2020 için cin fikirleriniz var mı? Hayııır! Şimdi okuyacağınız listeden dilediğinizi kendi listenize ekleyebilirsiniz. Hatta sosyal medya üzerinden bu listeye girebilecek fikirlerinizi bana iletirseniz adınızla birlikte ekleyeceğim. Hem kendinize hem dünyamıza ‘güzellik’ yapalım mı?
1- Kitap okuyamayanlar için formülü açıklıyorum; kitap kulübü
Kurumunuzda halkla ilişkiler, kurumsal iletişim ya da insan kaynakları var mı? Yoksa müdürünüzle bir araya gelip neden bir kitap kulübü kurmuyorsunuz? Birlikte okumak, kitapları iş arkadaşlarınızla toplu satın alıp indirimlerden faydalanmak, işyerinde minik bir kitaplık oluşturmak, okuduklarınızı tartışıp kendi fikirlerinizi oluşturmak çok hoş olmaz mı? Arkadaş grubu, whatsapp grubu da olur. Yeter ki birbirimizi motive edelim. Medium’da bir de güzel yazı buldum.
2-Hiç vaktim yokçulara sesleniyorum: sesli kitap
“Okuyacak hiç vaktim yok, tüm programım dolu” diyenlere de çözüm önerim var. Sesli kitap. Bir uygulama indirin ve ütü yaparken, evi temizlerken, serviste giderken, yolda yürürken dinleyin. Bu konuda fikriniz yoksa tıklayın.
3-Deterjan devrimi
Benim gibi alerjiden çok çekenler beni anlar! Deterjanlardaki kimyasallar kıyafetlerimizden bize geçiyor ve bünyemizi olumsuz etkiliyor. TURMEPA Çevre Dostu Temizlik Ürünleri üretiyor. Bu ürünler yüksek oranda biyolojik çözünürlüklü. Bitkisel içerikli hammaddeler kullanılarak üretilmişler, hiçbir hayvansal katkılı hammadde içermiyorlar. Hem sizin sağlığınız korunuyor hem de denizlerin temizlenmesine katkı sunmuş oluyorsunuz. Bir taşla iki kuş yani (Şu deyimi de değiştirelim artık, kuş vurmak nedir?)
4-Ya diş macunu?
Doğal bitkisel diş macunu kullanırsanız içinde dikalsiyum fosfat, sodyum metafosfat, kalsiyum karbonat, silika, zirkonyum silika veya kalsiyum pirofosfat gibi aşındırıcılar var. Sodyum Loril sülfat (SLS) ve sodyum N-loril sarkosinat gibi kimyasal temizleyiciler de cabası. Sodyum karboksimetil selüloz gibi birleştiriciler de akıllara zarar. İnsan sağlığı için risk taşıdığı artık netlik kazanan florür gibi, triclosan gibi maddeleri saymadım bile…
Ben yeni bir diş macunu keşfettim, daha doğrusu diş hekimim Berna Ayar verdi. Olivera, akasya bitki özü, gülyağı, kakule, karanfil, kekik ve nar kabuğu gibi yenilebilir ürünlerden hazırlanıyor.
5-Kutular benden ırak olsun
Ambalajları ne kadar azaltsak o kadar iyi. Bunun için ne yapabiliriz? Benim ilk aklıma gelen eve gelir gelmez çöpe attığımız diş macunları kutuları oldu. Krem kutusu, parfüm kutusu da işlevsiz. Firmalara mail atıp artık kutu istemediğimizi söyler misiniz? 5 dakikanızı bile almaz bir mail atmak. Hadi, lütfen!
6-Pet su almayacağım
Her gün yüz binlerce pet şişe tüketiyoruz. Suyu içip çöpe atıyoruz. Bu gezegene yazık değil mi? Balıkların midesinden plastik poşetler çıkıyor. Ben bir matara aldım. Bundan sonra suyumu yanımda taşıyacağım. Pet şişeyi, karton bardağı mümkün olduğunca kullanmayacağım.
7-Eve su filtresi taktırmak
Musluktan akan suyun tadını beğenmiyorum diye beş litrelik şişe su alıyorum. Eh tabii, onlar da gezegene plastik maliyeti olarak dönüyor. Ofisimde su filtresi taktırmışlar, sürekli su siparişi vermek yok, suyu bir yerden başka bir yere taşımak yok. Su güneşin altında kalıp kötüleşti mi diye düşünmek yok. Filtre taktırmak için araştırdım, epey maliyetli çıktı. Önerisi olan bana dönebilir mi? Bir plastiği daha hayatımdan çıkarabileyim.
8-Poşetler, kaybolun!
Poşet kullanımını hayli azalttım. Artık bez çantalarımla alışverişe gidiyorum ama pazarlarda hala plastik poşet veriyorlar, onları da almıyorum. Poşetten vazgeçemeyenleriniz varsa geri dönüşümlü olanları tercih eder misiniz?
9- Herkesin suya erişim hakkı var.
Malmö’ye gittiğimde “herkesin suya erişim hakkı” için suyun restoranlarda ücretsiz verilmesi bende bir cin fikir yarattı. Osmanlı döneminde ne çok sokak çeşmemiz vardı. Avrupa’da insanın beline kadar gelen ve dokununca açılan minik çeşmeler hem kuşların, kedilerin, sokak hayvanlarının su içmesini sağlıyor hem de insanların. Sokağa koyduğumuz plastik kaplarla nereye kadar? 2020’de sokak çeşmelerimizi geri istiyorum.
10- Az et tüketeceğim
Fazla et tüketmek hem kendi bedenimize hem de gezegenimize yaptığımız en büyük kötülük. T. Colin Campbell’ın Çin Mucizesi kitabını ya da Stephen Emmott’un 10 Milyar kitabını okursanız bana hak vereceksiniz. 2020’de eti yarı yarıya azaltmaya karar verdim. Zaten kilo problemimizin olması gereğinden fazla yediğimizi gösteriyor. Daha fazlasına değil daha sağlıklı beslenmeye ihtiyacımız var. (Bu maddeyi Tunahan Kınacı’nın önerisiyle ekledim.)
11- Dijital detoks
İşim bilgisayar ve cep telefonuyla olduğundan ekran kullanım sürem yüksek. Çanakkale’ye yerleşen ve gözlük kullanan bir arkadaşım tarımla uğraşmaya başladıktan sonra gözlüğe veda ettiğini söyledi. Instagram’a süre sınırı koydum. 20 dakika sonra beni uyarıyor. Size de tavsiye ederim. Bol bol ufka bakıp yürümek de hedeflerim arasına girdi. (Bu maddeyi Tunahan Kınacı’nın önerisiyle ekledim.)
12- Toplu taşıma ve tabanvay candır
İngiltere Kraliçesi’nin otobüste seyahat ederken fotoğrafını çekmişler, “Medeni ülke herkesin arabaya bindiği değil herkesin otobüse bindiği yerdir” demişler. Bence tren, tramvay, hatta bisiklet ve şimdilerde scooter candır. Önümden jipiyle geçene değil ama scooter’ı ile geçene bakıyorum ben ☺
13- Yürü ya kulum
Dünya Sağlık Örgütü en az sekiz bin adım demiş. Adımlarımı cep telefonuyla kaydediyor, dolduramamışsam doldurana kadar yürüyorum. (Dışarısı soğuksa yaşasın apartman merdivenleri) 2020 hedefim her gün kullandığım uygulamadan bir altın madalya kapmak. Hedefim her gün 10 bin adım.
14- Hedeflere anlık takip
Her yıl bir tema belirliyorum. Mesela tiyatro yılımda 52 oyun izledim, gezi yılımda 12 ülke gezdim. Arkadaş grubumla yılbaşında hedefler belirler, yılsonunda ne kadarını gerçekleştirdik diye bakarız. Geçen senelerde listeye ara sıra bakıyorduk. 2019’da aylık, haftalık planlamayla gerçekleştirme oranımı yüzde 95’e çıkardım. 2020’de anlık takibe geçiyorum. Sizin hedefleriniz ve planlamanız hazır mı?
15- Birinci el alışverişi azaltacağım
Hasan Minhaj’ın moda dünyasının gizli gerçeklerini anlattığı videoyu izlediniz mi? Tek kelimeyle dehşet verici! Üstelik Minhaj komedyen. 2020’de daha az ilk el alacağım ve bir şey gerekliyse önce ikinci ele bakacağım.
16- Minimalizm her eve lazım
Evimde gereksiz çok eşya var. Hem yer teşkil ediyorlar, hem temizlemek, bakımını yapmak gerekiyor hem başka birinin işine yarayabilecekken gereksiz yer kaplıyorlar. Bir şeyin fazla olması bizi daha mı zengin yapar? Yoksa zaman fakiri mi? 2020’de minimalizm hedeflerimden biri. Her gün verebileceğim her şeyi ihtiyacı olanlara verip, satabileceğim her şeyi satacağım. Fikre alışmak için Netflix’teki belgeseli izlemenizi öneririm ya da Ege Erim ve Begüm Başoğlu’nun Sade kitabını okumanızı.
17- Gönüllülük
Merve Maçan, “Başkaları için bir şeyler yapmak iyi hissettiriyor, bu da yeni yıl kararı olabilir” diyor. İki arkadaş Baltalimanı Kemik Hastanesi’ne kütüphane yapmaya karar verdik, sürece Boğaziçi Soroptimist Kulübü dâhil oldu ve başka kütüphanelerin de kurulmasını sağladık. Merve’nin dediği gibi çok iyi hissettirdi bu bize. Bu konuda sitemde iki yazı yazdım, biri çocukların gönüllülüğü üzerine, diğeri de İbrahim Betil ile söyleşimiz. Sanırım bu iki yazı gönüllülük üzerine size fikir verir. 2020’de neden bir yara bandı da ben olmayayım?
18- Çantada mama taşımak
2020’de çantamdan eksik etmeyeceğim iki şey var: bez torba ve bir kutu kedi maması. Bir arkadaşım yanında minik bir kutu taşıyor ve aç olduğunu gördüğü hayvanlara veriyordu. “Ah yanımda yiyecek bir şey yok sana vereyim” vicdan azabından beni kurtardığı için kendisine buradan teşekkür ediyorum.
19- Ayda bir online eğitime zaman ayırmak
Kendimi geliştirmek istediğim konularla ilgili Udemy indirimini yakaladığımda kendime 9 kurs satın aldım. Her ay bir kurs bitirsem yılsonunda 12 konuda gayet ‘gelişmiş’ olurum. Yılsonuna kadar 3 kurs daha alırım bence. Bazı konular için Youtube’ta da güzel videolar var. Excel, finansal okuryazarlık, Youtube kanal geliştirme, MBA… Ne isterseniz var, hatta bazıları ek iş için kaynak bile yaratır.
20- Güçlü sorulara hazırım
Yaratıcı Yazarlık Defteri ile insanların deneyimleyerek öğrenmesini amaçlamıştım. Bu sene Gülyan Kabaş ve Dr. Yaprak Baran Tecir’in Güçlü Soru Sorma Sanatı kitabını okudum, kesinlikle doğru yoldayım. 2020’de sorulara hayatımda daha fazla yer vereceğim. Size de tavsiye ederim. Tabii kitabı da ☺
Evet, sizin önerilerinizle cin fikirleri çoğaltalım. info@murselcavus.com mail adresim. Güzel bir yıl olsun.
Fotoğraf: pixabay