Yaklaşık iki kilometrelik Burgazada’yı yürüyerek yada bisikletle bir saatte turlayabilirsiniz. Yaz aylarında Burgazada’yı en cazip kılan şey sessiz sokaklarında dolaşmak, köşkleri fotoğraflamak, İstanbul’u doyasıyla seyretmek ve denize girebilmek.
İstanbul Life Dergisi Ağustos sayısında yayınlanmıştır. Telif hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir.
Nasıl gidilir?
İstanbul’dan Heybeliada’ya Eminönü, Bostancı ve Kadıköy’den kalkan motorlar ve şehir hatları vapurlarıyla ulaşabilirsiniz. İDO seferi de var.
Ne yapılır?
Burgazada’nın eski adı Panormos imiş yani güvenli liman. Bir dönem Antigone adıyla da anılan ada hep sessiz, sakin ve dingin olmayı başarmış. Temiz hava, otomobilsiz sokaklar, güzel bir ışık, çiçeklerle bezeli yollar, meyvesi dalında ağaçlar ve güzel bir deniz için buraya gelinir. Adanın tepeleri Kızılçam ormanlarıyla kaplı. Az sayıda nüfusa sahip adada Yahudi ve Ermeniler çoğunlukta…
Adadaki turunuza Büyükada’yı andıran evleri ile ahşap köşkleri, sokakları fotoğraflayarak başlayabilirsiniz. Türk edebiyatının en iyi öykücülerinden Sait Faik’in yaşadığı ev burada. Adaya gelir gelmez zaten büyük ustanın heykeli ile karşılaşıyoruz. O yüzden adada yapılacak ilk iş onun evine uğramak olabilir. Sait Faik’in en sevdiği yerlerden biri Kalpazankaya. Yemyeşil ağaçların altındaki Kalpazankaya Lokantası hem yemekleri hem de plajı ile revaçta. Kalpazankaya Lokantası şemsiye, şezlong, duş gibi her türlü plaj hizmetini belli bir bedel karşılığında sunuluyor ve buranın tek tesisi. Adanın diğer plajları Altı Numara Plajı ve Çamakya Plajı da denize girebileceğiniz yerler arasında.
Aya Yani Kilisesi 1860’ların sonuna yapılmış. Farklı tarihlerde onarım geçirmiş ve 1896 yılında son halini almış. Bu kilisenin altında bir de zindan var. Hristos Manastırı, Avusturya Manastırı, Avusturya Saint Georges Hastanesi Burgazada’nın en fazla ziyaretçi toplayan yapıları. Ayrıca Ayios Loanis isimli meşhur ayazmasının tarihi dokusunu ve esrarengiz mimarisi görülmeye değer. Güzel bir manzara için Bayrak Tepe’ye çıkabilir ya da Sait Faik’in en sevdiği yerlerden biri olan Kalpazankaya’da gün batımını seyredebilirsiniz.
Nerede kalınır?
Mehtap 45 Otel
Mehtap 45 Otel mütevazı odalarıyla hizmet veren bir yer. Denize sadece iki dakikalık yürüme mesafesinde. Otelde adanın tüm manzarası ayaklar altında. Tesis, deniz manzaralı bir terasa ve çiçeklerle dolu bir bahçeye sahip. Tüm odalarda klima ve TV var.
Mehtap Sok. No:45 Burgazada
Tel: 0216 381 26 60
Villa Andrea Hotel
Burgazada’da yer alan ve limana 500 metre uzaklıktaki Villa Andrea Hotel’de bir bahçe ve teras mevcut. TV, minibar, oturma alanı ve balkon her odada var. Odanızdan deniz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Villa Andrea Hotel’de kiralık bisikletlerle adayı dolaşabilirsiniz. Çamaşırhane hizmeti de bulunuyor. Ücretsiz Wi-Fi erişimi sunan tesisin resepsiyonu günün 24 saati açık.
Yeni Kuyu Sok. No:3 Burgazada
Tel: 0216 381 23 25
Ne yenir?
Kalpazankaya Restaurant
Adanın biraz dışında kalan Kalpazankaya Restaurant tandır kebabı ile ünlü ancak tandır sadece Çarşamba, cumartesi ve Pazar günleri var. Diğer günler ise diğer et yemeklerini, balıkları ve mezeleri tadabilirsiniz.
Tel: 0216 381 11 11
Fincan Cafe
Barbayani’nin yanındaki bu cafe-lokanta mezeleriyle, midyeleriyle nam salmış. Ermeni ve Rum usulü mezeleri eski tadıyla bulabilirsiniz. Midye pilaki, tarama, otlu peynir, paçanga ve peynir kroketi denemelisiniz. Kızartmalar da nefis. Bu sene menüye balıklar da eklenmiş.
Tel: 0216 381 13 50
Antigoni Balık Restaurant
Yalı Caddesi’nde yer alan Antigoni Balık Restaurant mevsim balıklarında da, mezelerde de iddialı. Otlu levrek sarma, levrek marin, soya soslu uskumru enfes! Restoranda müziğe de çok önem veriliyor, canlı performanslar adanın eğlencesi. Balık fiyatları mevsime göre değişiklik gösteriyor.
Tel: 0216 381 28 47