og%cc%86uzhan-canim-dusuk

‘Paylaşmak güzeldir’ mottosuyla yola çıkan ve üniversite öğrencilerine yemek, kıyafet, tiyatro-konser-sinema bileti, kitap, dergi ve yurt dışı staj gibi ürün ve hizmetleri ücretsiz sunan Askıda Ne Var sosyal girişimi, bu yıl 500 bin üniversiteliye ulaşmayı hedefliyor.

Genç girişimci Oğuzhan Canım’ın tarafından 2012 yılında hayata geçirilen Askıda Ne Var sosyal girişimi, 2015 yılında üniversite öğrencilerine 32.120 tiyatro bileti,12.300 konser bileti, 1.200 sinema bileti, 980 kitap, 14.000 yemek ve 600 kıyafet dağıttı. Böylece 2015 yılında ücretsiz dağıtılan ürün ve hizmetlerin toplam değeri 1.8 milyon liraya ulaştı.

Genç girişimci Oğuzhan Canım, “2016 yılında ana sponsorumuz Ford oldu. Vestel, İyzico, UPS, GittiGidiyor, Monitise de sponsorlarımız arasında ve BiTaksi’den Zorlu Performans Sanatları’na kadar 145 marka bu girişimi destekliyor. Bu yıl hedefimiz dağıttığımız ürün ve hizmetlerimizin toplam değerini 4 milyon liraya çıkarmak. Bu sayede daha fazla dezavantajlı üniversite öğrencisinin kendisini geliştirmesine olanak tanımak ve sosyal fayda yaratmak” dedi.

Sistem nasıl çalışıyor?
Sistemin içerisinde askıya yemek bırakmak isteyen gönüllüler, askıdaki yemek ve diğer ürünlerden faydalanan üniversite öğrencileri ve askıya ürün veya hizmet bırakmak isteyen şirketler var. Gönüllüler Askıdanevar.com’a girerek ‘askıya bırak’ butonuna tıkladıktan sonra dilediği sayıda yemeğin ödemesini yaparak üniversite öğrencilerine yemek ısmarlayabiliyor. Üniversite öğrencileri sisteme üye olduktan sonra askıda bulunan ürün ve hizmetleri ücretsiz alabiliyor. Şirketler ise askıya ürün veya hizmet bırakmak istediklerinde site üzerinden iletişime geçerek bu sosyal girişime destek verebiliyor.

Ödülden ödüle koşuyor
Bu sosyal girişim o kadar sevildi ki 2013 Kasım ayında Bilgi Üniversitesi Genç Sosyal Girişimci Ödülü’nü, yine 2013 yılında Haliç Üniversitesi Yılın En İyi Sosyal Girişim Ödülü’nü, 2014 Haziran ayında TÜBİTAK’ın Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü kazandı. 2015 Mayıs ayında Ashoka ve SAP tarafından ‘Hızlan Fark Yarat’ programına seçildi ve aynı yıl Ashoka tarafından Berlin’deki ChangemakerXchange programına seçildi. 2015 Haziran ayında İstanbul Teknik Üniversitesi Yılın En Başarılı Girişimi ödülünü aldı. 2016 Şubat ayında ise Ashoka tarafından Fas’taki ChangemakerXchange programına seçildi. Ürün ve hizmetlerin dağıtımının yapıldığı Twitter hesabı @askidanevar her ay ise 14 milyon kişiye ulaşıyor.

https://www.askidanevar.com/
www.facebook.com/askidanevar
www.instagram.com/askidanevar
www.twitter.com/askidanevar

 

Kasaba.works Digital Agency