Bir zamanlar adı Prinkipo yani Prens Adası. Bu adanın o kadar mağrur bir duruşu var ki herkesi kıskandırır! Burada bir eviniz olsun istersiniz, hatta ‘çiçeğiyle, böceğiyle adanın tümü benim olsun’ dedirtir insana…
İstanbul Life Dergisi Ağustos sayısında yayınlanmıştır. Telif hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir.
Nasıl gidilir?
Şehir hatları vapurları Prens adalarının hepsine uğradıktan sonra en son Büyükada’ya geliyor ve yolculuk 1 saat 30 dakika sürüyor. Deniz taksisiyle, İDO ve motor seferleriyle de Büyükada’ya ulaşmanız mümkün. Eminönü, Kadıköy ve Beşiktaş’tan kalkan şehir hatları, Kabataş ve Bostancı’dan kalan motorlar ve Beşiktaş’tan IDO ile adaya ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda Yeşilköy ve Kartal’dan da motor seferleri var. Eminönü Kadıköy vapuru tüm adalara uğrarken, Bostancı ve Beşiktaş’tan ise Heybeli-Büyükada seferi var. Bostancı’dan ada 25 dakika sürüyor.
Ne yapılır?
Büyükada heyecanı daha vapurda başlıyor, ilk kez gidecekler Eminönü’nden itibaren bir buçuk saat süren yolculuk boyu hem İstanbul’u hem Prens adalarını geçerken manzarayı izleyip martılara simit atma ritüelini gerçekleştirebilirler. Hafta sonları ada oldukça kalabalık ve dönüşte yer bulmak sıkıntılı olabiliyor. Büyükada, devletin önde gelenlerinin Cumhuriyet döneminde inşa ettirdiği köşklerle, özenli ve zevkli yapılarla özgün bir mimariye sahip. Kuzey-Güney doğrultusuna yer alan Dil Burnu’nun iki yanındaki Yörük Ali ve Nizam Plajları, Luna Park, Aşıklar, Viranbağ kır gazinoları, korulukları, biri iskeleden başlayıp adanın tüm çevresini dolaşan büyük tur adayı cazibe merkezi haline getiriyor getirmesine ama adaya ayak basar basmaz yapılacak ilk şey iskelenin yanındaki çay bahçelerinde demli bir çay içmek ya da okkalı bir Türk kahvesini yudumlamak oluyor. Bazıları içinse bu ritüel hemen dondurmacıya koşmak elbette. Çay bahçesinde soluklananlar fayton durağına yürüyüp küçük mü yoksa büyük tura mı katılacaklarına karar veriyorlar. Yalnız tur için epey sıra beklemeniz gerekebiliyor.
Bisiklet sevenler bisiklet kiralamayı tercih ediyor, doğa ve yürüyüş meraklıları ise yangın kulesine, Rum yetimhanesine çıkıyor ve burayı fotoğraflamakla yetiniyor çünkü yetimhane ziyarete açık değil. Yine de yürüyüş sevenler için burası bir nişan gibi… Bakir yürüyüş yollarında yabani tavşanlara rastlamanız da mümkün. Adanın her köşesi başka bir manzara sunuyor. İstanbul silueti kadar adanın sarmaşıklarla örülü evleri de görülmeye değer. Con Paşa Köşkü, Hacapulos Köşkü, Agopyan Köşkü, Aya Yorgi Manastırı ya da Aya Nikola Hangarı yakınındaki Adalar Müzesi ziyaret edebileceğiniz yerlerden sadece birkaçı. İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi, adaların oluşumundan bugüne gelen hikayesini yüzlerce obje, 20 bin belge, 6 bin fotoğraf, yüzlerce belgeleme çekimi, film ve sözlü tarih kayıtlarından oluşan kuruluş koleksiyonu ila anlatıyor ve görülmeye değer bir yer. Meydandaki saat kulesinin sağ tarafından yukarı doğru çıktığınızda Anadolu Kulübü’nün güzel binasını görüyorsunuz, bu kulüp sadece üyelerine açık olmasına rağmen, rica ettiğinizde kulübü gezebilir ve buranın yaşam tarzına bir göz atabilirsiniz.
Aya Yorgi’de Yücetepe Kır Lokantası’nda sucuk-ekmek yemek adada mutlaka yapılması gerekenler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Tabii yokuşu çıkmayı göze alırsanız. Büyükada da denize giriliyor. Naki Bey Plajı, Aya Nikola Halk Plajı, Prenses Koyu Plajı, Yörükali Plajı, Kumsal Aile Plajı, Eskibağ Plajı, Halik Koyu Plajı ve Nizam Plajı denize girebileceğiniz yerler. Bir günü burada tamamladıktan sonra, Büyükada iskelesinin çevresindeki balık restoranlarında keyifli bir akşam geçirebilir, bulabilirseniz dil balığının, sardalyanın, bulamazsanız da o an menüdeki en taze balıkların tadına bakabilirsiniz.
Nerede kalınır?
Splendid Palace Otel
Gümüşi kubbeleri, kırmızı panjurları ve göz alıcı bahçesiyle Splendid Palace Otel romantik bir ortam. İstanbul manzaralı otel, 1908’de Sakızlı Mareşal Kazım Paşa tarafından Fransa’daki benzerlerinden örnek alınarak yaptırılmış ve hala Kazım Paşa ailesinin devamı olan Hamamcıoğlu ailesinin himayesinde hizmet veriyor.
23 Nisan Cad. No. 53 Büyükada
Tel: 0216 382 69 50
Ada Palas Hotel
Ada Palas, klasik dekorasyonu ve ferah bahçesi ile keyifli bir mekan. Vapur iskelesine 200 metre mesafede. Otelin geleneksel Türk kahvaltısı meşhur. Bahçede tüm gün çay ve kahve servisi var, barbekü de yapabilirsiniz. Romantik çiftler için ideal.
Maden Mah., Çiçekli Yalı Sok. No:24 Büyükada
Tel: 0216 382 14 44
Ayanikola Büyükada
Ayanikola Butik Otel harika bir kaçış mekanı. Turkuaz balayı odası, İnci balayı odası, Mercan odası… Hepsi farklı renklerde dönenmiş. Otelin en büyük özelliği çevresinde yapılaşma olmadığı için burada konakladığınızda deniz ve orman ile baş başa kalabilmeniz. Oda fiyatlarına sabah kahvaltısı da dahil.
Aya Nikola Mevkii Yılmaz Türk Cad. No.154 Maden Büyükada
Tel: 0216 382 41 43
Marine House Boutique Hotel
Bir aile işletmesi olan otelde 30 oda var. Tekne iskelelerine 100 metre uzaklıkta. Güneşlenme terası panoramik manzaralı. Otelin butik odalarında balkon var ve modern mobilyalarla döşenmiş. Tüm odalar ücretsiz Wi-Fi, LCD TV ve minibar ile donatılmış. Sabahları hamur işleri ve taze meyve suları içeren bir kahvaltı servis ediliyor. Bahçesinde barbekü yapılabiliyor.
Recep Koç Cad. No. 8/E Büyükada
Tel: 0216 382 29 29
Ascot Hotel Büyükada
Büyükada’nın merkezinde yer alan Ascot Hotel’de tüm odalar klasik tarzda ama modern bir çizgide döşenmiş. Özellikle manzaralı odalar oldukça dinlendirici. Giriş katında yer alan Jack’s’te İtalyan ve Türk mutfağını deneyebilirsiniz. Bu mevsimde havuza giremeseniz bile saunasında rahatlayabilir, bahçesinde kitap okuyabilir, ücretsiz Wi-Fi ile internette gezinti yapabilirsiniz.
Maden Mah. Çınar Cad. No:6 Büyükada
Tel: 0216 382 28 88
Ne yenir?
Yücetepe Kır Lokantası
Aya Yorgi tepesindeki Yücetepe Kır Lokantası Büyükada’nın en popüler adresi. Hemen yanındaki kiliseyi ziyaret ettikten sonra muhteşem bir manzarada yemek yiyebilirsiniz. Kızartmalar, sucuk, köfte ve zeytinyağlılar denemeye değer.
Tel: 0216 382 13 33
Tarihi Prinkipo Dondurmacısı
Adaya gelenlerin uğradıkları ilk adres denebilir. İskelenin hemen yanında yer alan Prinkipo Dondurmacısı’nda her çeşit dondurma var. Dondurmanızı külahta veya waffle içine alabiliyorsunuz. Ayakta yemeniz de şart değil, sokağa atılmış masalarda oturabilirsiniz.
Tel: 0216 382 24 54
Milto Restaurant
Geçmişi 1935’e kadar uzanan Milto Restaurant adanın klasiklerinden biri… Nisan’da mercan, levrek, kılıç, kırlangıç balığını tatmalısınız. Ahtapot salatası, kalamar, yaprak sarma ve kabak tava da tadılmaya değer. Rakı-balık buranın en vazgeçilmez ritüeli.
Tel: 0216 382 53 12
Façyo
Façyo adanın en iyi ve en eski balık restoranlarından biri. Mevsimine göre menüdeki balıklar da mezeler de değişiyor. Balık çeşitleri çok zengin ve günlük olarak çıkan balıklar servis ediliyor. Tatlı menüsü de bir balık restoranından beklenmeyecek performansta. Fasulye pilaki, çiroz, kroket, patlıcan salatası, haydari aklınızda olsun.
Tel: 0216 382 60 63
By Şükrü
By Şükrü balıklarıyla olduğu kadar mezeleriyle de ünlü. Mezelerden lakerda, fesleğenli levrek, levrek lokma, balık pastırması çok rağbet görüyor. Hafta sonu gecelerine fasıl ve eğlence eşlik ediyor. Rum tavernası ve Sirtaki programları da kaçmaz.
Tel: 0216 382 12 45