editore_kitap_nasil

Bir editöre iş yaşamı boyunca yüzlerce kitap dosyası gönderilir. Eğer editörlerden yanıt alamıyorsanız belki de onlara doğru şekilde ulaşamıyorsunuzdur. Bir editöre kitap dosyası gönderirken nelere dikkat etmelisiniz?

Kitabınızı bir yayınevine göndermeden önce bir editörle çalışmak istiyorsanız hem sizin hem de çalışmak istediğiniz editörün hayatını kolaylaştıracak, e-posta trafiğini azaltacak bazı önerilerim var size…

1- Yazar önemlidir:

Kitaptan önce yazar değerlendirilir; çünkü yazar kitabından bağımsız değildir. Bu yüzden bir editöre kitabınızı gönderdiğiniz e-postada bir paragraf da olsa kendinizden bahsedin. Adınız, soyadınız, unvanınız, eğitim durumunuz, yaşınız ve cinsiyetinizi yazın.

Yaş ve cinsiyet ne alaka diyebilirsiniz! Benim adım erkek ismi, bu yüzden bey diye hitap eden çok. Cinsiyetsiz isim çok olduğu için aynı hataya bazen ben de düşüyorum. Cinsiyeti belirtmeniz bu tür kazaları engellemek için…

Yaşa gelince… 20 yaşında birinden beklenecek içerikle, 60 yaşındaki birinden beklenecek içerik farklıdır. Bu yüzden yaş önemli bir faktör.

2- Yazma ile ilişkinizi ve amacınızı yazın:

Ne tür bir kitap yazmak istiyorsunuz? Kurgu mu (roman, hikaye, şiir, deneme) kurgu dışı mı (biyografi, kişisel gelişim veya iş kitabı)? Daha önce basılan kitabınız var mı? Yazmakla ilgili bir eğitim aldınız mı ve en önemlisi neden kitap yazmak istiyorsunuz? Amacınız ne?

3- İçerikle ilgili bilgi verin:

Kitabınız kaç sayfa veya kaç kelimeden oluşuyor? Kurgu ise yarım sayfalık ya da bir sayfalık bir özet ekleyin. Kurgu dışı ise yaklaşımınızı, kitapta ne yapmaya çalıştığınızı 2–3 paragrafta anlatın.

4- Editörden ne beklediğinizi açık bir dille ifade edin:

Editörlük bir dosyanın kitaba dönüşmesini sağlamayı iş edinir. Bu yüzden editörden nasıl bir hizmet beklediğinizi yazmalısınız. Piyasa hakkında bilgi edinmek mi istiyorsunuz, metni geliştirmesini mi bekliyorsunuz, sadece kitap editörlüğü mü talep ediyorsunuz yoksa başka bir beklentiniz mi var?

Bu dört başlığa e-postanızda yer verdiğinizde editörle iletişiminiz çok sağlıklı başlayacak ve beş – altı mailleşmenin önüne geçecektir. Fikir vermesi açısından buraya örnek bir metin de koyalım.

Merhaba Mürsel Hanım,

Ben 34 yaşında Boğaziçi Ü. Bilgisayar Mühendisliğini bitirmiş ve IK üzerine master yapmış bir iş kadınıyım. 10 yıldır kendi şirketimde, kendi ürettiğim yazılımla önemli pozisyonlara yöneticileri yerleştiriyorum. Bu konuda geliştirdiğim bir yöntem var ve bu yöntemi anlatan bir kitap hazırlamak istiyorum.

Yazar olmakla ilgili bir niyetim yok, sadece yazacağım kitabın birçok şirketin IK’sına büyük katkı sağlayacağını ve zaman maliyetlerini azaltacağını düşünüyorum. Kitabın ana başlıklarını çıkarttım; ancak zamansızlıktan içeriği oluşturmada sıkıntı çekiyorum. Daha önce böyle bir çalışma yapmamıştım, herhangi bir eğitim de almadım yazmakla ilgili. Acaba içeriği birlikte toparlayabilir miyiz? Şu anda kitap 40 sayfa ve toplamda 80 sayfalık bir içeriğin ortaya çıkacağını öngörüyorum.

Sizden beklentim içeriği geliştirmeniz, yayınevleri ile ilgili beni yönlendirmeniz ve bana ilk kitabımda yol göstermeniz. Fiyatlarınızla ilgili de bilgi verirseniz sevinirim.

Kitabın ana başlıklarını, yaklaşımımı ve şimdiye kadar oluşturduğum halini ekteki dosyada bulabilirsiniz.

Saygılarımla,

Daha detaylı bilgi için benimle iletişime geçebilirsiniz;
info@murselcavus.com

Bir cevap yazın

Kasaba.works Digital Agency