Bir zamanlar adı Prinkipo imiş yani Prens Adası. Bu adanın o kadar mağrur bir duruşu var ki herkesi kıskandırır! Burada bir eviniz olsun istersiniz, hatta ‘çiçeğiyle, böceğiyle adanın tümü benim olsun’ dedirtir insana…
İstanbul Life’ın Adalar kitabında yayınlanmıştır. Telif hakları DBR’ye aittir.
Büyükada, devletin önde gelenlerinin Cumhuriyet döneminde inşa ettirdiği köşklerle, özenli ve zevkli yapılarla bambaşka bir görünüm sergiliyor. Kuzey-Güney doğrultusuna yer alan Dil Burnu’nun iki yanındaki Yörük Ali ve Nizam Plajları, Luna Park, Aşıklar, Viranbağ kır gazinoları, korulukları, biri iskeleden başlayıp adanın tüm çevresini dolaşan büyük tur adayı gezginler için cazibe merkezi haline getirmiş.
Adaya ayak basar basmaz önce çay, kahve, dondurma keyfi yapılıyor. Uzun yürüyüşler, plaj keyfi, fayton gezileri, piknik ve uzun akşam yemekleri adada zaman geçirmek için yapılacaklar listesinde ilk sıralarda yer alıyor.
* Adanın her köşesi başka bir manzara sunuyor. İstanbul silueti kadar adanın sarmaşıklarla örülü evleri de muhteşem görüntüler sunuyor.
* Adaya gelir gelmez yapılacak ilk iş belki de çay bahçesinde oturup tavşan kanı bir çay veya Türk kahvesi içmek.
* Fayton turu! Küçük mü büyük mü? O size kalmış.
* Doğa ve yürüyüş meraklıları yangın kulesine, Rum yetimhanesine çıkıyor, bakir yürüyüş yollarında yabani tavşanları fotoğraflıyor.
* Con Paşa Köşkü, Hacapulos Köşkü, Agopyan Köşkü, Aya Yorgi Manastırı ya da Alexandre Vallaury imzalı Rum Yetimhanesi, Aya Nikola Hangarı yakınındaki Adalar Müzesi burada ziyaret edilebilecek yerlerden sadece birkaçı.
* Aya Yorgi’ye gidip Yücetepe Kır Lokantası’nda sucuk yemeden dönmeyin.
* Gezinin sonunda iskelenin kenarında sıralanan balıkçılar nefis mezeleri ve balıklarıyla yorulanları ve geceye adada devam etmek isteyenleri ağılıyor.
Tarihi keşfetmek için…
Büyük İskender’in babası Makedonya kralı II. Filip’e ait altın sikkeleri ihtiva eden Büyükada Definesi, adanın tarihine ilişkin en eski bulgu. Define İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Büyükada Bizans döneminde sürgün yeri olarak kullanılmış. Adalar, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden bir ay önce alınmış. 1.Dünya Savaşı ve Cumhuriyet sonrasında Rum halkını kaybeden Büyükada eski canlılığını yitirdi. 1940’lı yıllarda ise Cumhuriyet önde gelenleri buraya sayfiye yeri niteliği kazandırdı.
Ne alınır?
Adada en çok çiçekli taçlar satılıyor. Keyifli bir okuma için iskeledeki kitapçıdan iki saatte okunabilecek bir macera kitabı satın alabilirsiniz. Adada birçok kapı süsleri, rüzgar çanları gibi hediyelik eşya ve özgün takı satan yer de var.
Nerede kalınır?
Ayanikola Büyükada
Ayanikola Butik Otel harika bir kaçış mekanı. Turkuaz balayı odası, İnci balayı odası, Mercan odası… Hepsi farklı renklerde dönenmiş. Otelin en büyük özelliği çevresinde yapılaşma olmadığı için burada konakladığınızda deniz ve orman ile baş başa kalabilmeniz. Oda fiyatlarına sabah kahvaltısı da dahil.
Aya Nikola Mevkii Yılmaz Türk Cad. No.154 Maden Büyükada
Tel: 0216 382 41 43
Marine House Boutique Hotel
Bir aile işletmesi olan otelde 30 oda var. Tekne iskelelerine 100 metre uzaklıkta. Güneşlenme terası panoramik manzaralı. Otelin butik odalarında balkon var ve modern mobilyalarla döşenmiş. Tüm odalar ücretsiz Wi-Fi, LCD TV ve minibar ile donatılmış. Sabahları hamur işleri ve taze meyve suları içeren bir kahvaltı servis ediliyor. Bahçesinde barbekü yapılabiliyor.
Recep Koç Cad. No. 8/E Büyükada
Tel: 0216 382 29 29
Yeni Köşk Orman Hotel
Marmara’ya tepeden bakan konumu, havuzlu bahçesi, klasik tasarıma sahip ahşap mobilyalı odaları ve yüksek tavanlarıyla dinlendirici bir mekan. Bazı odalarda oturma alanı, minibar ve doğa manzarası mevcut. Banyolarda tüm buklet malzemelerini bulabiliyorsunuz. Serpme kahvaltısı organik ürünlerden hazırlanıyor, hem tesiste hem de çevresindeki restoranlarda öğlen ve akşam yemek yiyebilirsiniz.
Nizam Mah. Türkoğlu Sok. No:5 Büyükada
Tel: 0216 382 3752
Splendid Palace Otel
Gümüşi kubbeleri, kırmızı panjurları ve göz alıcı bahçesiyle Splendid Palace Otel romantik bir ortam. İstanbul manzaralı otel, 1908’de Sakızlı Mareşal Kazım Paşa tarafından Fransa’daki benzerlerinden örnek alınarak yaptırılmış ve hala Kazım Paşa ailesinin devamı olan Hamamcıoğlu ailesinin himayesinde hizmet veriyor.
23 Nisan Cad. No:53 Büyükada
Tel: 0216 382 69 50
Ascot Hotel Büyükada
Büyükada’nın merkezinde yer alan Ascot Hotel’de tüm odalar klasik tarzda ama modern bir çizgide döşenmiş. Özellikle manzaralı odalar oldukça dinlendirici. Giriş katında yer alan Jack’s’te İtalyan ve Türk mutfağını deneyebilirsiniz. Bu mevsimde havuza giremeseniz bile saunasında rahatlayabilir, bahçesinde kitap okuyabilir, ücretsiz Wi-Fi ile internette gezinti yapabilirsiniz.
Maden Mah. Çınar Cad. No:6 Büyükada
Tel: 0216 382 28 88
Ada Palas Hotel
Ada Palas, klasik dekorasyonu ve ferah bahçesi ile keyifli bir mekan. Vapur iskelesine 200 metre mesafede. Otelin geleneksel Türk kahvaltısı meşhur. Bahçede tüm gün çay ve kahve servisi var, barbekü de yapabilirsiniz. Romantik çiftler için ideal.
Maden Mah., Çiçekli Yalı Sok. No:24 Büyükada
Tel: 0216 382 1 444
Ne yenir?
Yücetepe Kır Lokantası
Aya Yorgi tepesindeki Yücetepe Kır Lokantası Büyükada’nın en popüler adresi. Hemen yanındaki kiliseyi ziyaret ettikten sonra muhteşem bir manzarada yemek yiyebilirsiniz. Kızartmalar, sucuk, köfte ve zeytinyağlılar denemeye değer.
Tel: 0216 382 13 33
Tarihi Prinkipo Dondurmacısı
Adaya gelenlerin uğradıkları ilk adres denebilir. İskelenin hemen yanında yer alan Prinkipo Dondurmacısı’nda her çeşit dondurma var. Dondurmanızı külahta veya waffle içine alabiliyorsunuz. Ayakta yemeniz de şart değil, sokağa atılmış masalarda oturabilirsiniz.
Tel: 0216 382 24 54
Milto Restaurant
Geçmişi 1935’e kadar uzanan Milto Restaurant adanın klasiklerinden biri… Nisan’da mercan, levrek, kılıç, kırlangıç balığını tatmalısınız. Ahtapot salatası, kalamar, yaprak sarma ve kabak tava da tadılmaya değer. Rakı-balık buranın en vazgeçilmez ritüeli.
Tel: 0216 382 53 12
Façyo
Façyo adanın en iyi ve en eski balık restoranlarından biri. Mevsimine göre menüdeki balıklar da mezeler de değişiyor. Balık çeşitleri çok zengin ve günlük olarak çıkan balıklar servis ediliyor. Tatlı menüsü de bir balık restoranından beklenmeyecek performansta. Fasulye pilaki, çiroz, kroket, patlıcan salatası, haydari aklınızda olsun.
Tel: 0216 382 60 63
By Şükrü
By Şükrü balıklarıyla olduğu kadar mezeleriyle de ünlü. Mezelerden lakerda, fesleğenli levrek, levrek lokma, balık pastırması çok rağbet görüyor. Hafta sonu gecelerine fasıl ve eğlence eşlik ediyor. Rum tavernası ve Sirtaki programları da kaçmaz.
Tel: 0216 382 12 45
Ali Baba Restaurant
Sahilde konumlanan restoranlardan biri olan Ali Baba Restaurant’ta mevsim balıklarıyla birlikte kalamar, karides tava, midye, deniz börülcesi, peynirli biber dolma deneyebilirsiniz.
Tel: 0216 382 27 33
Kapri Restaurant
Kapri Restaurant balık çorbası, balık köftesi, kalamar ızgaralarıyla öne çıkıyor. Menüsü hayli zengin; et de var, pizza veya zeytinyağlı da… Buraya Pazar günleri Brunch için yada geceleri canlı müzik dinlemek için de gelebilirsiniz.
Tel: 0216 382 21 68
Akasya
Romantik bir ortamda akşam yemeği yemek için hoş seçeneklerden biri. Makarnaları, pizzaları ve salataları beğeniliyor. Yemekten sonra kokteyllerini de denemelisiniz. Sakin bir ortamda sohbetinizi bölmeyecek bir fon müziği çalıyor. Gözlerden uzak olmayı seçenler için ideal.
TEL: 0216 382 1050
Choco White
Polis karakolunun karşısında, Çınar Caddesi ile Lalahatun’un kesiştiği noktada kuyruğa denk gelirseniz şaşırmayın. Burası Choco White tatlı dükkanı. Profiterol ve ekleri meşhur. Kakao yerine yüzde 70 Belçika çikolatası kullanıyorlar ve tabii keçi sütünden dondurma toplarıyla servis ediyorlar. Tatlı sevmiyorsanız Türk kahvesi de içebilirsiniz.
TEL: 0 533 716 61 70
Üçler Taşfırın
Burayı brunch, öğle ya da akşam yemeği için de tercih edebilirsiniz. Deniz ürünleriyle arası iyi olmayanlar için tatmin edici adreslerden birisi. İskender, lahmacun ve pide seçenekleri var. Fiyatlar da makul.
Tel: 0216 382 15 05
Lunapark Restaurant
Aya Yorgi’ye çıkmadan önceki son durak. Yukarı tırmanmayı gözü yemeyenler burada biralarını içebilir. Oldukça büyük bir yer, girişinde hediyelik eşya satılıyor. Her zaman kalabalık olan bu restoranın yemekleri vasat ama fiyatlar makul.
TEL: 0216 382 72 37
Nasıl gidilir?
Eminönü, Kabataş, Bostancı, Avcılar, Kartal dahil olmak üzere 23 iskeleden kalkan deniz taksisiyle, İDO, Turyol, Mavi Marmara gibi vapur hatlarıyla adaya gidebilirsiniz. Şehir hatları vapurları tüm Prens adalarına uğrayarak en son Büyükadaya gelir. Yolculuk 1.5 saat sürüyor.