heybeliada

Heybeliada yazın bir başka güzel. Bu bol oksijenli küçücük adada ağaçların serin gölgelerinde piknik yapmak, ada restoranlarında uzun sohbetlere dalmak, denize girmek ve fazla uzağa gitmeden güzel bir tatil geçirmek mümkün.

Heybeliada İstanbul’a çok yakın bir oksijen deposu. İstanbul Prens Adalarının en yeşili. Yeşille mavinin iç içe geçtiği, doğal dokusu çok az hasar görmüş, özellikle ağaçlık alanlarda keyifle vakit geçirilebilecek yerlerden biri… Trekking, bisiklete binmek, fotoğraf çekmek ve yüzmek yapılacak en güzel aktiviteler.
Ada Beach Club’ın bulunduğu Çam Limanı Koyu, doğal çam ormanlarıyla çevrili, hem burada hem de Alman Koyu’nda denizin keyfini sürebilirsiniz. Alman Koyu sarp olmasına rağmen güzel bir manzara ve temiz bir deniz vaad ediyor. Akvaryum Plajı ise oldukça popüler bir dinlenme alanı. Adayı faytonla da turlayabilirsiniz.
Heybeliada Değirmenburnu Piknik Alanı hem plajı hem de piknik bölgesi olduğu için çok revaçta. Eski dönemlerde bu bölge deniz hamamıymış, geri kalan bölgeler ise bostanlık! Şimdi ise mesire yeri olarak kullanılıyor.

Nereleri gezmeli?
* Adada yapacağınız en iyi aktivite Değirmen Burnu’nda yürüyüş yapmak. Refah Şehitleri Caddesi sizi eskiden Elen Ticaret Okulu olarak efsaneleşen üniversiteye yani bugünkü Denizcilik Lisesi kampüsüne götürecek. Buradan sonra orman içinden nefis bir yürüyüş parkuru sizi bekliyor. Heybeliada’nın simgesi sayılan ve bugün kapılarını kapatmış olan Heybeliada Sanatoryum binasını da burada görebilirsiniz.
* Aya Nikola (Ayios Nikolaos) Rum Kilisesi’ni görülmesi gerekenler listesinde ilk üçe girer.
* Yakın tarihe meraklıysanız burada sizi bir sürpriz bekliyor. 1924 yılında Heybeliada’ya gelmeye başlayan İsmet İnönü’nün evi burada ziyarete açık. Ev kadar fotoğraflar da çok ilginizi çekecek.
* Küçük ama sevimli Heybeliada çarşısını ihmal etmeyin.
* Refah Şehitleri Caddesi’nde bulunan ada konaklarının neredeyse hepsi fotoğraflık.
* Adanın güney kısmında yer alan Çam Limanı’ndaki koyu izleyerek haftanın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Tarihi keşfetmek için…
Eski adı Yunanca bakır anlamına gelen Halki olan Heybeliada adalardaki tek Bizans Kilisesi, Kamariotissa’yı barındırıyor. Bu kıyıda Aya Yorgi (Ayios Yeorgios) Manastırı, Çam Limanı’nın batı ucunda Tarik-i Dünya Manastırı var. İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth’in elçisi Edward Barton’ın mezar taşı da burada. 1940’larda yapılmış Beth Yaakov sinagogu ve Hidiv ailesinden Sait Halim’in kardeşi Abbas Halim Paşa’nın konağı halen ayakta. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın evi de görülebilir.

Ne alınır?
Heybeliada’nın, ada ponçiği meşhur. Sabah geldiğinizde tadına bakmalısınız. Adada bulunan pek çok mağazada ve minik sanat sokağında adaya özgü hediyelik eşyalar, takılar, seramikler, kıyafetler satılıyor.

Nerede eğlenilir?
Adada bir yanda Rum müziği bir yanda caz ezgileri duyabilirsiniz fakat genel konsept balık restoranlarında yenen uzun akşam yemekleri, onlara eşlik eden oynak müzikler ve gecenin ilerleyen saatlerinde dansa başlamak!

heybeliada-degirmenburnu-piknik-alani_0010

Nerede kalınır?
Merit Halki Palace Hotel
Heybeliada’nın en iyi otellerinden biri Merit Halki Palace Hotel. 1991 yılında şu anki haliyle kullanıma açılan otelde 36 normal, 9 süit oda var. TV ve çocuk odaları, Lobby Bar, pastane, iki adet toplantı ve seminer odası, lokanta ve yüzme havuzu bulunuyor. Temmuz ayında 7 gece iki kişi konaklama fiyatı 2560 lira.
Refah Şehitleri Cad., Heybeliada
Tel: 0216 351 00 25

Perili Köşk
Burası otelden ziyade ev gibi. Balkonlara açılan odaları deniz veya çam ormanı manzaralı. Bazı akşamlar otelin önündeki verandada caz performansları yapılıyor. Otel Değirmenburnu’na yakın olduğu için yürüyüş yapmayı sevenler için de avantajlı.
Ayyıldız Cad. No.103 Heybeliada
Tel: 0216 351 87 10

L’isola Guesthouse
Limana yürüyerek beş dakika uzaklıktaki bu konaklama mekanı sadece dört odasıyla hizmet veriyor. Balkonlu ya da özel teraslı klimalı odaları ücretsiz Wi-Fi erişimine sahip. Parlak ve sıcak renklerle dekore edilmiş odalarda zemin ahşap ve özel banyosu var. Burada konaklarken çam ormanlarında yürüyüş yapabilir ya da Marmara Denizi kıyısındaki plajda dinlenebilirsiniz. Kahvaltınızı da ağaçların gölgelediği açık terasta ya da odanızda yapabilirsiniz.
Refah Şehitleri Cad. Nevicat Sok. No:6 Heybeliada
Tel: 0216 351 98 04
Ne yenir?
Mavi Restaurant
Balık sevenlerin Heybeliada’daki ilk durağı burası. Restoranın sahibi Nigar Çelik, doğma büyüme buralı. Restoranda mezeler, zeytinyağlılar, ara sıcak olarak sunulan börekler ve balık çeşitlerinin hepsi de tadılmaya değer. Adadan toplanan radika, turpotu salataları, deniz börülcesini, patates salatası, körili midye salma, közlenmiş patlıcan buranın spesiyalleri.
Heybeliada Mah., Yalı Cad. No:29 Heybeliada
Tel: 0216 351 01 28

Ada Restaurant
Ayyıldız Caddesi üzerindeki Ada Restaurant rakı balık konsepti isteyenler için ideal. Limana yakın olması ve karşı kıyıyı gören manzarası da restoranı avantajlı kılıyor. Nezih, rahat ve temiz bir mekan. Mezeleri de gayet güzel.
Ayyıldız Cad. No:46 Heybeliada
Tel: 0216 351 94 38

Heyamola
Dekorasyonu ve atmosferiyle adadaki çoğu mekandan ayrılan Heyamola deniz ürünleri konusunda uzman. Fırında ahtapot ve maydanozlu köfte enfes! Balıklar mangalda pişiyor. Zeytin ve zeytinyağı ise Cunda’dan geliyor.
Yalı Cad. (Mavi Marmara Motor İskelesi karşısı) Heybeliada
Tel: 0216 351 11 11

Nasıl gidilir?
İstanbul’dan Heybeliada’ya Bostancı, Kadıköy ve Kabataş’tan kalkan motorlar ve vapurlarla ulaşabilirsiniz. Bostancı’dan yarım saatte Kabataş’tan da bir saat 10 dakikada adaya gelmeniz mümkün.

Bir yanıt yazın

Kasaba.works Digital Agency