına 2014 yılında Uphill Uphill Towers Ataşehir İstanbul’da Studio Jade’i açtı.
Jade metodu ile vücut mekaniği, kasların çalışma sıra ve dengesi yeniden eğitilip düzenleniyor. Kişi uygulanan program sonucunda vücut farkındalığı kazanırken sağlıklı hareket alışkanlığı da edinmiş oluyor. Çalışma sonucunda ise hem bedenin görünümünde hem de kişinin beden-zihin sağlığında ideale yakın bir yapıya kavuşulması amaçlanıyor.
Yoga, pilates ve Pranayama disiplinlerini de kapsayan Jade metodunu geliştirmişsiniz, neden böyle bir ihtiyaç duydunuz?
Aslında kendiliğinden gelişen bir ihtiyaca cevap verdim. Üyelerimin önce postür analizini alıyorum, postür analizinde vücuttaki alışkanlıkları keşfediyorum. Hangi vücut tipi neye ne tepki veriyor? Şimdiye kadar pek çok vaka ve vücut tipi gördüm ve her bedenin ihtiyacının farklı olduğunu gözlemledim. İnsanlar egzersiz hareketi yaparken veya gündelik yaşamda efor sarf ederken bazen nefesleri kısıtlanıyor, hareket alışkanlığı, beden yapısı onların hareketi tam yapmasını engelliyor ya da hareketi yaparken gücü nereden aldığı sonuç bakımından büyük önem taşıyor. Mesela masada bilgisayarı sağa yada sola dönük olarak kullanan insanlarda genel olarak tek taraflı omurga rotasyonu görülür. Bu durum kas dengesinin bozulup duruş alışkanlığının değişmesinin yanı sıra diyaframın yerleşimini bozarak nefes alışverişini de etkiliyor.
Bütün bu veriler karşısında sadece pilatesin, yoganın yada nefes biliminin tek başına yeterli olamayacağını düşünerek böyle bir teknik geliştirdim.
Size genelde nasıl taleplerle geliniyor?
Genelde rehabilitik amaçla yada yanlış duruş alışkanlığını düzeltme amacıyla geliyorlar ama bunun yanında zayıflama talebiyle gelenlerde de oluyor tabii ki.
Bu teknikte neyi farklı yapıyorsunuz?
Önce üyelerimizin postür analizini alıp ihtiyaçlarını belirliyorum. Sonra doğru hareket alışkanlığı kazandırıp devamında doğru postürde talebe yönelik bir program izliyoruz.
Şu an birçok yerde yapılan pilates “Nefes al” ve “Nefes ver” şeklinde ve daha fazlası olması gerektiğine inanıyorum. Nefesin hareketle birlikte akmasını, vücudun hareket sırasındaki kalp atım volumüne uygun olarak kişinin hareketi yapmasını sağlıyorum. Bunun yanında vücut mekaniği yani kas dengesini koruyarak hareketi yaptırıyoruz. Uzun vadede ise kişiye sağlıklı duruş alışkanlığı kazandırarak sosyal hayatında pozitif bir profile sahip olmasını önemsiyoruz.
Bunu yaparken de önce kişinin mükemmele en yakın vücuda ulaşması için neye ihtiyacı varsa onu belirliyoruz. Hangi kasları zayıf, hangi kasları kısa, hareket ederken vücudun neresine baskı yapıyor, bunları tespit ediyoruz. Orta hizayı nasıl bulabileceğimize bakıyoruz. Önce omurgayı hizalıyoruz. Bu süreçlerde kişilerin bedenleriyle ilgili farkındalıkları artıyor, nefesi kullanmayı öğrettiğimiz için vücutlarına daha fazla oksijen giriyor, kas oranındaki artışla birlikte metabolizma hızlanıyor, isteğe bağlı diyetisyen desteğimizle birlikte sağlıklı beslenme alışkanlığını da düzenleyerek kilo vermelerini destekliyoruz.
Ayrıca bu teknikle her spor branşına destek veriyoruz. Sporcunun core bölgesini güçlendirip, kassal dengeye ve kuvvete sahip olması sakatlanma riskini minimuma indiriyor, hareket kabiliyeti artıyor. Bu eğitimi alanlar bu davranışları otomatikleştirdiği için kayakta da, tırmanışta da, teniste de kullanıyor.
Jade metodunu üçe ayırmışsınız; Wellbeing Jade, Kurumsal Jade ve Rehabilitik Jade. Birbirinden farkları ne?
Ben öncelikle özel yaralanmalar uzmanıyım. Rehabilitik Jade; ameliyat ya da herhangi bir travma sonrası (akut dönem sonrası) tedavi sürecini destekleyici rehabilitik uygulamamız. Her hastanın kendine özel ihtiyaçları var, bunları çözümlüyoruz.
Wellbeing Jade de spor yapmak isteyen sağlıklı bireyleri mi hedefliyor?
Wellbeing Jade vücudu ayak basışından kafa duruş hizasına, nefesi kullanışından hareket ve vücudu kullanış alışkanlığına kadar kişinin vücudunu tekrardan yapılandırmayı ve ona sağlıklı hareket alışkanlığı kazandırmayı amaçlayan tüm çalışmaları kapsıyor.
Üç ay süren bir paketimiz var. İlk iki haftada 4-5 gün, 2-6 hafta arası haftada üç gün, altıncı haftadan sonra ise haftada iki gün gelmelerini öneriyoruz. Ayrıca bir diyetisyen eşliğinde beslenme alışkanlıklarını da destekliyoruz. Üç ayın sonunda inanılmaz bir değişim söz konusu oluyor.
Kurumsal Jade peki?
Kurumsal Jade, beden kullanım farkındalığını arttırmak için kurumlarda verdiğim eğitimleri kapsıyor. Bu eğitimlerde postürü, gündelik yaşamda bedeni nasıl yönetmeleri gerektiğini, bedeni yöneterek iş yaşamında nasıl başarılı olacaklarını anlatıyorum. Çünkü egzersizi sadece beden şeklini güzelleştiren bir araç olarak görmek eksik bilgi olur. Egzersizin zihinsel bir boyutu var; yanlış duruşla hem hareket kabiliyetimiz azalıyor hem nefes alış veriş dengemiz değişiyor. Bununla birlikte hormon aktivitesindeki değişiklik psikolojik olarak kötü hissetmemize neden oluyor. Kısaca yanlış postür ile karşınızdakine yanlış imaj verebilirsiniz.
Aynı zamanda bu eğitimleri destekleyici ‘Bedeni Kullanma Sanatı’ adını verdiğim bir kitabın çalışmasını yapıyorum çünkü hayatımızda beden farkındalığına sahip olmanın önemli olduğunu düşünüyorum.
Neden yanlış kasları kullanmaya başlıyoruz?
Vücudumuz inanılmaz bir makine. Beynimiz daima vücudumuzun bir eylemi gerçekleştirebilmesi ve görevi tamamlayabilmesi için bir yol bulur. Eylemi gerçekleştirmek için yanlış kasları kullanmaya devam edersek, vücut bunu alışkanlık kabul eder ve bu eylemin tekrarlarında otomatik olarak yanlış kasları devreye sokar. Bu kaslar zaman içinde yorulur ve kronik incinmeler ortaya çıkar. Örneğin ayak bileği burkulduğunda, incinen ayağın üzerinde topallayarak yürürüz. Bu dengesiz kullanım ayak, bilek ve bacakta kas dengesizliği oluşturur. Kaslar olması gerekenden farklı kullanılır. Korumak adına bu zayıf tarafa daha az yük vererek yürümeye devam edilir. Zaman içinde vücut bu dengesiz kullanımı alışkanlık haline getirir. Bu kas çalışma dengesi düzeltilmediği, vücut tekrar eğitilmediği takdirde zaman içinde diğer ayakta, dizlerde, kalçada, bel ve sırtta, hatta omuz ve boyunda ağrılar oluşmaya başlar.
Eğer vücudunuzun iki tarafı arasında fark ve değişiklik varsa vücut duruşunuz ve mekanik alışkanlıklarınızın pek sağlıklı olmadığını düşünebilirsiniz. Zayıf postür alışkanlıkları, zayıf vücut mekaniği ile sonuçlanır. Çok hafif denge farklılıkları bile zaman içinde ciddi sonuçlar doğurur.
Boyun, sırt ve bel ağrıları neden oluşuyor?
Zayıf postür, duruş yanlışlıkları, sağlıksız hareket alışkanlıkları zaman içinde ağrı ve yaralanmalara neden olur. Sırt ve boyun ağrılarımız vücudumuzu kullanış şeklimize özen göstermemiz gerekliliği mesajını verir. Günlük rutin yaşam aktivelerimizi dahi zayıf vücut mekanizması ile yaptığımızda vücudumuza sürekli stres ve baskı yükleriz. Bu da kas gerilmesine yol açar ve gerilen kaslar bu şekilde daha kolay zedelenir, spazma sebep olur. Omurları birbirine bağlayan bağlar da yanlış kullanım ve travmalarla zamanla yıpranır.
Doğru duruş, vücudumuzun yerçekimine karşı dik, vücut eklemlerimizin birbiri ile uygun hizada kullanılmasıyla mümkün. Böylelikle birbirleriyle doğru sıralanan kemikler ideal hizalamayı oluşturarak kaslar baskı görmeden en sağlıklı şekilde kullanım pozisyonunda olur.