İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan zamanda yolculuk yapabileceğiniz bir yer Mudanya. Yöre halkı akşamları sahilde yürüyüş yapmayı seviyor, siz de onlara katılın. Feribotla 75 dakikada ulaşılan Mudanya’da bu sonbahar Yıldız Tepesi’ne çıkıp manzarayı izlemeden dönmeyin.
İstanbul Life Dergisi’nde yayınlanmıştır. Telif hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir.
Sevimli çarşısı, eski Rum evleri, misafirperver halkıyla bahar kaçamakları için yakın sayılabilecek ve sizi bambaşka bir yaşama götürebilecek bir yer burası… Rumlardan kalma evler, eski Türk konakları ve dinlendirici atmosferi Mudanya’yı vazgeçilmez kaçış rotalarınız arasına sokabilir. Mudanya’nın tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanıyor. İyonlu Kolonistlerden Kolofonlular tarafından kurulmuş. İlk adı Myrlea imiş. Ondan sonra devamlı işgale uğramış. Makedonya Hükümdarı 5. Filip Myrlea yıkarak yerine, Apameia şehrini inşa etmiş. Apameia, deniz yoluyla gelecek tehlikelerin bertaraf edilmesi için yaptırılan hisarla çevriliymiş, Zeytinbağı (Trilye) ve Kumkaya (Siği)’da halen bu hisarın kalıntılarını görebilirsiniz. Apemia’nın işgalinin ardından kent tekrar imar edilerek Montania adını almış, şimdiki adının buradan geldiği sanılıyor.
Mudanya, 1321 yılında Orhan Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılmış. 1920’de İngilizlerin, sonra Yunanlıların istilasına uğramış, bu işgal 1922’de son bulmuş. Bu mütevazı ilçede Mütareke Evi Müzesi, Tahir Paşa Konağı, Tren Garı binası, Mudanya Ortodoks Kilisesi (Uğur Mumcu Kültür Merkezi), Taş Mektep, Dereköy Kilisesi gezebileceğiniz yerlerden sadece bir kaçı… Mudanya ilçesine bağlı bir belde olan Tirilye de Mudanya kadar ilginç bir yer. Marmara Denizi kıyısında yer alan bu şirin belde ismini barbunun Rumcası olan ‘trigliya’dan almış. Köyün adı 1963’de Zeytinbağı olarak değiştirilse de 2011’de tekrar iade edilmiş. Bir yanı deniz, bir yanı yemyeşil tepelerle çevrili, zeytin bahçeleri ve ahşap evleri ile dikkat çeken belde bu özellikleri sayesinde Cumhuriyet, Melekler Adası, Sev Kardeşim, Kezban Yenge gibi film ve dizilere de ev sahipliği yapmış.
Mudanya evlerini görün! Nereden baksanız denizi gördüğünüz Giritli Mahallesi, yeni adıyla Halitpaşa Mahallesi’nde İtalyan mühendis Piçiretu tarafından yapılmış ve yakın zamanlarda restore edilen evleri görmelisiniz.
Trilye’ye uğrayın! Tirilye ve çevresinde Rumlardan kalan önemli dini yapılar var. Üç manastır, yedi kilise, üç ayazma ve Ortodoks Rum mezarlığı görebileceklerinizden bazıları. Fatih Cami ve Avlulu Hamam, Trilye Taş Mektep, Trilye Dündar Evi, Kemerli Kilise, Aziz Vasis Kilisesi, Tabut Ev ve Postane hikayeleri ile büyüleneceğiniz tarihi yerler.
Tarihi koklayın! Kordonboyu’nun sonundaki Mudanya Mütareke Evi, Kumyaka Kilisesi ve Tahir Paşa Konağı, Hasanpaşa Hamamı’nı bir gün içinde gezebilirsiniz.
Bisikletle gezin! Çam ormanları ve zeytin bahçeleri arasında, sonbahar rüzgarı eşliğinde güzel bir bisiklet gezisi sizi dinlendirecektir.
Çay molası! Şirin köy kahvesinde yöre halkı ile tanışabilir, buraya ait hikayeleri ilk ağızdan dinleyebilirsiniz.
Kahvaltı için uğrayın! Mis gibi zeytinyağı kokusuyla sunulan taze kahvaltıları denemek için bile Mudanya’ya gelmeye değer…
Alışveriş zamanı! Zeytinyağının anavatanı olduğu söylenen bir yerden tabii ki zeytinyağı ve ürünlerini alın. Aynı zamanda yöresel kıyafet ve hediyelik eşyalara da göz atın.
Nerede kalınır?
Lafontaine Butik Otel
Mudanya merkezde, sahile 50 metre uzaklıktaki otel tipik bir ahşap binada. Klimalı odalar sade bir dekorasyona sahip. Otelin konumu antik Apamea Myrlea kentine 10 kilometre uzaklıkta. Restoranında Bursa’ya özgü lezzetler tadabilirsiniz. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli 280 lira.
Tel: 0224 543 10 41
Dogalya Hotel
Mudanya merkeze iki kilometre mesafede konumlanan otel Marmara denizi manzaralı. Ahşap mobilyalarla klasik tarzda dekore edilen otelin odalarında ücretsiz internet erişimi, düz ekran TV, mini bar bulunuyor. Otel diskosunda canlı müzikle eğlenebilir, terasta veya açık yüzme havuzunun başında yemeğinizi yerken manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Alakart restoranı taze deniz ürünleri de içeren yerel ve uluslararası yemeklerle hizmet veriyor. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli 500 lira.Kahvaltı dahil.
Tel: 0224 544 86 66
Montaina Special Class Hotel
Montaina Hotel, Marmara Denizi kıyısında, 150 yıl önce tren istasyonu olarak hizmet veriyormuş. Bugün ise dört adet dubleks çatı süiti, altı adet premium odası ve toplamda 33 odasıyla özenle tasarlanmış bir otel. Odalar oldukça konforlu, her aradığınızı buluyorsunuz, üstelik tarihi bir atmosfer içinde… Geceleri Montaina Gar Bar’a inebilirsiniz. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli 1000 lira.
Tel: 0224 544 60 00
Otantik Gemi Otel
1961 yılında İngiltere’den İstanbul Şehir Hatları’nda kullanılmak üzere alınan gemi, Kadıköy-Eminönü-Sirkeci hattında 45 yıl yolcu taşıdıktan sonra buraya getirilmiş ve Güzelyalı Yat Limanı’nda otel olarak hizmet vermeye başlamış. Tamamen eski yapısına uygun restore edilmiş. Can yeleklerinden koltuklara kadar her ayrıntı orijinal. Otelin sahipleri geceleri eğlencenin ‘tavan’ yaptığını söylüyor. İki gece için çift kişi konaklama fiyatı kahvaltı dahil 520 lira.
Tel: 0224 554 43 00
Green House Hotel
1854 yılında yapılan Yahşi Bey Konağı’nda hizmet veren otel çiçek isimleri taşıyan zarif tasarımlı odalarıyla konuklarını ağırlıyor. Yüksek ahşap tavanlı konakta dört oda denize, dört oda bahçeye bakıyor ve tüm odalar her kattaki hayat denilen hole açılıyor. Zengin de bir kahvaltı sunuluyor. Dışarıdaki 100 yıllık ağacın gölgesinde oturmanın keyfi de ayrı. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli 400 lira. Kahvaltı dahil.
Tel: 0224 544 87 00
Trilyalı Butik Otel
Trilyalı Otel, Trilye sahilinde deniz manzaralı bir Osmanlı yalısı. Dekorasyonunda Osmanlı yalı tarzı modern çizgilerle harmanlanmış. 24 oda ile hizmet veren otel odaları televizyon, minibar, emanet kasası ile donatılmış. Resepsiyonu 24 saat açık var. Standart çift kişilik odada hafta sonu iki kişi iki gece konaklama bedeli 640 lira.
Tel: 0224 563 22 23
Ne yenir?
Tirilye Balık Restaurant
Eski bir Rum köyü olan Tirilye’nin en güzel karides güvecini burada yiyebilirsiniz. 25 çeşit meze ile 100 kişiyi ağırlayan restoran Mudanya’ya 15 dakika uzaklıkta. Karidesli mantıyı denemelisiniz. Karides güveç 25 lira, salatalar 10 lira, helva 10 lira.
Tel: 0224 563 25 33
Kıyı Balık
Deniz manzarası eşliğinde canlı müzikle eğlenmek ve balık yemek için yerel halkın tercih ettiği popüler mekanlardan biri Kıyı Balık. Üç katlı mekan, ikisi kapalı biri açık terası ile aynı anda 180 kişiyi ağırlayabiliyor. Menüde mevsim balıkları ile birlikte standart bir şarap listesi bulabiliyorsunuz. Kişi başı ortalama 100 lira.
Tel: 0224 544 84 54
Denizatı Restaurant
Restoranın alt katı alakart olarak hizmet veriyor, üst katı ise özel günler için ayrılmış. Mudanya’ya gelip de manzaraya karşı balık keyfi yapmadan İstanbul’a dönmek olmaz diyenler için burada her ikisi de var. Yıldız Tepe’nin körfez manzarasına karşı afiyetle balığınızı yiyebilirsiniz. Balık fiyatları mevsime göre değişiyor. Ortalama kişi başı 60 lira hesap ödüyorsunuz.
Tel: 0224 544 51 51
Çamlı Kahve
Canan Tan’ın Yüreğim Seni Çok Sevdi kitabında yer alınca yoğun ilgi gören Çamlı Kahve denize manzarası, serpme kahvaltısı ve günbatımı seyredilirken içilen tavşan kanı çayı ile keyifli sohbetlerin adresi. 25 liraya satılan serpme kahvaltısını mutlaka deneyin.
Tel: 0224 563 26 25