buzdolabi


Elektrik faturalarının bütçeye ağır yük getirdiği ve gezegenimizi koruma bilincimizin de tavan yaptığı bugünlerde tasarruf tedbirlerini tekrar hatırlayalım mı?  
Profilo’nun Enerji Tasarrufu Kitabı’nda yer alan bilgilerdir. Telif hakları BSH’ya aittir.

■ Yeni bir buzdolabı alırken enerji verimliliğinin ‘A’ veya daha iyi bir enerji verimlilik sınıfı olmasına dikkat edin. A sınıfı bir buzdolabı, B sınıfına göre ortalama % 23 daha az enerji tüketir ya da ‘A+’ sınıfı bir buzdolabı ‘A’ sınıfına göre yine % 23 tasarruf sağlar.  A+ bir buzdolabı sadece 44 watt’lık bir ampul kadar enerji harcar.

■ Yeni buzdolabı 8-10 yaşındaki veya daha eski bir buzdolabından daha az enerji tüketir. Enerji verimli buzdolaplarının fiyatları daha yüksek olsa da uzun süreli kullanımlarda bütçenize çok daha fazla katkı sağlar ve yeni ürün beraberinde getirdiği birçok yeni özelliğin yanı sıra bu özelliği ile kendi kendini amortize eder.

■ İhtiyacımıza uygun buzdolabı almalıyız. Büyük dolaplarda kalan boşluklar gereksiz enerji kaybına neden olur.

■ Yiyecekleri kısa sürede dondurarak besin değerlerini koruyan ve enerji tasarrufu sağlayan buzdolapları her zaman avantaj sağlar.  

■ Buzdolaplarımızı radyatör, soba, güneş gören pencere, ocak, fırın ve bulaşık makinesi gibi ısı kaynaklarından uzak tutun. Enerji tüketimimiz % 10–15 oranında azalır.

■ Soğutucu bölümünün ısısını +5 derecede, derin dondurucunun sıcaklığını ise -18 derecede tutmamız gereklidir, daha düşük ısı enerji israfına neden olur.

■ Buzdolabı ile duvar arasında en az 10 cm ara olmalı! Böylece cihaz rahatça ısı alışverişi yapabilir, daha az enerji tüketir.

■ Buzdolabı kapıları hava sızdırmamalı! Beyaz, temiz bir kağıt parçasını kapı contası ile dolap kabinesi arasına koyun. Kağıdı kolaylıkla çekebiliyorsanız buzdolabınız ya da derin dondurucunuz hava alıyor demektir. Hava sızdıran buzdolabı ise gereksiz çalışır ve enerji tüketir.

■ Yemeklerimizi buzdolabına koymadan önce, soğuyana kadar bekletmeliyiz. Aksi takdirde buzdolabı ısıyı azaltmak için daha uzun süre çalışıp enerji tüketir.

■ Buzdolabına koyduğunuz yiyeceklerin üstünü kapatın. Yoksa dolabın içindeki nem artar, bu da dolabın daha fazla çalışmasına sebep olur.

■ Buzluktan yiyeceğimizi 1 gün önce çıkarın. Buzdolabında chiller bölümünde en sağlıklı şekilde eriterek daha az enerji harcamış ve yiyeceği daha sağlıklı çözdürmüş oluruz.

■ Derin dondurucu bölümünde buz kalınlığının 5 milimetreden fazla olmamasına dikkat edin. Buz kalınlaştığında hemen eritin.

■ Buzdolabının arkasındaki ızgaralı çerçeveyi ve etrafında toz tutabilecek bölümleri yılda en az bir defa temizleyin.

■ Buzdolabına koyduğumuz gıdaların ambalajları ince olmalı. Çünkü ambalaj kalınlığı arttıkça içindekileri soğuk tutmak için buzdolabı daha çok çalışır.

■ Mevsimi gelince yaz ve kış ayarlarını yapın.

■ Buzdolabını ne kadar kapalı tutarsanız o kadar iyi! Sık kullandığınız malzemeleri üst ve ön raflara yerleştirin ki kapıyı açık tutmanız gereken süre kısalsın.  

■ Dolabın kapağını sık sık açıp kapamayın. Kapağını açmadan önce ihtiyacınız olan malzemeleri aklınızdan geçirin.

■ Tatile çıktığınızda cihazınızı ‘Tatil’ konumuna getirin. Ya da cihazı daha az sıklıkta kullandığınızı bildiğiniz dönemlerde ‘Eko’ modunu tercih edin.

■ Buz yapan ve kapısından su veren buzdolabı modelleri daha rahat

olmasına karşılık daha fazla enerji tüketirler.

■ Derin dondurucusu üstte veya altta olacak şekilde tasarlanmış modeller yan yana olanlardan daha verimlidirler. Bunun nedeni izole edilecek alanın daha az olmasıdır.

■ Gerek buzdolaplarının gerekse dondurucuların verimli kullanılmasında düzenli bakım esastır. Düzenli bakım sistemin verimliliğini artırır, cihazın ömrünü uzatır.

■ Buzdolabının üstünü örtmeyin, bu hava dolaşımını engeller ve buzdolabınızı zorlar.

Kasaba.works Digital Agency