Spor sadece daha güzel ve sağlıklı bir vücuda sahip olmamıza değil aynı zamanda kötü alışkanlıklardan uzaklaşmamıza, zamanımızı yönetmemize ve daha nitelikli ilişkiler kurmamıza da yardımcı oluyor. Sporla hayatı değişenlerin hikayelerinden ilham almaya ne dersiniz?
Yeşilay Dergisi’nde yayınlanmıştır. Telif hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir.
Onlar buz hokeyi şampiyonu ve ilham verici bir hikayeleri var. İstanbul Zeytinburnu Belediyesi 2010 yılında sokaktaki gençlere yönelik bir sosyal proje başlattı. Buz pateni eğitimleri veriyorlardı. Sonra bu eğitimlere gelen gençlerden Buz Hokeyi takımı oluşturdular. Bu takım buz hokeyi süper ligine çıktığı 2014-2015 sezonundan beri üst üste dört sene şampiyon oldu. 2016 yılında Avrupa buz hokeyi şampiyonlar liginde Avrupa grup şampiyonu olarak Türkiye buz hokeyi tarihinde bir ilke imza attılar.
Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı ve Zeytinburnu Belediyesi Spor Kulübü Başkanı Halit Albayrak onların öyküsünü şöyle anlatıyor bize, ‘’Günümüzde telafisi olmayan şeylerin başında zaman geliyor. Faydalı işler için zaman ayırmak, ayrılan bu zamanı kaliteli değerlendirmek, kalan zamanı ise bu doğrultuda şekillendirmek.
Zamanının büyük bölümünü zararlı alışkanlıklarla geçiren gençlerimizle yola çıktık. Buz hokeyini hayatının hiçbir döneminde duymamış bu gençlerimiz için buz hokeyinin sihirli bir değnek olduğunu düşündürdük.
Bu gençlerimiz önce buz hokeyi antrenmanları için belirli saatler ayırmaya başladı. Daha sonra antrenmanların sayısı arttı ve gençlerimizin zaman kavramı şekillenmeye başladı. Buz pistinde acemi patenleriyle ayakta durmaya çalışan gençler zamanlarını buz hokeyine ayırdıkça Türkiye Buz Hokeyi liglerinde mücadele eden bir takımın parçası haline geldiler. Bu takım için zararlı alışkanlıkların yerini sağlıklı beslenme, düzenli uyku, antrenman disiplini gibi kavramlar aldı.
‘Madde bağımlılığı’ kavramına bakış açısı değiştiğinde neler olduğunu hep birlikte gördük. Zararlı kimyasallara değil; formasına, patenine, buz hokeyi sopasına, antrenman tesisine olan ‘bağımlılık’ beraberinde şampiyonluklar, Avrupa Kupaları’nda başarı serüvenleri getirdi. Şükürler olsun ki şimdi buz hokeyi tesisini evi, takım arkadaşlarını ailesi gibi gören bu pırıl pırıl gençlerle yepyeni başarıları hedefliyoruz.’’
Sporla tanışanların hayatı değişti
1989 yılında dünyaya gelen Avatar lakaplı sporcu Çağan Atakan Arslan’ı Kickboks maçlarından ya da ülkemizi uluslararası alanlarda temsil eden Muay Thai milli takımından hatırlıyor olabilirsiniz. 2011 yılında IFMA Muay Thai dünya şampiyonu olan Arslan, “Pek çok bağımlı insanın spor sayesinde bu kötü alışkanlıklarından nasıl kurtulduğuna defalarca şahitlik ettim. Üstelik sadece teorik olarak değil, pratiğe geçmiş gerçek tecrübelerime dayanarak konuştuğumu bilmenizi isterim. Sporun insan hayatındaki önemi saymakla bitmez, spor da yemek yemek, uyumak gibi vücudu ve ruhu dengeleyen bir ihtiyaç bana göre… Bağımlılıkta en önemli etkenlerden birisi stres. Düzeni spor yapmak stresten sizi uzaklaştırıyor, salgılattığı hormonlarla stresle daha rahat başa çıkmanıza imkan tanıyor” diyor. Sporun bireylere hem enerji verdiğini hem de kötü alışkanlıklardan uzaklaştırdığını söylüyor, “Sporun kazandırdığı disiplinle daha düzenli beslenir, uyur ve yaşarsınız. Bu da daha sağlıklı bir birey olmanızı sağlar. Kısacası pek çok rahatsızlığın oluşmasını engellediği gibi bağımlılıklardan kurtulmanızda da payı büyüktür. Spor yapan bir çevrede onlarla paylaşacağınız kaliteli zamanlar sizi bağımlıklardan uzak tutar. Pek çok tedavi gören, yardım alan bağımlı kardeşlerimin sporla tanıştıktan sonra hayatlarının ne kadar değiştiğini çok iyi biliyorum. İçlerinden milli sporcular bile yetişti. Bir şekilde bazı sebeplerden dolayı bağımlılıklarımız olmuş olabilir, bunları terk etmenin bana göre en etkili yolu spordur. Spor yapmak sizin her zaman sağlıklı ve zinde kalmanızı sağlar.”
Sağlığını spora borçlu
Serbest dalışta Türkiye rekorunu elinde bulunduran Şahika Ercümen sağlığını spora borçlu.
“Doğuştan alerjik astım hastasıydım. Bırakın spor yapmayı, evden dışarı bile çıkamıyordum. Çocukluk dönemim zordu, spora başladıktan sonra hayatım değişti. İlaçlardan kurtulup sağlığıma kavuştum. Şahika Ercümen’in hayatı gittiği bir okul gezisiyle değişmiş, “Havuz dalışında herkesten uzağa gidince hocalar, bu sporu mutlaka yapmalısın dediler. Ailem başta karşı çıktı ama sonra onlar da ikna oldular.” Ercümen dalışa başladığında astım problemini aşmakla kalmadı, aynı zamanda birçok dünya rekoruna imza attı. Paletsiz 93 metreye paletli 100 metreye dalıyor. Buzun altında 110 metre giderek Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Su altında günde iki saat geçiriyor, 4-5 saat de yüzme, meditasyon ve nefes egzersizi yapıyor. Meditasyon nefes tutmasını ve odaklanmasını sağlıyor. “Rekor denemelerinde tek hakkınız var, rekora konsantre olmalısınız, meditasyonla bunu başardım” diyor. Ercümen hareketsizken nefesini altı dakika tutabiliyor. “Beni hiçbir şey yıldıramadı, su altında olmayı, su üstünde olmaktan daha çok seviyorum. Derinlerdeyken her an mutluyum. Her gün kendimle ilgili yeni şeyler keşfediyorum. Sınırlarımı zorlamak hoşuma gidiyor ve sporu herkese tavsiye ediyorum.”
Kendinizi kurtarmak istiyor musunuz?
Robert Lee Bobby Dixon, Basketbol Süper Ligi ve EuroLeague takımlarından Fenerbahçe forması giyen Amerikan profesyonel basketbolcu. Türk vatandaşlığı da olan Dixon, Ali Muhammed adını kullanıyor ve onun da çok ilham verici bir hikayesi var. Ali Muhammed büyürken içinde olmak istemediği pek çok olaya şahitlik etmiş, “Onlara müdahale edemesem nasıl bir hayat süreceğime karar vermek zorundaydım. Ben hep daha fazlası olmak istedim. Etrafımda yaşanan olumsuzlukları gördükçe de hep daha fazlası olmayı hedefledim” diyor. Amerikan futbolu oynamış fakat kendi deyimiyle “vahşi ve tehlikeli bir spordu” diye tanımladığı bu disiplinden basketbola kaymış. Lionheart Basketbol Okulları’nda eğitim almış. Basketbol için kısa olmasına rağmen yılmamış, “Dünyada herkesin aslan yürekli olabileceğini düşünüyorum. Bir nevi cesaret ve mücadele etme isteği dolayısıyla da Lionheart bir yaşam biçimi demek! Lionheart Basketbol Okulları bu felsefe üzerine kurulu ve bu okullar benim hayatımın özeti. Bu okulların amacı basketboldan daha fazla bir şey! Korkusuz olmalılar. Basketbol hayatın küçük bir parçası ama o çocukların bütün hayatını kapsayacak çok önemli bir adım.”
Ali Muhammed gençlerin alkol, sigara, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan korunmaları için onlara arkadaşlarını iyi seçmelerini öneriyor, “Gençken arkadaşlarınız size hata da yaptırabilir iyi şeyler de. Çevrenizde kötü şeyler yapan arkadaşlarınız varsa sizin de yapmanız an meselesi! Bu tip durumlardan kaçınabilir, bu tür kişilerle arkadaşlık yapmazsanız gerçekten avantajlı konuma geçeceksiniz. Pozitif bir şey görmüyorsanız uzak durun” diyor ve ekliyor, “Kendini kötü bir durumun ortasında bulan çocuklar böyle dönemlerde sevdiklerinden destek almalı ve onlarla çevrelenmeli. Önce kendiniz için bir karar vermeniz gerek! Kendinizi kurtarmak istiyor musunuz? Gerçekten kendiniz için iyi olanı görüp, ne yapacağınıza da karar verdiğiniz anda o ortamlardan uzaklaşacaksınız!”