avsaadasi

Kalabalık ailelerden bekar gençlere, yaşlı çiftlerden yeni evlilere kadar her kesimin ilgisini çeken Avşa, ada yaşamını özleyenleri bekliyor. Burada düşük bütçeli tatil yapabilir, çılgınlar gibi eğlenebilirsiniz.

İstanbul Life Dergisi Ağustos sayısında yayınlanmıştır. Telif hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir.

Nasıl gidilir?
Yaz sezonunda Yenikapı, Avcılar ve Bostancı’dan her gün deniz otobüsleri ile Avşa’ya ulaşabilirsiniz. Cuma akşamları ve hafta sonları ek seferler yapılıyor. Gestaş da 12 Temmuz’dan sonra her gün Erdek’ten kalkan gemilerle seferlere başlıyor. Bu seferlerde Marmara-Yiğitler (Avşa)-Balıklı-Erdek hattı kullanılıyor.

Ne yapılır?
Avşa, şarapları, discoları ve güzel kumsalları ile 2-3 saatte ulaşabileceğiniz, eğlenceli ve düşük bütçeli tatil yapabileceğiniz yerlerden biri. Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı bir yerleşim yeri. Kapladığı alan bakımından Paşalimanı ve Marmara adalarından sonra geliyor. Adanın adı eskiden Türkeli idi. 1892’den önceki kayıtlara göre Aousia olarak bilinen adaya Rumlar uzun zaman Afissia demiş. Adanın batısında üzerinde deniz feneri bulunan Hayırsız Ada var. Avşa’nın koyları olan Tavşanlı, Çınar, Kumtur, Atanaş ve Yiğitler’e binek araçlarla veya teknelerle gidilebiliyor. Avşa’nın en güzel tarafı kalabalık ailelere kiralanabilir villalarla, süitlerle ya da apartlarla hizmet vermesi. Genellikle kahvaltı hariç konaklama fiyatları oldukça makul. Buraya gelenler mutfaklarda kendi yemeklerini hazırlayabiliyor, böylece yazlıkta kalıyormuş gibi hissedebiliyorlar. Öte yandan bekar gençlerin kalabileceği yerler de var. Zaten Avşa discoları, barları ve tavernaları ile gençler için çok cazip bir destinasyon. Tatilciler sabahlara kadar eğlenebiliyor. Deniz sevenler gerek Avşa merkezde, gerek köyünde gerekse Altunkum plajında denize girebilir. Denizi ne soğuk ne sıcak! Tekneyle gezintiye çıkmak da mümkün.

İskeleye indiğinizde Avşa merkezde pek çok dükkan göreceksiniz. Burada süs eşyalarından kıyafetlere kadar çok zengin bir çeşitlilik mevcut. Kumsalın hemen yanında uzanan İnönü Caddesi yazın İstiklal Caddesi’ni aratmaz. Burada yürüyüş yapabilir, otellerin altındaki restoranlardan veya cafelerden birinde yemek yiyebilirsiniz. Manastır Caddesi ise başka bir dünya gibi, Arnavut kaldırımlı bir cadde düşünün. Kaldırımda şezlonglar, zeytin ağaçları ve gün batımını izleyen insanlar… Burada bahçelere çok önem verildiğini göreceksiniz. Özellikle Manastır caddesindeki evlerin bahçeleri görülmeye değer.
Seyirtepe Avşa’ya tepeden bakabileceğiniz bir nokta, manzarayı doya doya seyredin. Her gün adanın farklı bir plajından denize girmek de hoş bir fikir olabilir. Kalabalıktan sıkılanlar köye yada Altınkum’a kaçabilir. Seyirtepe’yi geçtikten sonra Beyaz Saray Koyu buranın sakin noktalarından biri. Üstelik denizi ve kumu hayli meşhur. Çınar Koyu’nu kafa dinlemek isteyenler tercih etmeli. Mavi Koy, Değirmen Koyu ve Manastır Koyu’nu tek tek keşfetmelisiniz.

Avşa merkez size çok yoğun ve kalabalık geldiyse bir taksiye atlayıp Araplar köyüne geçin. Köy merkezi merkeze göre daha sakin, balıkçılık ve turizmle geçiniyorlar. Ada halkının adak adadığı ünlü Ali Dede Türbesi Altınkum Koyu üzerinde… Adada yapılan arkeolojik kazılarda Bizans ve Osmanlı dönemine ait pek çok çanak çömleğe rastlandı. Manastır civarında denizin dört metre derinliğinde içinde iskelet olan küpler bulundu. Türkeli bölgesinin güneybatısında ise 1638’de inşa edilen Aya Yorgi Manastırı’nın kalıntıları duruyor. Arena Club, Liatris Disco, Tanz Disco eğlencenin tavan yaptığı diskolar. Diskolar kadar barlar da meşhur. Cadde Bar, Orta Bar, Kashmir Bar, Martı Bar, Squadron Bar, Yaren Türkü Evi ve Havar Türkü Evi keyifli zaman geçirebileceğiniz yerler arasında. Burada taverna bulabilmeniz de mümkün; Çağlar Taverna, Samanyolu Taverna ve Sohbet Çay Bahçesi alternatifler arasında.

Nerede kalınır?
Hotel Europa
Avşa sahilde yer alan ve sekiz odasıyla hizmet veren otel deniz manzaralı bir terasa ve bahçeye sahip. Her odada uydu TV, klima ve minibar ve tesis genelinde ücretsiz Wi-Fi erişimi var. Resepsiyonu 24 saat açık. Tesis çevresinde bisiklet, balık tutma, dalış, şnorkelli yüzme ve karaoke gibi aktivitelerin tadını çıkarabilirsiniz. Geleneksel kahvaltı her gün deniz manzaralı açık hava restoranında servis ediliyor. Yemek alanında veya açık havada öğle ve akşam yemeği de yiyebilirsiniz.
İnönü Cad. No. 51 Avşa
Tel: 0266 896 11 20

Akvaryum Butik Hotel
Adanın kumsalı, denizi onları o kadar etkilemiş ki Kulan ailesi 1970’li yıllarda Avşa’ya taşınmış ve Akvaryum koyuna yazlık yapmışlar. Avşa’nın kuzey batısındaki bu koy harika kumsalı ve gün batımı ile meşhur. 2002 yılında emeklilik yaşları gelince evlerinin bahçesini Cafe-Bar’a çevirmişler, sonra Seçkin Restaurant ve 2008 yılında da altı odalı otel devreye girmiş. Misafirler kahvaltı ve akşam yemeklerini Çamlı Bahçe’de alıyor. Avşa’nın ilk ve tek denize sıfır noktasındaki yüzme havuzu da bu tesiste.
Türkeli Köyü Mavikoy Akvaryum Avşa
Tel: 0266 896 33 13 – 0 532 287 42 23

Kumsal Suit
Kumsal Suit, Bora Bodur ve ailesinin işlettiği bir tesis. İskeleye indiğinizde sahilden lunaparka doğru 10 dakika yürüdüğünüzde Kumsal Süit’tesiniz. Büyük bahçeli üç villada sekiz kişi konaklayabiliyor. 3, 4, 5 ve 8 kişilik süitlerin her birinin girişi de ayrı. Her villa ve süitte mutfak ve mutfak eşyası olduğu için kahvaltı verilmiyor. Eğer yemek yapmak istemiyorsanız hemen tesisin önündeki cafede de yemek yiyebilirsiniz.
Değirmen Ardı Mevki Avşa
Tel: 0532 470 96 80

Aydın Motel
Denize sadece iki, iskeleye beş dakikalık yürüme mesafesindeki Aydın Motel’de hem oyun parkı hem de keyifli bir bahçe var. Otopark, kablosuz bağlantı, mangal yapabileceğiniz piknik alanı, iki terası ve 200’ü aşkın kitabıyla mini kütüphanesi otelin diğer artılarından… Odaların tamamı müstakil, klima, TV, mutfak ekipmanları ile donatılmış ve balkonlu.
Avşa Adası Merkez
Tel: 0266 896 19 66 – 0535 506 38 22

Ne yenir?
Ada Kahvesi
Eski bir Avşa evinde yer alan Ada Kahvesi denize neredeyse sıfır. Bu yıl yeni bir işletmecinin devraldığı kahve ile deniz arasında sadece kumsal var. Kahvede nargile içebilir, kahvaltı edebilir, gözleme, çiğ börek gibi atıştırmalıklarla bir öğünü geçirebilir yada kasap köfte, pirzola, kanat, tavuk sote gibi menülerden biri ile karnınızı doyurabilirsiniz. Hamburger, salata, sucuk-ekmek gibi alternatifler de mevcut.
Barlar Sokağı Avşa

Balıkçı Erol’un Yeri
İdo Avşa Feribot Terminali’ne çok yakın bir yerde konumlanan Balıkçı Erol, yıllardır rakı-balık sefası deyince Avşalıların ve turistlerin ilk aklına gelen yer. Zeytinyağlı mezeler, karides-kalamar gibi deniz mahsullü mezeleri burada tadabilirsiniz. Balıklar günlük geliyor ve alış fiyatına göre satış fiyatı da değişiyor. Levrek, çupra, tekiri çoğu zaman bulabilirsiniz. Balık yemek istemeyenler için menüde köfte, karışık ızgara gibi et seçenekleri de var. Rakı ve adanın yerel şarapları da servis edilen içecekler arasında…
Merkez Avşa
Tel: 0535 358 71 51

Güverte Restaurant
Akvaryum Butik Otel’in restoranı Güverte Restoran olarak da biliniyor ve muhteşem bir deniz manzarasına sahip. Akşamları Kulan ailesinden Nilgün Hanım’ın elinden çıkan yemekleri mum ve meşale ışıkları altında yiyebilir ve geniş müzik arşivinden seçilen dinlendirici melodilerle keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Balık, salata, mezeler ve deniz mahsulleri menüde en çok tercih edilenler. Bunun haricine et, tavuk, ızgara ve Türk mutfağı seçenekleri de mevcut.
Türkeli Köyü Mavikoy Akvaryum
Tel: 0266 896 33 13

Özlem Pastanesi
1986’dan beri Avşa’dalar… Özlem Pastanesi İskele Meydanı’nın yanında ve 24 saat açık. Sabah gemiler gelip giderken insanlar kahvaltıya geliyor, akşam barlar sokağının çıkışında hatta sabah dörtte bile hep dolu. Dereotlu poğaçası, Antep usulü su böreği, Kastamonu usulü kol böreği ve çilekli tartaletleri çok seviliyor. Böreğin kilosu 20, tartaletin kilosu 30, kuru pastaların kilosu ise 20 lira.
İskele Meydanı No: 4/A Avşa
Tel: 0266 896 15 25

Kasaba.works Digital Agency