Geliştirici Editör Mürsel Çavuş, Açık Radyo’da Funda Lena’nın sunduğu Kültür Sektörü programının konuğu oldu. Programda editörlük konuşuldu.
Funda Lena’nın her pazartesi akşamı saat 19.00’da yayınlanan Kültür Sektörü programının 7 Eylül 2020 akşamında konuğu, yazar ve geliştirici editör Mürsel Çavuş oldu. Programda kitap editörlüğü ve yayıncılık sektörü konuşuldu.
Editörlüğün genellikle sadece metni okuyup düzelten kişi olarak algılandığına dikkat çeken Çavuş, “Editörlük nedir? Editörün görev tanımı nedir diye soracak olursanız, editör; kitap dosyasını kitap haline getirene kadarki tüm süreçleri yöneten kişidir.
Yani yayınlanacak kitabı seçmek, yazarla sözleşme yapmak, tasarım süreçlerini takip etmek, ISBN ve bandrolün alınmasını sağlamak, yayınevi politikasına göre kitabı okumak, son okumasını yapmak, arka kapak yazısını ve basın bültenini yazmak, hatta tanıtım ve pazarlaması ile ilgili fikir beyan etmek gibi işleri üstlenir” dedi.
Editörlüğün meslek standartlarının oturmamasından kaynaklanan sorunlara değinen Lena, Türkiye’deki editörlük eğitimini sordu. Çavuş, yurt dışında yüksek lisans ve lisans düzeyinde bu eğitimin verildiğini ancak Türkiye’deki üniversitelerde henüz bu eğitimin başlamadığını söyledi.
Çavuş, “Mektepli ve alaylı olmak üzere iki tip eğitim var. Son zamanlarda editörlük kursları da arttı. Bu kurslar elbette işin teorisinin öğrenilmesi için önemli. Ancak üniversitelerde editörlük eğitimi verilmeli. Mesela bilgisayar mühendisliği, sosyoloji, psikoloji gibi dalları okurken isteyen editörlük dersi de alabilmeli.
Bu branşlardan mezun olan kişiler hem kendi mesleklerini yapabilir hem de nitelikli, ihtisas sahibi editörler olarak kitapların katma değerini arttırabilirler” dedi.
Çavuş, sosyal bilimlerde okuyanların ve dil bölümlerinden mezun olanların editörlük yapmaya daha yatkın olduğunu, ancak her branştan kişinin bu işi yapabileceğini belirtti.
EDİTÖRLÜK DİKEY DEĞİL YATAY KARİYER SAĞLIYOR
Funda Lena’nın, “Editör olmak isteyenler neleri bilmeli?” sorusuna Çavuş şöyle yanıt verdi, “Editörlük dikey değil yatay bir kariyer imkânı sunuyor ancak tabii öğrendiğiniz şeyler her geçen gün artıyor. Bu yüzden dinamik, hırsları olan kişilerden ziyade daha durağan, bilgi oburu insanların tercih etmesi gereken bir meslek. Bu işi ömür boyu aşkla yapabilecek kadar sevmek gerek. Meraklı ve titiz olmak, kuşku duymak, bilgiyi doğrulamak için kelimelerin peşinden koşmak ve araştırmacı olmak gerekiyor.”
Editörlük yapmaya hevesli bazı gençlerin 2-3 metinle uğraştıktan sonra ilgilerinin kaybolduğunu söyleyen Çavuş, sürdürülebilirliğin de önemli olduğunu söyledi.
Programda ayrıca okur odaklı ve yazar odaklı editörlük, bağımsız editörlük ve yayınevi editörlüğü arasındaki farklar konuşuldu.
Yazarların yayınevine gitmeden önce editörle neden çalışması gerektiği, yayıncılık sektöründeki editörlük istihdamı gibi konular da programda masaya yatırıldı.
BAĞIMSIZ EDİTÖRLER PLATFORMU
Programda Mürsel Çavuş’un editörler arasındaki iletişimi güçlendirmek, mesleki dayanışma sağlamak, meslek standartlarının oturtulmasına katkıda bulunmak, mesleki bilgi akışını desteklemek için başlattığı Bağımsız Editörler Platformu da değinildi.
MEDYASCOPE’A KONUK OLDU
Mürsel Çavuş editörlükle ilgili görüşlerini daha önce Medyasocpe TV’de Kezban Küçük’ün sunduğu Okuma Kültürleri programında da dile getirmişti. Editörlük Hakkında Her Şey (1) ve Editörlük Hakkında Her Şey (2) programlarına, linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
FUNDA LENA KİMDİR?
Funda Lena lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi, ekonomi bölümünde dereceyle ve iki ödülle tamamladı.
Lena, beş yıl süreyle müzik endüstrisinde yapımcı, şarkıcı, şarkı yazarı, besteci gibi görevler üstlendikten sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde doktora yaptı.
2013-2018 yılları arasında yine Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi’nde uzman araştırmacı olarak çalıştı. Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü’nde öğretim görevlisi oldu.
Halen Kresa Kültür Sanat Araştırmaları’nda uzman araştırmacı olarak çalışıyor. 2018 yılında Bebek ve çocuk kitapları üzerine yayın yapan Lena&Mama Yayıncılık’ı kurdu.
2020 yılında ise Kültür sanat profesyonelleri için iletişim ve işbirliği ağı olan Kültür Ağı’nı hayata geçirdi. Açık Radyo’da aynı zamanda “Kültür Sektörü” adlı radyo programını yapıyor. Daha detaylı bilgiye kişisel web sitesinden ulaşabilirsiniz.